Mersin Büyükşehir Belediyesi, çevre dostu projelerine bir yenisini ekleyerek ‘Sıfır Atık Projesi’ kapsamında hizmet verdiği tüm bina, yerleşke ve tesislerde atıkları türlerine göre ayrıştırıyor. İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen çalışmalarda, israfı önlemek, kaynakları verimli kullanmak ve atık oluşumunu en aza indirmek hedefleniyor.
2019 yılında Resmi Gazete’de yayımlanan Sıfır Atık Yönetmeliği’ne uygun olarak hayata geçirilen sistemde, Büyükşehir Belediyesi’nin 100. birimi de ‘Temel Seviye Sıfır Atık Belgesi’ almaya hak kazandı. Bu süreçte birimlerin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından aktif hale getirilen Sıfır Atık Bilgi Sistemi’ne kayıtları tamamlandı.
320 Ton Atık Geri Dönüştürüldü
Büyükşehir Belediyesi, 2020 yılından bugüne kadar 320 ton dönüştürülebilir ambalaj atığını ayrıştırarak geri dönüşüme kazandırdı. Ayrıca bakım-onarım ve diğer hizmetlerden kaynaklanan 593 ton atık türlerine göre ayrı toplanarak lisanslı geri kazanım firmalarına teslim edildi. Proje kapsamında, 2024 yılında okulların da dahil olduğu 11 farkındalık eğitimi düzenlenerek sıfır atık bilinci yaygınlaştırıldı.
Işık: “Gelecek Nesillere Daha Sağlıklı Bir Çevre Bırakmayı Hedefliyoruz”
Proje hakkında bilgi veren Çevre Mühendisi Yakup Berkay Işık, “Buradaki amacımız; israfın önlenmesi, atıkların kaynağında ayrıştırılması, atık oluşumun önlenmesi ve önleyemiyorsak da azaltılması. Bu kapsamda 2020 yılından beri faaliyete başladığımız Sıfır Atık Sistemi kapsamında, günümüze kadar yaklaşık 320 ton geri dönüştürebilir atığı ayrıştırdık. Böylece, çöp depolama alanlarına giden ya da çevre kirliliğine yol açabilecek atıklarımızı geri dönüşüme kazandırarak, hem ülkemize ekonomik değer kazandırdık hem de çevremizi ve doğamızı korumuş olduk. Birimlerimizde bulunan atık ayrıştırma kutularımızın atık verileri, bize her ay düzenli olarak geliyor. Biz de Çevre Bakanlığı’nın Sıfır Atık Sistemi’ne bu verileri işliyor ve bir yandan da sıfır atık belgelendirme süreçlerini yürütüyoruz. Şu anda 100. birimimizin Sıfır Atık Belgesi’ni almış bulunuyoruz. Bu da bize gurur ve memnuniyet veriyor” ifadelerini kullandı.
Kaynakların daha verimli kullanılması gerektiğine dikkat çeken Işık, “Bu şekilde kaynaklarımızı verimli kullanıyor, ekonomimize değer katıyor ve gelecek nesillere daha sağlık bir çevre bırakmayı hedefliyoruz” dedi.