İzmir Büyükşehir Belediyesi, kent genelindeki mezarlıklarda budanan ağaçları geri dönüştürerek hem çevreye hem de belediye bütçesine katkı sağlıyor. Mezarlıklar Dairesi Başkanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Pınarbaşı marangoz atölyesinde, budamadan elde edilen keresteler işlenerek mezar tahtası, mezar başucu tahtası, çit ve bank yapımında kullanılıyor.
Yaklaşık 2 bin mezarlık alanındaki ağaçların budanmasıyla elde edilen keresteler, Bornova Pınarbaşı’ndaki atölyeye taşınıyor. Burada testere makinesinden geçirilen ağaçlar, mezar başucu tahtasına ve defin işlemlerinde kullanılan tahtalara dönüştürülüyor. Böylece atık malzemeler yeniden değerlendirilirken, belediye bütçesinde tasarruf sağlanıyor.

“Mezarlıklardaki Hurda Ahşaplar da Değerlendiriliyor”
İzmir Büyükşehir Belediyesi Pınarbaşı Atölye Sorumlusu Eray Akgün, mezarlıklarda yürütülen bakım ve onarım çalışmalarına dikkat çekerek,”Mezarlık alanlarımızdan budama sonucu elde edilen kereste ile hurda olan ahşapları, marangoz atölyemizde mezar tahtası, mezar başucu tahtası, çit ve bank tahtasına dönüştürüyoruz. Üretilen mezar tahtaları mezarlık alanlarında gömü anında kullanılıyor. Mezar başucu tahtalarını ise kimsesizler ve bebek mezarlarında numarataj işlemi için kullanıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Eskimiş Banklar ve Masalar Yenileniyor
Atölyede yalnızca mezar tahtaları üretilmiyor, aynı zamanda mezarlıklarda bulunan eskimiş bank ve masalar da onarılarak yeniden kullanıma kazandırılıyor. Akgün, 2024 yılı içinde defin işlemlerinde kullanılan mezar tahtalarının yüzde 20’sinin atölyede üretildiğini, ayrıca mezarlıklarda bulunan bankların yüzde 30’unun burada yenilendiğini belirtti.