Eskişehir Büyükşehir Belediyesi tarafından 2026 Eskişehir Yılı kapsamında ilk kez düzenlenen Eskişehir Uluslararası Gürer Aykal Orkestra Şefliği Yarışması, Atatürk Kültür Sanat ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen final konseri ve ödül töreniyle sona erdi. Dünyanın farklı ülkelerinden genç şefleri bir araya getiren yarışmada birinciliği Tayvanlı orkestra şefi Wei-Chung Chen kazandı.
Final konserinde dört finalist, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Senfoni Orkestrası eşliğinde sahne aldı. Uluslararası jürinin değerlendirmeleri sonucunda Wei-Chung Chen birinci, Hancheng Guo ikinci, William Lai üçüncü oldu; Brian Liao ise mansiyon ödülüne layık görüldü.
Yarışmanın sanat yönetmenliğini Rengim Gökmen üstlenirken jüri başkanlığını duayen orkestra şefi Gürer Aykal yaptı. Jüri kurulunda Terje Mikkelsen, Emil Tabakov, José Ferreira Lobo ve James Ross da yer aldı.
“Kariyerimde Kazandığım İlk Ödül”
Ödülünü alan Wei-Chung Chen, törende yaptığı konuşmada, “Bu ödül kariyerimde kazandığım ilk ödül olma özelliğini taşıyor ve benim için çok özel bir anlam ifade ediyor. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’ne, jüri üyelerine ve organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Ayrıca yarışma boyunca bizimle çalışan orkestraya ve birlikte sahneyi paylaştığım değerli meslektaşlarıma minnettarım” dedi.
Chen, final konserinde Wolfgang Amadeus Mozart’ın 41. Senfonisi “Jupiter” ile Ludwig Van Beethoven’ın Leonore Overture No. 3 eserlerini yönetti.

“Bu Organizasyon Kültür ve Sanat Yolculuğumuzun Önemli Bir Parçası”
Törende söz alan Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, yarışmanın 2026 Eskişehir Yılı vizyonu çerçevesinde taşıdığı anlama değindi. Ünlüce, “Bu organizasyonu hiçbir zaman yalnızca bir yarışma olarak görmedik. Bizim için mesele, dereceye giren isimleri belirlemekten çok daha fazlasıydı. Bu etkinlik, Yılmaz Büyükerşen Hocamızın 2001 yılında Senfoni Orkestrası ve Şehir Tiyatroları ile başlattığı kültür ve sanat yolculuğunu taçlandırmanın bir parçasıydı. Bugün bu salonun her hafta dolup taşması, yıllar önce atılan temellerin ne kadar sağlam olduğunu gösteriyor. Orkestramızın özverili çalışması ve sanatçılarımızın başarısı hepimiz için büyük bir gurur kaynağıdır” diye kouştu.
Gürer Aykal: “Gençler Geleceğe Dair Umut Veriyor”
Jüri başkanı ve yarışmaya adını veren Gürer Aykal da genç şeflerin performanslarına ilişkin değerlendirmesini paylaştı. Aykal, “Bugün genç orkestra şeflerinin ve müzisyenlerin eserleri ne kadar üst düzeyde yorumladığını gördük. Bu durum bizlere gelecek adına büyük umut veriyor. Bu yarışmanın hayata geçirilmesini sağlayan Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Ayşe Ünlüce’ye teşekkür ediyorum. Ayrıca 2001 yılında Yılmaz Büyükerşen tarafından kurulan bu orkestranın bugün ulaştığı seviyeyi görmek benim için büyük bir gurur kaynağı” dedi.
Büyükerşen: “Eskişehir Bir Sanat Kenti Olmuştur”
Törende konuşan ve Eskişehir Büyükşehir Belediyesi danışmanı olan Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen de kentin geçirdiği dönüşüme dikkat çekti. Büyükerşen, “Bugün Eskişehir’in hayallerimin de ötesinde bir sanat kenti hâline geldiğine tanıklık etmenin büyük mutluluğunu yaşıyorum. Senfoni Orkestramızın kuruluşundan bugüne kadar geçen süreçte gösterdiği gelişim gurur vericidir. Bugün salonların dolup taşması ve sanatın kent yaşamının ayrılmaz bir parçası hâline gelmesi, yıllar önce yakılan sanat ateşinin ne kadar güçlü bir şekilde büyüdüğünün göstergesidir” ifadelerini kullandı.
Wei-Chung Chen Kimdir?
Tayvan doğumlu Wei-Chung Chen, Indiana Üniversitesi Jacobs School of Music’te doktora eğitimini sürdürmektedir. ABD ve Asya’da çeşitli senfoni, gençlik ve üniversite orkestralarında şeflik yapan Chen, Bloomington MAYO Filarmoni Orkestrası’nın müzik direktörlüğü görevini yürütmektedir. Budapeşte, Tayvan ve Amerika’da konuk şef olarak sahne alan sanatçı, genç müzisyenlere yönelik eğitim çalışmalarıyla da tanınmaktadır.
Törene Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Sevda-Cenap And Müzik Vakfı Genel Sekreteri Pınar Alpay, yarışmanın ana sponsoru Lande’nin Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Reyhan Ekşi ile ödül sponsoru Burcu Acartürk Yıldız da katıldı.























