İsrail, Ramazan ayında Mescid-i Aksa’ya girişleri yasaklayacak

featured
service

Gazze’deki soykırımına dört aydan fazla bir süredir devam eden İsrail, bu yıl da Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte Kudüs’te baskı ve şiddetin dozunu artırdı.

Rüstem PEHLİVANLAR/ Oğuzhan Osman BİLGİN/ HERKES DUYSUN

BURSA (İGFA) – Dünyanın gözleri önünde Gazze’de dört aydır soykırıma devam eden İsrail, her Ramazan ayı öncesinde ve içerisinde Kudüs üzerindeki baskıyı ve zulmü artırdığı gibi bu yıl da Müslümanları Mescid-i Aksa’dan uzaklaştırmak için hazırlanmaya başladı. Filistinli Aktivist Musa Hicazi, Herkes Duysun’a yaptığı açıklamada söz konusu ablukaya ve Kudüs ile Mescid-i Aksa’nın güncel durumuna ilişkin açıklamalarda bulundu.

Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte Mescid-i Aksa’nın çevresindeki ablukayı artıran İsrail işgal kuvvetleri, Kadim Kudüs’te de askeri unsur sayısını yükseltmeye başladı. 

Cuma günleri Mescid-i Aksa ve Kudüs genelinde Filistinli Müslümanların el Aksa’da ibadet etmelerine yönelik abluka, yıllardır İsrail’in baskı ve şiddetiyle her Ramazan’da ay boyunca devam ediyor.

Geçtiğimiz yıllarda Ramazan aylarında Mescid-i Aksa’nın ablukaya alınmasına tepki gösteren ve işgalcilere direnen çok sayıda Filistinli, İsrail askerleri tarafından öldürülmüş, yaralanmış veya hapsedilmişti. 

Ayrıca başta 2021 yılının Ramazan ayı olmak üzere Mescid-i Aksa’ya İsrail askerleri tarafından çok sayıda baskın yapılarak camide ibadet eden ve itikafa giren Müslümanlar tutuklanmıştı.

Filistinli Aktivist Musa Hicazi, yaklaşan Ramazan ayı dolayısyla İsrail’in yeniden Mescid-i Aksa çevresindeki ablukayı artırdığını ve Müslümanların cami ile bölgeye girişlerini yasaklamaya başladığını kaydetti.

İsrail, Ramazan ayında Mescid-i Aksa’ya girişleri yasaklayacak 1

“KUDÜS İŞGAL ALTINDA”

Kudüs’ün yıllardır süren bir işgal altında olduğunu hatırlatan Musa Hicazi, bu yıl da geçtiğimiz senelerde yaşananlara benzer senaryolar görüleceğini, İsrail’in Ramazan ayında Mescid-i Aksa’ya girişleri kapatarak Müslümanlara yönelik baskı ve şiddeti artıracağını ifade etti.

Ramazan aylarında Mescid-i Aksa’ya, aynı Cuma Namazlarında olduğu gibi kendilerine mukavemet edemeyecek, güçten düşmüş insanları aldıklarını belirten Hicazi, “Bu yıl da Ramazan ayında ancak 70 yaşın üzerindeki insanların Mescid-i Aksa’ya girmelerine izin verecekler. Henüz bu yıl için netleşmiş bir karar yok fakat her sene böyle oluyor.” dedi.

İsrail, Ramazan ayında Mescid-i Aksa’ya girişleri yasaklayacak 2

“NETANYAHU MÜSLÜMANLARIN BİR ARAYA GELMESİNDEN KORKUYOR”

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun, Mescid-i Aksa ve Kudüs’te kalabalık bir Müslüman grup olmasından çekindiğini ifade eden Musa Hicazi, “Netanyahu, kalabalık olursa protesto gösterileri yapılmasından korkuyor. O yüzden Mescid-i Aksa’da ve Kudüs’te Müslümanların bir araya gelmesini istemiyor. Bu sebeple Kudüs’ün dışından gelenlerin şehre girmelerine izin vermeyecekler.” 

İsrail, Ramazan ayında Mescid-i Aksa’ya girişleri yasaklayacak 3

“MESCİD-İ AKSA’YA GENÇLERİN GİRMESİNİ ASLA İSTEMİYORLAR”

İşgalci İsrail hükümetinin, Filistinli gençlerin Mescid-i Aksa’ya kesinlikle girmelerini istemediği ve bunun için her yolu denediğinin altını çizen Musa Hicazi şöyle konuştu:

“Gençlerin Mescid-i Aksa’ya girmelerini asla istemiyorlar. Kudüslü gençleri Cuma namazlarına bile almıyorlar zaten. Batı Şeria’dan ise hiç kimsenin gelmesini istemiyorlar. Yani çok az kişinin Aksa’ya girişine izin verecekler; sadece fiziksel olarak kendilerine mukavemet edemeyeceğini düşündükleri yaşlılar girebilecek.”

İsrail, Ramazan ayında Mescid-i Aksa’ya girişleri yasaklayacak