1. Haberler
  2. Haberler
  3. Türkiye
  4. GÜNCEL
  5. Türk Göz Hekimleri Canlı Cerrahide Dünyaya Öncülük Ediyor

Türk Göz Hekimleri Canlı Cerrahide Dünyaya Öncülük Ediyor

featured

Türk Oftalmoloji Derneği (TOD) tarafından düzenlenen 10’uncu Canlı Cerrahi Sempozyumu, 11-14 Haziran 2026 tarihleri arasında Ankara’da gerçekleşecek.

T.C. Sağlık Bakanlığı Ankara Bilkent Şehir Hastanesi iş birliğiyle hayata geçirilecek etkinlikte, 4 gün boyunca yaklaşık 70 göz ameliyatı yapılacak ve bu ameliyatlar canlı yayınla JW Marriott Otel ve Kongre Merkezi’ndeki konferans salonuna aktarılacak.

Ameliyatlar Canlı Yayınla İzlenecek

Sempozyum kapsamında Glokom, Katarakt ve Refraksiyon, Kornea ve Oküler Yüzey, Okülofasyal, Pediyatrik Oftalmoloji ve Şaşılık ile Vitreoretinal Cerrahi birimlerinin katkılarıyla ameliyatlar gerçekleştirilecek. Yüksek çözünürlüklü canlı yayın sistemiyle konferans salonundaki dev ekrana yansıtılacak ameliyatları, yurt içi ve yurt dışından 2.000’i aşkın göz hekiminin fiziksel ve çevrimiçi olarak takip etmesi bekleniyor.

TOD Genel Başkanı Prof. Dr. Kıvanç Güngör, “Bu yıl 10’uncusunu düzenlediğimiz ve taşıdığı özellikler nedeniyle dünya çapında tek olan TOD Canlı Cerrahi Sempozyumu 11-14 Haziran tarihleri arasında gerçekleşecek. Farklı dallarda 4 gün süren bir Canlı Cerrahi Sempozyumu göz hastalıkları alanında başka bir ülkede yok” diye konuştu.

İlk Kez Eş Zamanlı Üç Birim

Bu yılki sempozyumda bir ilk hayata geçirilecek: Programın birinci gününde üç ayrı cerrahi birimi eş zamanlı olarak ameliyat gerçekleştirecek. Prof. Dr. Güngör, söz konusu uygulamanın katılımcılara farklı cerrahi yaklaşımları karşılaştırmalı olarak izleme ve değerlendirme fırsatı sunacağını belirtti.

Sempozyum yalnızca ameliyat yayınlarıyla sınırlı kalmayacak. Prof. Dr. Güngör açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Deneyimli ve alanında uzman cerrahlar tarafından gerçekleştirilecek canlı cerrahi uygulamaları, katılımcılara farklı tekniklerin ve güncel yaklaşımların doğrudan izlenebileceği nitelikli bir eğitim ortamı sağlayacak. Bu süreçte eş zamanlı olarak oteldeki sempozyum salonunda düzenlenecek tartışma oturumlarında, deneyimli meslektaşlarımızın katkılarıyla olgular kapsamlı şekilde değerlendirilecek; katılımcılar da aktif katılım göstererek soru, yorum ve deneyimlerini paylaşma fırsatı elde edeceklerdir. Bilimsel programın bir diğer önemli bileşeni olarak, endüstri destekli cerrahiler ve uydu sempozyumlarda güncel teknolojiler, yenilikçi uygulamalar ve klinik pratiğe yansıyan gelişmeler ele alınacak; böylece katılımcılara hem teorik hem de uygulamaya dönük bütüncül bir bakış açısı sunulacak.”

Geçen Yıl 42 Ülkeden Katılım Sağlandı

TOD’un geçen yıl yine Ankara’da düzenlediği sempozyumda 70 göz cerrahı canlı ameliyat gerçekleştirdi. Yurt içinden bin, yurt dışında 42 ülkeden binin üzerinde göz hekimi ameliyatları takip ederken etkinlikte 250 sağlık personeli görev aldı.

Prof. Dr. Güngör geçen yılki sempozyuma ilişkin şunları söyledi: “Geçtiğimiz yılda yine Ankara’da düzenlediğimiz sempozyum büyük ilgi gördü. Sempozyumda 4 gün boyunca 70 göz cerrah canlı ameliyat gerçekleştirdi. Yurt içinden bin, yurtdışında 42 ülkeden binin üzerinde yabancı göz hekimi tarafından takip edilen ameliyatlarda 250 sağlık personeli görev aldı. Bu ameliyatların içinde oldukça zor ve nadir yapılan ameliyatlar vardı ve hastalarımız sağlıklarına kavuştular. Bu yıl yine TC. Sağlık Bakanlığı Ankara Bilkent Şehir Hastanesi’nde yaklaşık 70 hastamızı ameliyat etmeyi planlıyoruz. Ameliyatlarla ilgili planlamalarımız ve hasta seçimlerimiz yoğun bir şekilde devam ediyor.”

Simültane Tercüme de Sunulacak

Sempozyumda simültane tercüme hizmeti de yer alacak. Prof. Dr. Güngör, etkinliğe ilişkin değerlendirmesini şöyle tamamladı: “TOD Canlı Cerrahi Sempozyumu yoğun emek harcayarak düzenlediğimiz bir etkinlik. Canlı cerrahi uygulamaları için hastanelerini tahsis eden T.C. Sağlık Bakanlığı Ankara Bilkent Şehir Hastanesi idarecilerine, hocalarımıza, meslektaşlarımıza, hemşire, teknisyen ve personeline; TOD birimleri aktif üyesi olarak cerrahi yapan ve katılan tüm göz hekimi meslektaşlarımın her birine teşekkür ediyorum. Baştan sona dünya standartlarında bir sempozyum olması için çalışıyoruz. Etkinliğimiz hem yurtiçinden hem de yurtdışından her yıl büyük ilgi görüyor. Her geçen yıl yurtdışı katılımın arttığı sempozyumumuzda simültane tercümede yer alıyor. Katılımcılar sadece cerrahi seyretmekle kalmayıp alanında uzman hocaların katıldığı tartışmaları da izleyip sorularına yanıt alabiliyorlar.”

Türk Göz Hekimleri Canlı Cerrahide Dünyaya Öncülük Ediyor