Türkiye ve Kosova DEİK seminerinde buluştu

featured
service

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ev sahipliğinde düzenlenen Türkiye-Kosova İş ve Yatırım Semineri, iki ülke iş dünyası temsilcilerinin katılımıyla İstanbul’da gerçekleşti.

İSTANBUL (İGFA)- Seminer’in açılışında konuşan Kosova Cumhuriyeti Birinci Başbakan Yardımcısı Besnik Bislimi, Kosova ile Türkiye arasında var olan ekonomik ilişkilerden memnuniyet duyduğunu ifade etti. 

Kosova Sanayi, Girişimcilik ve Ticaret Bakanı Rozeta Hajdari ise, Kosova ve Türkiye arasındaki iyi ekonomik ilişkilerin memnuniyet verici olduğunu söyledi. İki ülke arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması’nın (STA) 2013 yılında imzalanıp 2019 yılında yürürlüğe girdiğini hatırlatan Hajdari, “İkili ticari ilişkilerimize baktığımızda bir dengesizlik var. Türkiye’nin Kosova’ya ihracatı 400 milyon avro civarında iken, ithalatı ise 7 milyon avro civarında. İkili ticarette dengenin sağlanması adına atmamız gereken yeni adımlar var. Kosova’nın da üretim ve ihracat kapasitesini desteklemek için çalışmamız gerekiyor” diye konuştu.   

‘ALMANYA’DAN SONRA İKİNCİ SIRADA YER ALIYORUZ’

DEİK/Türkiye-Kosova İş Konseyi Başkanı Merve Özer Yılmaz ise yaptığı konuşmada, 2005 yılından beri Kosova’da iş yapan bir iş insanı ve Kosova’nın ilk Türk sanayi yatırımcısı olarak, bölgedeki özel sektörün güçlendirilmesiyle ekonomik ilişkilerin iyileştirilebileceğine inandığını belirterek, “Kosova, hem ortak tarihimiz hem de kültürümüz ve ekonomik ilişkilerimiz açısından bizim için özel bir öneme sahip. Ancak ikili ekonomik ve ticari ilişkilerimizin, mevcut  potansiyelimizin hala altında seyrediyor.

Öte yandan özellikle son 5 yılı ele aldığımızda ikili ticaret hacminin hızla yükselmesinden dolayı büyük mutluluk duyuyoruz. 2020 yılında Türkiye’nin Kosova’ya ihracatı yüzde 4,8 artarak 364,2 milyon dolara yükselirken, Kosova’dan yapılan ithalat yüzde 55 artarak 13,6 milyon dolara çıktı ve ülkemiz 350.6 milyon dolar dış ticaret fazlası verdi. Ayrıca, 2021 yılının ilk 10 ayında Türkiye’nin ihracat ve ithalatı yıllık yüzde 54 artarak sırasıyla 444,1 milyon dolar ve 16,4 milyon dolara ulaşırken, dış ticaret fazlası yıl tamamlanmadan 427,7 milyon dolara yükseldi. Böylece, Türkiye’nin Kosova’nın toplam ithalatındaki payı yüzde 12,4 oldu. Bu oranla Türkiye, Kosova’nın ithalatında Almanya’dan sonra ikinci sırada yer alıyor ve bundan gurur duyuyoruz” dedi.

Türkiye ile Kosova arasındaki ticareti kolaylaştırmak ve artırmak için şimdiye kadar “Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması”, “Sağlık Alanında İşbirliği Anlaşması” ve “Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması” imzalandı ve uygulandı. Son olarak Eylül 2019’da “Serbest Ticaret Anlaşması” yürürlüğe girdi. 

 

Türkiye ve Kosova DEİK seminerinde buluştu