Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) tarafından düzenlenen 6. Uluslararası Dirençlilik Kongresi, “Sürdürülebilir Güçlü Gelecek” temasıyla Ankara’da başladı. TBB binasında gerçekleşen kongrenin açılışına belediye başkanları, yerel yöneticiler, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, bilim insanları ve yurttaşlar katılım gösterdi.
TBB ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, programa video mesajla katılarak önemli açıklamalarda bulundu. İmamoğlu, kongrenin dayanışma ve ortak çözümler üretme açısından büyük bir fırsat olduğunu vurgulayarak, “Sürdürülebilir gelecek yaratmak istiyorsak, yönetimlerimizi katılımcı bir anlayışla daha demokratik bir temelde biçimlendirmemiz gerektiğine inanıyorum.” dedi.
Üç gün sürecek olan kongrenin açılışına Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fırat Görgel, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere, Kastamonu Belediye Başkanı Hasan Baltacı, Samandağ Belediye Başkanı Emrah Karaçay, Akçadağ Belediye Başkanı Hasan Ulutaş, Fındıklı Belediye Başkanı Ercüment Şahin Çervatoğlu, Gölbaşı Belediye Başkanı İskender Yıldırım ve Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık katıldı.
Açılış konuşmalarında TBB Genel Sekreteri Suat Yıldız, Japonya Uluslararası İş Birliği Ajansı (JICA) Türkiye Ofisi Başkanı Watanabe Daisuke ve ODTÜ Kongre Düzenleme Kurulu Akademik Başkanı Meltem Şenol Balaban da yer aldı. Ayrıca Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Yardımcısı ve BM Afet Riskini Azaltma Temsilcisi Kamal Kishore de video mesajıyla kongrede görüşlerini paylaştı.
İmamoğlu: “Krizlerle Baş Etmenin Yolu İş Birliği ve Dayanışmadır”
Kongreye katılamadığı için üzgün olduğunu ifade eden Ekrem İmamoğlu, mesajında şu ifadeleri kullandı:
“Son yıllarda iklim değişikliği, doğal afetler, salgınlar ve ekonomik krizler gibi küresel zorlukların yerel düzeydeki etkilerini derinden hissettik. Bu zorluklar şehirlerimizi ciddi şekilde etkiledi. Bu krizlerle başa çıkmanın ancak iş birliği ve dayanışma ile mümkün olduğunu hep birlikte gördük.
Sürdürülebilir gelecek yaratmak istiyorsak, yönetimlerimizi katılımcı bir anlayışla daha demokratik bir temelde biçimlendirmemiz gerektiğine inanıyorum. 6. Uluslararası Dirençlilik Kongresi’nin faydalı çıktılar sunmasını temenni ediyor, her birinize çalışmalarınızda başarılar diliyorum.”
Kishore: “Afetlere Karşı Proaktif Olmalıyız”
BM Afet Riskini Azaltma Temsilcisi Kamal Kishore, şehirleşmenin hızla arttığını ve bu durumun afet riskini yönetme açısından ciddi zorluklar doğurduğunu belirterek, “Şu anda dünya nüfusunun yaklaşık %56’sı şehirlerde yaşamaktadır. Bu eğilimin devam etmesi ve 2050 yılına kadar kent nüfusunun mevcut miktarının iki katından fazla artması beklenmektedir.
Şehirleri korumak için ulusal ve yerel liderler afet riskini azaltacak ön alıcı tedbirlere öncelik vermelidir.” dedi. Kishore, kırılganlıkların azaltılmasının ve dayanıklılığın artırılmasının, doğal afetlerin zararlarını en aza indireceğini vurguladı.
JICA ve Türkiye’nin Dayanışması
JICA Türkiye Ofisi Başkanı Watanabe Daisuke, Japonya ve Türkiye’nin afet risk yönetimi konusundaki iş birliğine dikkat çekerek, “Çoklu dayanışmayla dirençliliğin geliştirilmesi, özellikle iki ülkenin yaşadığı deprem felaketlerinden sonra önem kazanmıştır.” ifadelerini kullandı. JICA ile Türkiye’nin iş birliğinin 1959’da başladığını hatırlatan Daisuke, bu sürecin iki ülke için de kritik öneme sahip olduğunu belirtti.
Yıldız: “Şehirler Toplumsal ve Ekonomik Tehlikelere de Hazırlıklı Olmalı”
TBB Genel Sekreteri Suat Yıldız ise konuşmasında şehirlerin yalnızca çevresel değil, ekonomik ve toplumsal tehlikelere karşı da hazırlıklı olması gerektiğine işaret etti. Türkiye’nin afet riski yüksek bir ülke olduğunu hatırlatan Yıldız: “Türkiye, sel, yangın, heyelan gibi pek çok afet riski ile karşı karşıya olan bir ülke. Ayrıca nüfusumuzun yüzde 70’i deprem tehlikesi altında olan bölgelerde yaşıyor. 1930’dan bugüne büyüklüğü 7 ve üzerinde olan 15 deprem meydana geldi ve bu depremlerde maalesef yüzbinlerce vatandaşımız hayatını kaybetti.” ifadelerini kullandı.
“TBB olarak, depremin ülkemizde meydana getirdiği ve getirebileceği hasarların önüne geçebilmek, dirençliliği artırmak adına belediyelerimize tüm desteğimizi vermeye hazırız” diyen Yıldız, TBB tarafından yayımlanan “6 Şubat Afet Bölgesi Mevcut Durum Değerlendirmesi ve Gelişim Önerileri Raporu”na, “Depremzede Belediyeler Komisyonu” “Afet Risk Yönetimi ve Dayanıklılık Komisyonu” çalışmalarına değindi. Yıldız, kongrenin çevresel, toplumsal ve kentsel dirençliliği arttırma noktasında ortaya koyacağı çıktıları çok dikkatli şekilde analiz edeceklerini de sözlerine ekledi.
Uluslararası Dirençlilik Kongresi nedir?
İlki 2019 yılında düzenlenen Uluslararası Dirençlilik Kongresi (idRc), her yıl düzenli olarak yürütülen ve afetlere ve tehlikelere karşı toplumsal, çevresel, ekonomik vb. tüm yönleriyle dirençliliğin sağlanmasını hedefleyen uluslararası bir kongredir. Kongre ile dirençlilik başlığı altında çeşitli alanlardaki güncel gelişmeler ve bilgilere yer verilmesi, yeni araştırma çalışmaları ve uygulama örnekleri ile Dirençlilik literatürüne katkıda bulunulması ve Dirençlilik ile ilgili ortak çalışma grupları oluşturulması amaçlanır.
TBB öncülüğünde 16-18 Aralık 2024 tarihlerinde 6.’sı gerçekleştirilecek olan “idRc 2024”ün (Uluslararası Dirençlilik Kongresi 2024) bu yılki teması “Sürdürülebilir Güçlü Gelecek” olarak belirlendi.
Bu kapsamda Dirençlilik konusunda seçilmiş yerel yöneticilerin, yerel yönetim bürokratlarının, sivil toplum temsilcilerinin ve farklı disiplinlerden bilim insanlarının çalışma ve deneyimlerinin ortak bir platformda konuşulduğu ve tartışıldığı bir toplantı olması amaçlandı.
Açılış oturumu ile başlayan kongre, üç gün boyunca 5 fiziki ve 2 sanal salonda eş zamanlı olarak 45 oturum şeklinde planlandı. Oturumların 19’unun yüz yüze, 12’sinin çevrim içi yapılacağı Kongre ile dirençlilik başlığı altında güncel gelişmeler, yeni araştırma çalışmaları, uygulama örnekleri ve dirençlilik literatürüne katkıda bulunulması hedefleniyor.