Altındağlı Kadınlara Hayat Kurtarma Dersi

featured
service
Altındağ Belediyesi, Altındağlı kadınları ilk yardım konusunda bilinçlendirdi. Türk Kızılay Derneği uzmanı Gökçe Yalçın tarafından verilen seminerde, ilk yardımın hangi hallerde gerekli olduğu ve temel ilkyardım uygulamaları anlatıldı. Özellikle bebek ve çocuklarda boğaza yabancı bir cisim kaçması sonucunda yaşanabilecek kötü sonuçları önlemek için yapılması gerekenlerin anlatıldığı seminerde, katılımcılar “Heimlich Manevrası” olarak bilinen uygulama hakkında bilgilendirildi.
“AİLELER BİLİNÇLENMELİ”
Çocukların sağlığının kendileri için büyük önem taşıdığını söyleyen Altındağ Belediye Başkanı Doç. Dr. Asım Balcı “Altındağ Belediyesi olarak bu konuda üzerimize düşen görevi yapıyoruz. Geçtiğimiz günlerde yaşanan, minik bir çocuğumuzun hayatını kaybettiği olaydan dolayı çok üzgünüz. Boğazına kaçan cisim birkaç dakika içinde çıkarılabilseydi, yavrumuz belki bugün hayatta olabilirdi. Kendisine Allah’tan rahmet, ailesine ise sabırlar diliyorum. Bu konuda aileleri bilinçlendirmek için ilk yardım seminerleri düzenliyoruz. Tüm vatandaşlarımızı bu seminerlere katılmaya ve ilk yardım konusunda bilinçlenmeye davet ediyorum.” dedi.
“ÖNCE SAKİN OLUNMALI”
Seminerde ilk olarak, ilk yardım gerektiren durumlar ve uygulamalar fotoğraflarla anlatıldı. Kazaların her insanın başına gelebileceğini, pek çok kazanın herkesin en güvenli yer olarak gördüğü evlerde yaşandığını ve bu tip kazaların ölümcül sonuçlar doğurabildiğini belirten Gökçe Yalçın, ilk yardım uygulamalarının bilinmesinin hayati bir önem taşıdığının altını çizdi. İlk yardım sırasında sakin olmanın önemini vurgulayan Yalçın “Sakin davranmak gerçekten çok önemli. Aksi halde hastanın hayatını daha fazla riske sokabilirsiniz.” uyarısında bulundu.
HAYAT KURTARAN MANEVRA
Hayat kurtaran ilk yardım yöntemi “Heimlich Manevrası” hakkında bilgi veren Yalçın şunları aktardı:
“Bebek ve küçük çocuklar; sıkışan cismi öksürük yoluyla çıkaramadıkları ve soluk borusunun kısmen tıkandığı durumlarda, ağlamaya çalıştıkları halde seslerini çıkaramazlar. Yüzde morarma ve panikle boğazı tutma en sık rastlanan tepkilerdendir. Aynı belirtiler erişkinler için de geçerli olmakla birlikte tam tıkanma halinde bilinç kaybı gözlemlenir. 3-4 dakika içerisinde yabancı cismin mutlaka bulunduğu yerden çıkartılması gerekmektedir. Böyle bir durumla karşılaştığınızda, zaman kaybetmeden uygulamanız gereken Heimlich manevrasında, ilk olarak soluksuz kalan hastayı yüzü yere bakacak şekilde kolunuzun üzerine yerleştirin ve aynı kolunuzla çenesinden tutarak başını destekleyin. Bu pozisyonu alırken, ağzını kapatmadığınızdan ve boynunun eğilmediğinden emin olun. Doğru pozisyonu aldıktan sonra sırt kısmına yani iki omuzun tam ortasına doğru, 5 defa elinizin bilekle birleşen alt kısmıyla, aşağıdan yukarıya doğru vurun. Vurma işlemi sonrasında boğulmaya neden olan nesnenin yerinden çıkıp çıkmadığını kontrol edin. Cismin çıkması halinde öksürme, ağlama ve nefes alma gerçekleşecektir. Cisim aynı şekilde solunumu engellemeye devam ediyor ve çıkmıyorsa, yapmanız gereken 2. müdahalede, bebeği veya küçük çocuğu yüzü yukarı bakacak biçimde dizinize yatırın. Kafasının vücudundan bir miktar daha aşağıda olmasını sağlayın ve elinizle kafasını desteklediğinizsen emin olduktan sonra iki parmağımızla göğüs kafesinin alt orta noktasına hızlı biçimde 5 kere baskı yapın. Soluk borusunu tıkayan nesne çıkana kadar her 2 hareketi de tekrarlamaya devam edin.”
Altındağlı Kadınlara Hayat Kurtarma Dersi