1. Haberler
  2. Gündem
  3. TBMM’de Fahiş Fiyat ve Stokçuluk Cezalarına Yeni Düzenleme

TBMM’de Fahiş Fiyat ve Stokçuluk Cezalarına Yeni Düzenleme

featured
service

TBMM Genel Kurulu’nda, fahiş fiyat artışı ve stokçuluk cezalarının artırılmasını da içeren “Türk Ticaret Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi”nin 7 maddesi daha kabul edildi.

ANKARA (İGFA) – TBMM’nin resmi internet sitesinde yer alan bilgilere göre, kabul edilen maddelerde Rekabet Kurulu’nun başlattığı soruşturmaların daha etkin ve hızlı bir şekilde yürütülmesi amaçlanıyor. Buna göre, soruşturma başlatma kararının verilmesinden itibaren 15 gün içinde ilgili taraflara bildirim yapılacak ve iddiaların türü ve niteliği hakkında yeterli bilgi sağlanacak. Taraflar, yazılı savunmalarını soruşturma raporunun tebliğinden itibaren 30 gün içinde sunacak, bu süre haklı gerekçelerle bir kereye mahsus olmak üzere uzatılabilecek. Soruşturma raporunda değişiklik yapılması halinde, bu değişiklik 15 gün içinde tüm Kurul üyeleri ve ilgili taraflara bildirilecek, taraflar ise 30 gün içinde bu görüşe cevap verebilecek.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu’nda yapılan değişiklikle, ürün senetleri ve alivre sözleşmelere ilişkin işlemler, ürün ihtisas borsalarında gerçekleştirilecek. Bu işlemler, yasa ve ilgili mevzuat hükümlerine uygun olarak yürütülecek ve borsalar, devir ve ödeme işlemlerini güvence altına almakla yükümlü olacak. Ürün ihtisas borsalarının takas işlemlerindeki mali sorumluluğu, belirli limitler ve teminatlar ile garanti fonu varlıklarıyla sınırlı olacak. Ayrıca, bu teminatlar ve garanti fonu varlıkları sadece belirtilen amaçlar doğrultusunda kullanılabilecek ve üçüncü kişilere devredilemeyecek.

6 AY SONRA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK

Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu’nda yapılan değişiklikle, lisansı askıya alınan işletmeler askıda kaldıkları süre boyunca depo kira ücreti talep edemeyecekler. Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü’nün lisanslı depolarda depolanan ürünleri için ödenen depolama ücretleri de askı süresi boyunca ödenmeyecek. Bu madde, düzenlemenin yayım tarihinden itibaren 6 ay sonra yürürlüğe girecek.

MALİYETLER AZALACAK

Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’da yapılan değişiklikle, kapalı pazar yerlerindeki satış yerlerinin pazarcılara yüksek fiyatlarla kiralanmasına neden olan sınırlı ayni hak yöntemi kaldırılıyor. Bu yerler, pazarcılara tahsis usulüyle kullandırılarak maliyetlerin azaltılması hedefleniyor.

Kabul edilen 7 maddenin ardından TBMM Başkanvekili Celal Adan, birleşime ara verdi. Aranın ardından komisyonun yerini almaması üzerine Adan, birleşimi bugün saat 14.00’te toplanmak üzere kapattı.

TBMM’de Fahiş Fiyat ve Stokçuluk Cezalarına Yeni Düzenleme