1. Haberler
  2. Gündem
  3. İstanbul’da Coşkulu Fetih Kutlaması

İstanbul’da Coşkulu Fetih Kutlaması

featured
service

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, ‘İstanbul’un Fethi’nin 571. Yıldönümü’ etkinliklerinde konuştu. İmamoğlu, “İstanbul, sizlerindir. Burası Fatih Sultan Mehmet’in, Mustafa Kemal Atatürk’ün ve sizlerin şehridir” dedi.

İstanbul’un Fatih Sultan Mehmet tarafından fethinin 571. yıldönümünü Maltepe Orhangazi Şehir Parkı’nda kutlandı. Kutlamalara, CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik ile birlikte İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, CHP Parti Meclisi üyeleri, milletvekilleri, ilçe belediye başkanları ve binlerce vatandaş katıldı. 

İstanbul'da Coşkulu Fetih Kutlaması 1

Etkinlilerde; İBB Mehteran Bölüğü, görsel ve ışık gösterileri ile İstanbul’un fethinin canlandırıldığı sahne gösterisi ile renklendirildi. Gösterilerin ardından mikrofona gelen İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, özetle şunları söyledi: 

“Fatih Sultan Mehmet, sadece 21 yaşında İstanbul’u fethetmek için yola koyulurken, hedeflerini toprakları değil, gönülleri fethetmek olarak tanımlamıştı. Bu büyük bir fark. Büyük bir devlet insanı. Ve aynı zamanda bir askeri deha olmanın ve bu hissi en güçlü şekilde yüreğinde yaşatmanın yanı sıra, çok yönlü bir entelektüeldi. Çok iyi eğitim almıştı. Dünyayı biliyordu. Dünyayı tanıyordu o günkü durumda, o günkü çağda. Onun amacı; insanlara boyun eğdirmek değil, herkes için onurlu bir hayat sağlamaktı. Fatih Sultan Mehmet, İstanbul’da herkesin inanç ve geleneklerini koruyan, adil ve hoşgörülü bir yönetim kurdu. Hiçbir bağnazlığa geçit vermedi. İslam’ın sevgi ve hoşgörüye dayalı özüne sahip çıktı. 

İstanbul'da Coşkulu Fetih Kutlaması 2

“İstanbul, bizim tarihimizin ve medeniyetimizin özetidir”

Bu şehre sahip çıkmak, bu şehrin her türlü ruhuna sahip çıkmak, Fatih Sultan Mehmet Han’ın, yeni bir çağ açan değerlerine sahip çıkmaktır. Bakınız; bu şehre sahip çıkmak, İstanbul’u işgalden kurtarıp, yeniden milletimize armağan eden Mustafa Kemal Atatürk’ün değerlerine sahip çıkmaktır. İstanbul’a sahip çıkmak; böylesi güçlü bir duygudur. Atatürk, ne demişti? ‘İstanbul, bizim tarihimizin ve medeniyetimizin özetidir’ demişti. Tarihimizin ve medeniyet özeti kadim İstanbul. Ne demek biliyor musunuz? Hiç kimseye ve hiçbir kesime ait değil. İstanbul, 16 milyon hemşerimizin, 86 milyon vatandaşımızındır; hepimizindir, İstanbul, onu sevenlerin, ona özen ve saygı gösterenlerindir. İstanbul, sizlerindir. Burası Fatih Sultan Mehmet’in, Mustafa Kemal Atatürk’ün ve sizlerin şehridir. Bunu böyle bilelim ve böyle hissedelim. 

İstanbul'da Coşkulu Fetih Kutlaması 3

“Sizlerin önünde hiçbir güç duramayacak”

Onlar, girdikleri savaşları kazandıkları için değil; onlar, barışı kazandıkları için büyük, barışı kazandıkları için eşsizdirler. Barışı kazandıkları için tarihi, önemli şahsiyetlerdir. Onlar kardeşliğin, hoşgörünün, aklın ve bilimin peşinde koştukları için, insan olmaya değer verdikleri için dünya çapında saygınlar. Yüzyıllar geçse de öyle olacaklar. Fatih ve Atatürk’ün her daim o genç, o güçlü o cesur ruhları, bugünün gençleri, yani sizler için çok değerli bir rehberdir, kılavuzdur. Sevgili gençler; yıkmak değil yapmak için, ayırmak değil birleştirmek için yola koyulduklarında, önlerinde hiç kimse durmadı, duramaz. Yönünüzü geçmişe değil, geleceğe çevirdiğinizde, sizlerin de önünde hiçbir güç duramayacak.”

571’inci fetih yıldönümü kutlamalarında Haluk Levent konseri de yer aldı.

İstanbul’da Coşkulu Fetih Kutlaması
Yorum Yap