1. Haberler
  2. Kültür - Sanat
  3. 571. yıl dönümünde 1453 Tarih Müzesi ziyaretçilerine özel indirim

571. yıl dönümünde 1453 Tarih Müzesi ziyaretçilerine özel indirim

featured
service

Erişilebilir bir kültür sanat hizmeti sunmak ve İstanbul’daki kültür hazinelerini görmeleri için ziyaretçileri teşvik etmek için çeşitli kampanyaları hayata geçiren İBB Kültür AŞ, 29 Mayıs İstanbul’un Fethi’ne özel bir indirim kampanyası başlatıyor.

“Sultan Mehmed’in Rüyası” adlı mapping gösterisiyle İstanbul’un Fethi’ni yeniden yaşatan Panorama 1453 Tarih Müzesi’ni 29 Mayıs’ta ziyaret edenlere %25 indirim uygulanacak. Kampanya tam biletlerde geçerli olacak. 

Panorama 1453 Tarih Müzesi, İstanbul’un Fethi’nin 571. yıl dönümünde tarihin en önemli anlarına tanıklık etmek ve teknolojinin sunduğu olanaklarla geçmişi yeniden keşfetmek isteyenleri; tüm tarih severleri bu benzersiz deneyimi yaşamaya davet ediyor. 

571. yıl dönümünde 1453 Tarih Müzesi ziyaretçilerine özel indirim 1

Tarih ve Teknolojinin Buluşma Noktası

Panorama 1453 Tarih Müzesi, İstanbul’un fethini panoramik bir perspektifle anlatan dünyanın ilk tam panoramik müzesi olarak, ziyaretçilerini tarihin derinliklerine götürmeye devam ediyor. Müze, İstanbul’un fethi sırasında yaşananları canlı ve etkileyici bir şekilde gözler önüne sererken, yeni “Sultan Mehmed’in Rüyası” isimli projection mapping gösterisi ile ziyaretçilere 3 boyutlu bir müzecilik deneyimi sunuyor.

Sultan Mehmed’in Rüyası Gösterisi

İBB Kültür AŞ ve TUCE Investment iş birliği ile gerçekleştirilen “Sultan Mehmed’in Rüyası” gösterisi, II. Mehmed’in şehzadelikten başlayarak Konstantinopolis’i fethetme sürecini dijital bir yorumla ziyaretçilere aktarıyor. Yaklaşık 10 dakika süren bu görsel şölen, İstanbul’un köklü tarihini ve Fatih Sultan Mehmed’in vizyonunu etkileyici bir şekilde anlatıyor.

Üç boyutlu panoramik resim, maketler ve sesler eşliğinde İstanbul’un Fethi’ni ziyaretçilerine yeniden yaşatan Panorama 1453 Tarih Müzesi, çağdaş müzecilik anlayışı doğrultusunda hayat geçen mapping gösterisiyle durağan bir müze olmaktan çıkarılarak deneyimlenebilen bir müze formuna kavuştu. Mapping teknolojisinin yanı sıra alanda konumlandırılan yeni sergilerle ziyaretçiler adeta tarihte yolculuğa çıkıyor.

571. yıl dönümünde 1453 Tarih Müzesi ziyaretçilerine özel indirim 2

BAŞKA NELER VAR?

Kuruluştan son hükümdara: Padişah Portreleri

Panoramik resim, ses ve çizimlerle İstanbul’un Fethi’ni adeta yeniden yaşatan Panorama 1453 Tarih Müzesi, aynı zamanda müze girişinde ve -1. katta bulunan Padişah Portreleri sergisi ile ziyaretçilerine kronolojik bir seçki sunuyor.

Osmanlı Devleti’nin kurucusu ve ilk padişahı olan Osman Gazi ile başlayan sergide, son padişah Sultan Vahdettin’e kadar Osmanlı Devleti’nin kuruluş, yükseliş ve son döneminde tahta çıkmış 36 padişahın portreleri bulunuyor.

*Portreler sergilenmek üzere Atatürk Kitaplığı’ndan alınmıştır.

Nusret Çolpan’ın “Minyatürlerde Fetih” seçkisi ziyaretçilerle buluşuyor

Panorama 1453 Tarih Müzesi aynı zamanda çağdaş nakkaş Nusret Çolpan’ın Minyatürlerde Fetih isimli sergisine ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Minyatürün kadim ilkelerine bağlı kalarak kendi üslubunu oluşturan Çolpan’ın Fetih temalı 8 eseri, müzenin çıkışında ziyaretçilerle buluşuyor.

Nusret Çolpan tarafından 1994, 1999 ve 2003 yıllarında çalışılan minyatürler, hisarların inşası, topların dökülmesi, ordunun toplanması, Fatih’in emri, gemilerin karadan yürütülmesi ve şehre girişi gibi farklı sahnelerle İstanbul’un Fethi’ni konu almaktadır.

Nusret Çolpan kimdir?

1952 yılında Bandırma’da doğan Nusret Çolpan, Yıldız Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’ni okuduğu yıllarda Prof. Dr. A. Süheyl Ünver ve Azade Akar’dan “Türk Süsleme Sanatları” dersi aldı. Mimaride kazandığı disiplin ve görüşten faydalanarak minyatürde kendine has bir çizgi ve renk getirdi. Çalışmalarında Kanuni devrinde yaşayan sanatçı Matrakçı Nasuh’un etkileri görülmektedir. 35 yıl minyatür çalışan sanatçının yurt içinde ve yurt dışında resmî yapılar dahil farklı koleksiyonlarda yaklaşık 300 eseri bulunmaktadır. Nusret Çolpan, 2008 yılında aramızdan ayrılmıştır.

Haremeyn – Kutsal Yolculuk Sergisi, 23 Haziran’a kadar Panorama 1453 Tarih Müzesi’nde

İstanbul’un Fethi’ni yeniden yaşatan Panorama 1453 Tarih Müzesi, 27 Mart’ta ziyaretçilerini Haremeyn – Kutsal Yolculuk Sergisi ile buluşturdu. Bu özel sergi, İBB Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü koleksiyonunda bulunan kutsal emanetleri ve hac yolculuğunun izlerini sunuyor.

Sergide, Sakal-ı Şerif ve Kabe-i Şerif iç örtüsü gibi önemli kutsal emanetler ile İsmail Hakkı Efendi Hilye-i Şerifesi, Kazasker Mustafa İzzet Efendi Hilye-i Şerifesi, Mehmed Vefa Efendi Hilye-i Şerifesi, Rubu Tahtası, Kıblenüma, Feraşet Çantası, Hacı Pasaportu, Hac sertifikası ve Surra alayı ile ilgili orijinal kartpostallar ve gravürler  yer alıyor.

Hac yolculuğunun tarih boyunca nasıl yapıldığını ve Osmanlı topraklarından başlayan bu kutsal yolculuğun izlerini içeren sergiyi 23 Haziran 2024 tarihine kadar Panorama 1453 Tarih Müzesi’nde görebilirsiniz.

571. yıl dönümünde 1453 Tarih Müzesi ziyaretçilerine özel indirim
Yorum Yap