Türkiye’nin kuru meyve ihracatında Almanya 132 milyon dolarla lider

featured
service

Türkiye, 150 ülkeye kuru kayısı, kuru incir ve kuru üzüm ihraç ediyor. 150 ülkenin içinde olan Almanya 2021 yılının 11 aylık döneminde 132,3 milyon dolarlık Türk kuru meyvesi ithal etti.

İZMİR (İGFA)- Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği tarafından Waren-Verein der Hamburger Börse ve FRUCOM iş birliğinde düzenlenen ve 167 kişinin katıldığı Online Kuru Meyve Buluşması’nda Kurumeyve sektörünün uzmanları ve Türk ve Alman paydaşları bir araya gelerek 132,3 milyon dolarlık  bir hacmi aşan Alman-Türk kuru meyve ticaretinin geleceğini tartıştılar.

Türkiye’nin dünya kuru meyve üretiminin yüzde 16’sını tek başına gerçekleştirdiğini aktaran Türkiye Kuru Meyve Sektör Kurulu Başkanı Osman Öz, “. Türkiye’nin kuru meyve üretiminin yüzde 61’ini kuru üzüm, yüzde 23’ünü kuru kayısı ve yüzde 16’sını ise kuru incir oluşturuyor. Türk kuru meyvelerinin çoğunluğu Avrupa Birliği’ne ihraç edilmekte olup, Almanya en büyük alıcı ülkedir. Almanya’ya hem coğrafi hem de kültür ve mantalite bakımından yakınlık, Türkiye’yi güvenli ve etkili bir tedarik zincirinin parçası yapıyor.

Türkiye’de kullanılan bitki koruma ürünlerinin mevzuatı AB mevzuatı ile tamamen uyumlu haldedir ve sürdürülebilir üretim ve ihracat artışı için AB Green Deal ile uyumlu pek çok çalışma yürütülmektedir” dedi. 

FRUCOM Genel Sekreteri Anna Boulova’nın moderatörlük yaptığı toplantıda Türk bilim insanları Prof. Dr. Uygun Aksoy ve Prof. Dr. Ahmet Altındişli, Hamburg Ticaret Borsası Yöneticisi Jeanette Gonnermann ve Waren-Verein der Hamburger Börse e.V. Kuru Meyve Yönetim Kurulu Başkanı Jens Borchert konuşmacı olarak katıldı. 

Hamburger Börse e.V. Kuru Meyve Yönetim Kurulu Başkanı Jens Borchert ve Hamburg Ticaret Borsası Yöneticisi Jeanette Gonnermann, Türk kuru meyvelerinin önümüzdeki yıllarda Alman pazarında kendilerini daha da güçlü bir şekilde yer edime şansı olduğuna inandıklarını dile getirdiler. 

 

Türkiye’nin kuru meyve ihracatında Almanya 132 milyon dolarla lider