1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. SPK’dan Borsa İstanbul’a Yönelik Yeni Tedbirler: Açığa Satışa Geçici Yasak

SPK’dan Borsa İstanbul’a Yönelik Yeni Tedbirler: Açığa Satışa Geçici Yasak

featured

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), artan jeopolitik gerginliklerin sermaye piyasaları üzerindeki olası etkilerini sınırlandırmak amacıyla Borsa İstanbul için yeni düzenlemeler getirdiğini açıkladı. Kurul, 2-6 Mart 2026 tarihleri arasında pay piyasalarında açığa satış işlemlerini yasakladığını ve kredili işlemlerde esneklik sağlanacağını duyurdu.

SPK tarafından 1 Mart 2026 tarihinde yapılan açıklamaya göre, Borsa İstanbul pay piyasalarında 2 Mart Pazartesi seans başlangıcından 6 Mart Cuma seans sonuna kadar açığa satış yapılamayacak. Aynı dönemde, yatırımcıların kredili sermaye piyasası işlemleri sırasında uygulamaları gereken öz kaynak oranlarında da geçici bir esneklik tanınacağı belirtildi.

SPK'dan Borsa İstanbul'a Yönelik Yeni Tedbirler: Açığa Satışa Geçici Yasak 1

Kurul’un açıklamasında, kararın “piyasaların güvenilir, şeffaf, etkin, istikrarlı, adil ve rekabetçi işleyişini temin etmek ve yatırımcı haklarını korumak” amacıyla alındığı ifade edildi. Bu adımlarla piyasalardaki aşırı dalgalanmaların önüne geçilmesinin hedeflendiği kaydedildi.

Alınan tedbirlerin geçici nitelikte olduğu ve piyasadaki gelişmelerin yakından takip edilerek gerektiğinde yeni düzenlemeler yapılabileceği vurgulandı.

ANKARA (İGFA) 

SPK’dan Borsa İstanbul’a Yönelik Yeni Tedbirler: Açığa Satışa Geçici Yasak