1. Haberler
  2. Yaşam
  3. Tehlikeli Madde (Adr) Taşımacılığı Neleri Kapsıyor?

Tehlikeli Madde (Adr) Taşımacılığı Neleri Kapsıyor?

featured
service

Günümüzde, bireylerden büyük firmalara herkesin taşımacılık hizmetine ihtiyacı olabiliyor. Özellikle küreselleşmenin hayatın her alanında kendini gösterdiği bir zamanda, dünyanın dört bir yanına hizmet sunan firmalar, mallarının taşınması için taşımacılık firmalarına başvuruyor. Elbette bu durum da birbirinden farklı taşımacılık türlerinin de ortaya çıkmasına sebep oluyor. Tehlikeli madde taşımacılığı da en sık tercih edilen taşımacılık hizmetleri arasında yer alıyor. Eğer siz de tehlikeli madde taşımacılığı hakkında daha fazla bilgi almak istiyorsanız doğru adrestesiniz! Bu içerikte tehlikeli madde taşımacılığına ve bu taşımacılık türünün kapsamına yönelik soruları cevaplayacağız.

Tehlikeli Madde Taşımacılığı Nedir?

İlk olarak “ADR taşımacılık nedir?” sorusunu cevaplayalım. Tehlikeli madde taşımacılığı, isminden de anlaşılabileceği üzere tehlikeli maddelerin bir adresten diğerine taşınmasıdır diyebiliriz.

Tıptan sanayiye kadar pek çok sektörde tehlikeli madde sayılan materyallerin kullanımına başvurulması, bu materyallerin taşınması için özel taşımacılık türlerinin de ortaya çıkmasına neden olmuştur. Günümüzde teknoloji ile birlikte yeni sektörlerin ortaya çıkması da tehlikeli maddelerin daha sık kullanılmasının önünü açmıştır. Dolayısıyla, ülkemiz dahil olmak üzere dünyanın pek çok yerinde, tehlikeli madde taşımacılığına yönelik yasalar koyulmuş, tehlikeli maddelerin taşınmasında bu yasalara uymak zorunlu hale gelmiştir.

Günümüzde, tehlikeli madde taşımacılığı genellikle deniz ve hava taşımacılığı ile gerçekleştirilir. Buradaki temel amaç tehlikeli madde taşıyan araçların insan yerleşimlerine mümkün olduğunca uzak bir şekilde taşınmasıdır. Bu sebeple karayoluyla yapılan tehlikeli madde taşımacılığı da yerleşim yerlerinden mümkün olduğunca kaçınılarak yapılır.

Tehlikeli Madde Taşımacılığı Neleri Kapsıyor?

Tehlikeli madde, taşımacılık esnasında çevreye, insanlara, hayvanlara, yerleşimlere ve düzene zarar verebilme ihtimali olan materyallere verilen isimdir. Bu materyallerin taşınmasında büyük bir titizlik ve özen gösterilmesi gerekir.

Başlıca tehlikeli maddeler olarak çeşitli patlayıcılar, gazlar, yanıcı sıvı ve katılar, oksitleyici maddeler, organik peroksitler, zehirli maddeler, mikrobik maddeler, radyoaktif maddeler ve aşındırıcı maddeler gösterilebilir. Bu tür maddelerin taşıma esnasında yerleşim yerlerine girmemesi, koruyucu önlemler alınarak taşınması ve belirli eğitimlere sahip kişiler tarafından taşınması zorunluluğu bulunmaktadır. Bu sebeple tehlikeli madde taşımacılığı her firma tarafından yapılmaz.

Tehlikeli Madde Sınıflara Nelerdir?

Tehlikeli madde taşımacılığı pek çok sektörde karşımıza çıksa da tüm tehlikeli maddelerin aynı kategoriye girdiğini söyleyemeyiz. Toplamda 9 adet tehlikeli madde sınıfı bulunmaktadır ve bu sınıfların her biri farklı kodlarla numaralandırılmıştır. Farklı türde tehlikeli maddelerin taşınması esnasında farklı unsurlara dikkat edilmesi gerekir.

Tehlikeli madde sınıflarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  1. Patlayıcılar: Toplamda 6 adet alt sınıfa sahip olan patlayıcı tehlikeli maddeler, risklerine göre sınıflandırılırlar. Bu tür tehlikeli maddelerin taşınması esnasında patlayıcı içeriğin tetiklenme şekline bağlı olarak önlemler alınmalıdır.
  2. Gazlar: Yanıcı gazlar, oksijen gazı, zehirli gazlar ve yanıcı veya zehirli olmayan gazlar olarak toplamda dört adet alt sınıfa sahiptir.
  3. Yanıcı Sıvı: Alt sınıfları yoktur; tüm yanıcı sıvıların taşıması esnasında azami dikkat gerekmektedir.
  4. Yanıcı Katılar: Yanıcı katılar ve diğer maddeler, yanıcı katılar, suyla temaslarında gaz çıkaran maddeler olarak üçe ayrılır.
  5. Oksijen Salgılayarak Yanma Riskini Arttıran Maddeler: Oksijen salgılayarak yanma riskini arttıran maddeler ve organik peroksitler olarak ikiye ayrılır. Bu maddelerin yanıcı herhangi bir madde ile buluşmaması gerekir.
  6. Toksik (Zehirli) Maddeler: Zehirli maddeler ve bulaşıcı hastalık muhteviyatlı maddeler olarak ikiye ayrılırlar. Zehirleme ya da salgın hastalık bulaştırma yoluyla insan sağlığına zarar veren maddelerdir.
  7. Radyoaktif Maddeler: Yüksek radyoaktivite gösteren ve yakın temasta sağlığa zarar verebilen maddelerdir.
  8. Aşındırıcılar: Temas halinde insan sağlığına zarar veren maddeler bu sınıfa girer.
  9. Çeşitli Tehlikeli Maddeler: Taşıma esnasında tehlike arz eden tüm maddeler bu sınıfa dahildir.

Tehlikeli Madde Taşımacılığı Sırasında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Günümüzde, tehlikeli madde olarak geçen malzemelerin taşınması, belli kurallara ve yasalara uygun olarak gerçekleşiyor. Bu hizmeti sunan firmaların belirli kriterleri karşılaması ve yeterli ekipmanlara sahip olması gerekiyor.

Tehlikeli madde taşımacılığında güvenlik ve önlem dikkat edilmesi gereken unsurların başında geliyor. Bu süreçte kullanılan araçların kalitesinden düzenli bakımlarının yapılmasına kadar pek çok işlemin titiz bir şekilde sürdürülmesi de bir zorunluluk sayılıyor.

Bütün bunları göz önünde bulundurduğumuzda, tehlikeli madde taşımacılığının en dikkat gerektiren taşımacılık türleri arasında yer aldığını söyleyebiliriz.

Tehlikeli madde taşımacılığı sırasında dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli unsur ise çalıştığınız firmadır. Tehlikeli madde taşımacılığı konusunda tecrübe sahibi bir firma ile çalışmak hem çevrenin hem de maddelerin zarar görmemesi açısından elzemdir.

Eğer tehlikeli madde taşımacılığı için uzman bir firma ile çalışmak istiyorsanız, Bayındır Logistics olarak uzman kadromuzla yanınızdayız.

Tehlikeli Madde (Adr) Taşımacılığı Neleri Kapsıyor?
Yorum Yap