Manisalı çiftçiler Başevirgen’e dert yandı: Yemeye bile üzüm yok

featured
service

Manisa’nın üzüm bağları, bir dizi doğal felaketin hedefi haline geldi ve çiftçileri zor durumda bıraktı. Mildiyö hastalığına maruz kalan üzüm bağlarının ardından dolu yağışı, üreticileri çaresiz bıraktı. CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, üzüm üreticilerini ziyaret ederek, sorunlarını dinledi.

Manisalı çiftçiler, “Satmaya değil, yemeye bile üzüm yok. Üzüm gitti, yaprağı da gitti. Seneye üzüm yapacak dallarda artık kapkara” sözleriyle dertlerini paylaştı.

Üzüm bağlarında meydana gelen zararın yüzde 80’e kadar ulaştığı belirtilirken, dolu yağışının etkisiyle ürünlerde ciddi kayıplar yaşandı. Üzümün yanı sıra kavun, domates ve biber gibi diğer ürünler de dolu yağışından nasibini aldı.

Manisalı çiftçiler Başevirgen'e dert yandı: Yemeye bile üzüm yok 1

“ÜZÜM GİTTİ, YAPRAĞI DA GİTTİ”

Başevirgen’in dinlediği çiftçiler, dolu hasarının uzun vadeli etkilerini dile getirdi. Bağlarda oluşan zararın üç yıl boyunca hissedileceğine işaret eden çiftçiler, “Saruhanlı, Şehzadeler sınırındaki bütün bölgeler bu halde. Satmaya değil, yemeye bile üzüm yok. Üzüm gitti, yaprağı da gitti. Seneye üzüm yapacak dallarda artık kapkara. Mildiyö de nasıl az doğuş olursa aynı şekilde doğuş yine düşük olacak” sözleriyle dertlerini paylaştı.

“ÇİFTÇİLER HEP HÜSRANLA KARŞILAŞTI”

Çiftçinin her yıl bir umutla beklediğini ancak hep hüsranla karşılaştığını söyleyen Başevirgen, “Çiftçinin gözü gibi baktığı ürünlerine bir dolu vurdu ve hiçbir şey kalmadı. 28 dönümlük tarladan normal şartlarda 16-17 ton üzüm beklenirken, yüzde 10’u anca alınabilecek. Girdi maliyetleri aynı, ilaç atılacak, gübre atılacak, işçilik yapılacak ama karşılığında hiçbir şey alamayacaklar” dedi.

Çiftçinin maliyetlerden dolayı sigorta yaptıramadığını söyleyen bir diğer üreticisi ise, “Çiftçi zar zor damlamasını yapmış, fidanını ekmiş evine ekmek mi götürecek, tarlaya sigorta mı yapacak? 70-80 bin lira sigorta parasını vereceğime kenarda dursun, ilacımı alırım, gübremi alırım diyor. Gücü olsa zaten sigorta yaptırır” diye konuştu.

“ZİRAAT BANKASI MEDYA KURULUŞLARINA DESTEK OLUYOR”

Çiftçi desteklerinin yetersizliğinden dert yanan üretici de, “Bütün özel değerlerimizi sattık. Eskiden arkamızda bir Tarım Kredi vardı, Ziraat Bankası vardı. Böyle hasarlarda destek oluyordu. 2-3 yıl borcunu erteliyordu. Mazotunu, gübreni, kredini yine de veriyordu, kesinlikle ipotek koymuyordu. Ziraat Bankası şimdi medya kuruluşlarına destek oluyor. Çiftçinin arkasında şu anda kimse yok” dedi.

Manisalı çiftçiler Başevirgen’e dert yandı: Yemeye bile üzüm yok

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.