Van Gürpınar’da kadınların hayatı kurslarla değişiyor

featured
service

Van’ın Gürpınar ilçesinde kaymakamlığın desteğiyle açılan Aile Destek Merkezlerindeki (ADEM) kurslardan yaklaşık 5 bin kadın yararlandı.

VAN (İGFA) – Türkiye’nin en büyük ilçelerinden biri olan Van Gürpınar’da, kadınların sosyal hayata katılımını artırmak ve meslek edindirmek amacıyla kırsal bölgelerdeki mahallelerde 5 ADEM kuruldu.

Çeşitli alanlarda eğitim programlarının düzenlendiği merkezlere gelen kadınlar, tam donanımlı atölyelerde filografi, sedef kakma, kabak oyma, rölyef, ahşap yakma, keçe, halı dokuma, giyim, dikiş-nakış, tığ örgü, takı tasarım, hediyelik eşya ve okuma yazma kurslarına katılma imkanı buldu.

Burada usta öğreticilerden el sanatlarının inceliklerini öğrenen kadınlar, yaptıkları el emeği göz nuru ürünleri Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı bünyesinde oluşturulan El Sanatları Satış Ofisi’nde satarak gelire dönüştürmeye başladı. 

Bu sayede hem sosyalleşen hem de elde ettikleri gelirle ailelerine katkı sunan kadınlar, kaymakamlığın desteğiyle düzenlenen gezi ve etkinliklere de katılarak sosyokültürel anlamda da kendilerini geliştirdi.

Van Gürpınar'da kadınların hayatı kurslarla değişiyor 1

İçişleri Bakanlığı’nın internet sitesinde yer alan habere göre Gürpınar Kaymakam Fatih Kayabaşı, 2017’den bu yana 5 merkezde dezavantajlı mahallelerde yaşayan kadınların kalkınması için projelerin yürütüldüğünü belirtti. Bugüne kadar 5 bin kadının açılan kurslardan yararlandığını aktaran Kaymakam Kayabaşı, “Çok çeşitli el sanatları yapılıyor buralarda. Millet Bahçesi’nde daha önce kullanılmayan bir binayı onlar için satış ofisine dönüştürdük. Güzel bir şekilde dizayn edildi. Burada ürünlerin hem teşhirini hem de satışını yapıyoruz. Ürettikleri ürünleri satarak kadınlarımıza gelir sağlamaya çalışıyoruz. Kadınların istihdamı konusunda çok fazla olanak yok ama bu projenin kadın istihdamına önemli bir kapı olacağını düşünüyoruz. Amacımız proje kapsamında bir kadın kooperatifi açarak, onların sosyal ve ekonomik kalkınmalarına daha fazla katkı sağlamaktır” dedi.

Van Gürpınar’da kadınların hayatı kurslarla değişiyor