1. Haberler
  2. Yaşam
  3. Vitamin kokteyllerindeki ölümcül tehlikeye dikkat! 

Vitamin kokteyllerindeki ölümcül tehlikeye dikkat! 

featured
service

Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Başkanı, Rektör Danışmanı Prof. Dr. İsmail Tayfun Uzbay, kuaförde vitamin serumu taktırma ve vitamin serumlarının hastane dışında uygulanması konusunu değerlendirdi. Uzman, kuaförde damar yolu açılıp serum alınmasının iki büyük risk taşıdığını vurguladı.

Damar Yolu Açmak Yetkili Personele Ait

Prof. Dr. Uzbay, damar yolu açmanın kendine özgü riskleri olduğunu belirterek, bu işlemin mutlaka işin ehli ve yetkili bir sağlık personeli tarafından hastane koşullarında yapılması gerektiğini söyledi. Evde serum takılması durumunda da hastanın evde bu şekilde tedavi alabileceğinin uzman hekim tarafından onaylanması ve yine bir uzman sağlık çalışanı tarafından bu işlemin gerçekleştirilmesi gerektiğini kaydetti.

Kuaförde Damar Yolu Açmak Yasal Dışı

Kuaförde damar yolu açılıp serum alınmasına ilişkin Uzbay, kuaförlerin bu işlemi yapmaya yetkili olmadığını ve yetkili olmayan kişilerin bu işlemi yapmasının meslek etiği ve yasal açıdan sorun teşkil ettiğini vurguladı.

Enfeksiyon Riski Ciddi Boyutta

Kuaförde vitamin serumu taktırmanın en büyük risklerinden biri de enfeksiyon riski. Uzbay, bu tip işlemlerde HIV ve hepatit gibi tehlikeli enfeksiyonların bulaşma riskinin yüksek olduğunu ve damar yolu açmanın anaflaksi başta olmak üzere ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini ifade etti.

“Yaşam İksiri” Olarak Tanıtılan Vitaminler Tehlikeli Olabilir

Sözde “yaşam iksiri” gibi dinamizm veren vitaminlerin kullanımının da riskler taşıdığını belirten Uzbay, vitamin ve minerallerin dengeli bir şekilde vücutta bulunmasının sağlık için önemli olduğunu, ancak neyin eksik olduğunu doğru biçimde tespit etmeden ve bir hekim reçetesi almadan ezbere birtakım kokteyllerin kullanılmasının ölümle dahi sonuçlanabilecek sağlık sorunlarına yol açabileceğini söyledi.

Vitaminlerin Fazla Alınması Ciddi Sonuçlara Yol Açabilir

Uzbay, B1, B3, B5, B6, folik asit, C, D, E ve K vitaminlerinin aşırı alınmasının böbrek taşı oluşumundan osteoporoza, karaciğer hasarından cilt deformasyonlarına kadar birçok sağlık sorununa yol açabileceğini açıkladı.

Uzbay, vatandaşları vitamin serumu taktırmadan önce mutlaka bir hekime danışmaları ve bu işlemin hastane ortamında yetkili bir sağlık personeli tarafından yapılmasını önerdi.

Vitamin kokteyllerindeki ölümcül tehlikeye dikkat! 
Yorum Yap