2022’de Aktarmalı Uçuşlarda Vize İşlemleri Nasıl Yapılır?

featured
service

Aktarmalı uçuş ya da transit uçuş, seyahat edilecek bölgeler arasında doğrudan uçuşların olmadığı durumlarda iki veya daha çok uçuş ile ulaşım sağlanmasıdır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının yurt dışına yapacakları seyahatlerinde uçuşlarının aktarmalı olması durumunda aktarma yapılacak ülkenin Türkiye Cumhuriyeti’ne uygulamakta olduğu vize politikasına bağlı olarak transit vizesi alınması gerekebilmektedir. 

Yurtdışı aktarmalı uçuşlarda vize işlemleri ve transit vize hakkında bilinmesi gerekenleri Türkiye Cumhuriyeti’nden yapılan vize başvuruları için başvuru sahiplerine danışmanlık hizmeti sunan akredite acente Vizem.net’in uzmanlarından öğrendik.

Daha fazla bilgi için: 0850 241 18 68 

Aktarmalı Uçuşlarda Vize Gerekli Mi?

Aktarmalı uçuşlarda vize gerekliliği, seyahat edilmesi planlanan ülkelerin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına yönelik uyguladıkları transit geçiş vizesi politikalarına bağlı olarak değişmektedir. Aktarmalı uçuş ile yurt dışına seyahat etmek isteyen kişilerin, seyahat tarihinden önce aktarma yapılacak ülkenin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından havalimanı transit vizesi isteyip istemediğine mutlaka bakılması gerekmektedir. Seyahat edilecek ülkenin transit vize uygulamaları ile ilgili bilgi alınmadan yapılan seyahatlerde, transit vizesi olmayan kişilerin havaalanından geçiş noktasına alınmaması gibi durumlar söz konusu olabilmektedir. 

Transit Vize Nedir?

Transit vize, kişinin başka bir ülkeye geçiş yapabilmesi için belirli bir ülkeye giriş yapmasına hak tanıyan bir seyahat izin belgesi türüdür. Genellikle uçuş temelli seyahatlerde kullanılan transit vizeler, aynı zamanda deniz ya da kara yolculukları için de alınabilmektedir. Aktarmalı uçuş yapacak kişilerin havaalanı transit vizesi başvurusunda bulunmaları gerekmektedir.

Transit vize gereklilikleri seyahat edilecek ülkeden ülkeye değişmektedir. Kimi ülkeler kısa süreli zaman dilimleri için transit vize istemezken kimi ülkeler her durumda transit vize talep etmektedir. Transit vize ile seyahat eden kişilerin; aktarma için beklediği havaalanından ayrılmaması, havaalanında yer alan transit geçiş noktasından ayrılmaması ve aktarmanın yapıldığı ülkeye giriş yapmaması gerekmektedir. 

Avrupa Aktarmalı Uçuşlarda Vize Gerekli Mi?

Avrupa aktarmalı uçuşlarda vize gerekliliği, seyahat edilen ülkelerin vize uygulamalarına bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Kimi Avrupa ülkeleri yurtdışı aktarmalı uçuşlarda vize talep etmezken kimi Avrupa ülkeleri transit vize alınmasını talep etmektedir. 

Amsterdam Transit Vize İstiyor Mu?

Amsterdam için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının transit vize almasına gerek yoktur. Hollanda’nın uyguladığı vize politikasına göre Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, Amsterdam transit vize almadan da Amsterdam üzerinden aktarma yapabilmektedir. Hollanda üzerinden aktarma yapacak bir uçuş için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının aktarma noktasında beklemesi gerekmektedir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Amsterdam üzerinden aktarma yaparken serbest dolaşım hakkına sahip olmamaktadır. 

Varşova Transit Vize İstiyor Mu?

Varşova transit vize istemektedir. Polonya transit vizesi hamiline 24 saati aşmayacak bir süreliğine Polonya’da havalimanı içerisinde bulunma hakkı tanımaktadır.

Varşova transit vizesi hamiline Polonya’da serbest dolaşım hakkı tanımamaktadır. Varşova üzerinden aktarma yapacak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı yolcuların gerekli belgeleri hazırlayarak transit Polonya vizesi başvurusunda bulunmaları gerekmektedir. 

Berlin Transit Vize İstiyor Mu?

Berlin transit vize istemektedir. Hususi (yeşil) pasaport ve diplomatik (siyah) pasaport hamili Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Almanya üzerinden yapacakları aktarmalı seyahatler için transit vize işlemlerinden muaf iken diğer pasaport türlerine sahip kişilerin transit vize almaları gerekmektedir.

Almanya transit vize hamiline, havaalanında yer alan transit bölümünün terk edilmediği takdirde en fazla 24 saatlik süre ile Almanya sınırları içerisinde kalabilme hakkı tanır. 

Londra Transit Vize İstiyor Mu?

Londra transit vize istemektedir ancak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının İngiltere üzerinden aktarma yolu ile yaptıkları uçuşlar için İngiltere’de yer alan havaalanında 24 saati geçmeyecek bekleme süreleri için transit vize gerekliliği bulunmamaktadır. İngiltere transit vizesi, hamiline İngiltere’de serbest dolaşım hakkı vermez ve yalnızca havaalanı sınırları içinde bulunma hakkı tanır. 

Aktarmalı Uçuşlarda Transit Vize İsteyen Ülkeler Hangileridir?

Aktarmalı uçuşlarda transit vize isteyen ülkeler aşağıda listelenmiştir. 

  • Amerika Birleşik Devletleri
  • Almanya
  • İngiltere
  • Yunanistan
  • Bulgaristan
  • Çin
  • Çek Cumhuriyeti
  • İsviçre
  • Kanada

Transit Vize İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Transit vize için gerekli evraklar aşağıda listelenmektedir.

  • Pasaport: Transit vize başvurusunda bulunan kişiye ait, son 10 yıl içerisinde alınmış, en az 2 sayfası boş olan ve hasar görmemiş güncel tarihli bir pasaport gereklidir.
  • Transit vize başvuru formu: Transit A tipi vize başvuru formu, başvuru sahibi tarafından eksiksiz bir biçimde doldurulmalı ve ıslak imzalı olarak ilgili kuruma ibraz edilmelidir. Transit vize başvuru formu içerisinde verilen bilgilerin tümünün destekleyici belgelerde yer alan bilgiler ile uyumlu olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir. 
  • Biyometrik fotoğraf: Başvuru sahibine ait ve biyometrik standartlara uygun 2 adet biyometrik fotoğraf başvuru dosyasında sunulması gereken evraklar arasında yer almaktadır. 
  • Transit vize başvuru ücreti ödeme dekontu: Transit vize başvuru ücretinin ödenmiş olduğunu gösteren dekont belgesi eklenmelidir. 
  • Biyometri bilgileri: Transit vize başvuru sahibine ait biyometri bilgileri, vize randevusu sırasında alınarak başvuru dosyasına eklenmelidir.
  • Geçmiş vize belgeleri: Transit vize başvurusunda bulunan kişinin geçmiş tarihlerde almış olduğu vizeler var ise bu vizelerin kopyalarının sunulması gerekmektedir. 
  • Niyet yazısı: Transit vize başvuru sahibi tarafından kaleme alınmış ve kişinin seyahat planının ayrıntılarını, vizeye başvurulan ülkeden ayrılma tarihini ve konaklama bilgilerini içeren bir niyet yazısı başvuruda ibraz edilmesi gereken belgeler arasında yer almaktadır. 
  • Ulaşım belgeleri: Transit vize başvuru sahibinin, planlanan seyahat için yapmış olduğu ulaşım rezervasyonlarına ait belgeler sunulmalıdır. 
  • Vize: Transit vize başvuru sahibinin aktarma işlemi yapıldıktan sonra ulaşacağı ülke için vize gerekliliği var ise, bu vizenin başvuru dosyasında sunulması gerekmektedir. 

Transit Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?

Transit vize başvurusu, seyahat edilecek ülkelerin vize uygulamalarına bağlı olarak online olarak ya da başvuru sahibinin ülkesinde yer alan ilgili dış temsilciliklere şahsen müracaat etmesi yolu ile yapılabilmektedir. Transit vize başvurusunda bulunmak isteyen kişilerin öncelikle; pasaport, transit vize başvuru formu, biyometrik fotoğraf, vize ücreti ödeme dekontu, biyometri bilgileri, niyet yazısı, ulaşım belgeleri ve vize belgeleri gibi talep edilen evrakları eksiksiz bir biçimde hazırlamaları gereklidir.

Transit vize başvuruları için gerekli belgeleri hazırlayan kişilerin başvurusunun yapılacağı ilgili kurumdan randevu almaları şarttır. Transit vize başvuru sahipleri, randevu tarihinde ilgili kuruma müracaat ederek gerekli evrakları teslim eder ve biyometri işlemlerini tamamlayarak başvurularını gerçekleştirebilirler.

Transit Vize Ücreti Ne Kadardır?

Ülkelere göre transit vize fiyatları aşağıda yer alan tabloda verilmiştir. 

ÜlkeTransit Vize Ücreti
Almanya80 Euro
Bulgaristan60 Euro
İngiltere64 Euro
Amerika Birleşik Devletleri160 USD
KanadaÜcretsiz
İsviçre92 USD
Çek Cumhuriyeti80 Euro
Çin140 USD

Transit Vize Kaç Günde Çıkar?

Transit vize başvuruları ortalama 2 hafta içerisinde sonuçlanmaktadır. Transit vize başvurularının sonuçlanma süresi; seyahat edilecek ülkelere ve ilgili dış temsilciliklerde olabilecek yoğunluk durumuna bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. 

Transit Vize Uygulaması Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Transit vize hakkında tarafımıza en sık yöneltilen sorulara Vizem.net uzman danışmanlarının verdiği cevapları aşağıda derledik.

Birleşik Arap Emirlikleri Transit Vize İstiyor Mu?

Birleşik Arap Emirlikleri, yolcuların aktarma uçuşu bekleme süresinin 24 saati aşmadığı ve terminal değişikliği yapılmadığı durumlarda transit vize istememektedir. 

Transit Vize İstemeyen Ülkeler Hangileridir?

Transit uçuşlarda vize istemeyen ülkeler aşağıda listelenmiştir. 

  • İtalya
  • Hollanda
  • Fransa
  • İspanya 
  • Rusya
  • Polonya
  • Dubai
  • Ukrayna
  • Avusturya
  • Azerbaycan
  • Suudi Arabistan

Transit Vize İle İltica Etmek Mümkün Müdür?

Transit vize ile iltica etme başvuruları, ülkelerin uyguladıkları vize politikalarına bağlı olarak kabul edilebilmektedir. Transit vize ise belirli bir ülkeye seyahat eden kişiler, ülkenin havaalanında yetkili memurlara iltica başvurusunda bulunmak istediklerini bildirebilirler.

İltica başvurusunda bulunmak istediğini bildiren kişilerin başvuruları yetkili makamlara iletilmektedir. Yetkili makamlara iletilen iltica başvurusunun nedenlerinin kabul edildiği durumda ilgili ülke için iltica başvuru süreci başlamaktadır. 

Yeşil Pasaport Transit Vizeden Muaf Mıdır?

Yeşil (hususi) pasaport hamili Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, yeşil pasaport sahibi kişilerin vizeden muaf tutulduğu ülkeler üzerinden yapacakları aktarmalar için transit vizeden muaf tutulmaktadır. Kişinin aktarma yapacağı ülke yeşil pasaport sahibi kişilerden kısa dönemli vize talep ediyor ise, o ülkeden yapılacak aktarmalar için yeşil pasaport sahiplerinin transit vize alması gerekmektedir. 

Transit Vize İle Aktarma Yapılacak Ülkede Konaklanabilir Mi?

Hayır, transit vize ile aktarma yapılacak ülke içerisinde konaklamak mümkün değildir. Transit vize ile seyahat eden kişilerin transit geçiş noktasından ayrılmamaları gerekmektedir. 

2022’de Aktarmalı Uçuşlarda Vize İşlemleri Nasıl Yapılır?