İstanbul yenileniyor: Bakırköy’de kentsel dönüşüm yıkımı

featured
service

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraki İstanbul Konut İmar Plan Sanayi ve Ticaret A.Ş. (KİPTAŞ), hak sahipleriyle anlaşarak, Bakırköy Kartaltepe Mahallesi’ndeki 1968 üretimi İş Bankası Mensupları Sitesi İncirli parselindeki yıkıma, geçtiğimiz 31 Ağustos’ta başladı.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da “İstanbul Yenileniyor” projesi kapsamında kentsel dönüşümü gerçekleştirilecek 65 yıllık sitenin, tahliyesi tamamlanan İncirli parselindeki yıkımına, CHP Parti Meclisi üyeleri Cem Aydın ve Berker Esen, KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt ve hak sahipleriyle birlikte tanıklık etti. İmamoğlu, konuyla ilgili değerlendirmelerini de yıkım anını görüntüleyen basın mensuplarına yaptı. 

“İŞİMİZ ÇOK, YÜKÜMÜZ AĞIR, BİRLİKTE HAREKET ETMEMİZ GEREKİYOR”

İstanbul’da, kentsel dönüşümün en etkin bir şekilde yürütülmesi noktasında çabalarının devam ettiğini belirten İmamoğlu, değerlendirme konuşmasında şunları söyledi: 

“Şu an arka planda gördüğünüz yapı, 1960’lı yıllarda, o dönemin belki de en üstün mühendislik hizmetlerini almış yapılarından bir tanesi. Ama sizler de izliyorsunuz ki, yapı ömrünü tamamlamış. Kolon kesitleri, kiriş kesitleri bugünün deprem yönetmeliğine uzaktan yakından alakası olmayan boyutlarda. Tabii ülkemizde her daim kendini yenileyen mühendislik hizmetleri var. Bazen yaşanan depremler ve depremin ortaya koyduğu karakterler, bilimin ortaya koyduğu birtakım gelişmelerle yönetmelikler değişiyor ve bugün bambaşka bir yapı güvenliği söz konusu. Bugün yıktığımız bina, 65 yıllık bir yapı. Ama acı bir şey var; ne yazık ki 30-40-45-50 yıllık, hatta bazen 20 yıllık yapılar bile, bu anlamda güvensiz birtakım işaretler vermekte. Kağıthane’de Sağlık Bakanlığı’na daha önceden tahsisli ve hastane olarak kullanılan bir yapıyı bakanlık hızlıca terk etti. Ve biz şu anda, orada bir güçlendirme yapıyoruz örneğin. Yapı, 20 yılı biraz aşkın bir yaşa sahip. Dolayısıyla gerçekten işimiz çok. Yükümüz ağır. Ve birlikte hareket etmemiz gerekiyor.”

BAKANLIĞA ELEŞTİRİ: “KANUN SÜRECİ KISMINDA BİZ YOKUZ”

“Bu konuda bakanlığımızla (Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı) olan diyaloglar sonrasında oluşan bir kanun süreci var. Bu kanun süreciyle ilgili -az önce vatandaşlarımıza da bilgi verirken ifade ettiğim gibi- bir; evet çok seviyeli, çok sağlıklı bir diyalog süreciyle Sayın Bakanımızla süreç başladı. Ardından arkadaşlarımızın da katılımlarıyla, farklı belediyelerin de katılımlarıyla İstanbul’a dair görüşler, karşılıklı verildi. Bizim birtakım görüşlerimiz vardı. Bunlar da sunuldu. Kaldı ki ben, Sayın Bakanımıza, İstanbul’a dair özel bir hukukun geliştirilmesi, hatta gerekiyorsa bir kanunla desteklenmesi gereken bir öneri sundum. Ve bu önerinin bir İstanbul Deprem Konseyi olabilir, İstanbul Deprem Kurulu olabilir, İstanbul Deprem Başkanlığı olabilir, diye de bir başlıkla anlattım. Bu müzakereler sonrasında görüşmenin yapılıp, ona göre kararın ortaklaşa bir şekilde ama Meclis’te ama farklı koşullarda kamuoyuna ortaklaşa aktarıldığında hiçbir sorunu yaşanmayacağını dile getirdim. Ama görüş toplama ya da bilgileri alma noktasında bakanlığın yürüttüğü süreç oldukça makul, ancak kararın netleştiği an itibariyle, kanun sürecinde veya ‘Biz böyle bir hazırlıkla Meclis’e gidiyoruz’ kısmında biz yokuz.”

IKIMIN ÖYKÜSÜ

Bakırköy ilçesinde bulunan 1968 yapım tarihli İş Bankası Mensupları Sitesi İncirli parseli hak sahipleri, binalarını yenilemek için 24 Mayıs 2022’de istanbulyenileniyor.com’a başvurdu. KİPTYAŞ; 9 blok, 66 konut bağımsız birim ve 111 hak sahibinden oluşan site için proje hazırladı. Projenin tamamlanmasının ardından 22 Kasım 2022’de, hak sahipleriyle bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. 29 Kasım 2022’de ise, hak sahipleriyle sözleşme imzalanmaya başlandı. 13 Nisan 2023’te de hak sahipleriyle yüzde 100 uzlaşıldı ve riskli yapılar yıkıma hazırlandı. 31 Ağustos’ta yıkımlar başladı. Diğer bloklarda tahliyelerin yapılmasıyla yıkımlar tamamlanacak. 

YÜCETARLA PARSELİNDEKİ YAPIM ÇALIŞMALARI TÜM HIZIYLA SÜRÜYOR

Bakırköy ilçesinin Zuhuratbaba Mahallesi’ndeki 1969 yapım tarihli İş Bankası Mensupları Sitesi’nin Yücetarla parselinde yaşayan hak sahipleri de 7 blok 54 konut bağımsız birimden oluşan binalarını yenilemek için 24 Mayıs 2022’de istanbulyenileniyor.com’a başvurmuştu. 9 Nisan 2023’te yıkımı başlayan Yücetarla parselinde, kısa sürede riskli yapıların yıkımı tamamlanmıştı. İmalat çalışmalarının hızla sürdüğü proje kapsamında, 96 konut bağımsız birimden oluşan yeni projeyle birlikte hak sahipleri; depreme dayanıklı, modern mimariye ve konforlu dairelere sahip yeni evlere sahip olacak.

İstanbul yenileniyor: Bakırköy’de kentsel dönüşüm yıkımı