1. Haberler
  2. Gündem
  3. CHP lideri Özgür Özel: Taksim Meydanı Emekçilerindir

CHP lideri Özgür Özel: Taksim Meydanı Emekçilerindir

service

Cumhuriyet Halk Partisi 1 Mayıs İşçi Bayramı’nda İstanbul Saraçhane’deydi. İktidarın Taksim Meydanı’nı Anayasa Mahkemesi kararına rağmen yasaklamasına tepki gösteren CHP lideri Özgür Özel, “Anayasa diyorsa ki ‘AYM kararı herkes için bağlayıcıdır’ Anayasa Mahkemesi kararı söylemiştir. Meydan emekçilerindir. Bu vakitten sonra yine ‘sokmayız’ yine ‘yürütmeyiz’ kanunsuz emirdir. Anayasa’yı çiğnemektir. Anayasa suçudur” diye konuştu.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, İstanbul Saraçhane’de 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramına katıldı. Özel, burada gazetecilerin soruları üzerine, “Gelecek sene bu yasakların kalmayacağını ümit ediyoruz” dedi. Özel, “Özgürlüğü feda eder nitelikteler. Bunu doğru bulmadığımızı Sayın Bakana birkaç gündür anlatmaya çalışıyoruz. Bir ülkenin dünyaca bilinen meydanında 1 Mayıs kutlanmıyorsa, o ülkede demokrasi sorgulanır. Bir ülkenin herhangi bir noktasına güvenlik güçleri kullanılarak, emekçiler ya da göstericiler sokulmuyorsa orada bir iktidardan, muktedirlikten değil tedirginlikten bahsetmek lazım. Tedirgin iktidarlar özgüvensiz iktidarlardır. Kaba kuvvetle sağlanan iktidar, gitgide sonu yaklaşan bir iktidardır. Önemli olan hiç kaba kuvvete ve güce gerek olmadan özgürlüklerle ve güvenlik-özgürlük dengesinde özgürlükleri gözettiğinizde demokratik iktidarı kurmuş olursunuz. Bugün yaşananlar iktidarın özgüvensizliğini gösteriyor” dedi.

“TAKSİM’İ EGEMENLİK SANCAĞI OLARAK GÖRÜYOR”

“Maalesef İçişleri Bakanının kişisel olarak iyi niyetli, diyaloga açık çabasını taktir etmekle birlikte, İçişleri Bakanının üzerindeki bir irade tüm uzlaşma ve bayramı bayram gibi kutlamak için müzakere imkanlarını kapatıyor.” diyen Özel sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Yoksa İçişleri Bakanın kişisel gayreti tamam ama her konu ve aşamada bir yerde tıkanılıyor. Birileri Taksim’i kendine egemenlik sancağı olarak görüyor. Oraya girince egemenliğimiz sarsılacak sanıyorlar. Oysaki herkes Taksim’e özgürce girip çıkabildiği zaman sizin egemenliğiniz tescillenir. Polis ile Taksim’i koruyorsanız aslında sizin egemenliğiniz polis kuvvetine dayalıdır. Bunlara dünya demokrasileri polis devleti diyor. Demokratik devletlerde böyle şeylere ihtiyaç duyulmaz. Önemli bir eksikliktir. Bu vakitten sonra da İçişleri Bakanıyla yeni bir şey konuşmanın anlamı yok. Çünkü kendisi maalesef kabul edilmedi, uygun görülmedi diye cevaplar veriyor. Öyle olunca da biz kendi çağrımızı yaptık. Örgütümüzle birlikte, İstanbul’un seçilmiş ve geçen seçimden sonra çok daha yüksek oyla seçilmiş, İstanbulluların İstanbul’u yönetsin diye yeniden yetkilendirdiği Ekrem İmamoğlu ile birlikte buradayız. Hep birlikte sendikaların başkanlarını ve değerli emekçilerinin bayramını kutlamak üzere hareket ediyoruz” 

“SUÇ İŞLETTİRMEMEYE DAVET EDİYORUZ”

“Emekçiler kol kola girdi ve birlikteler” diyen Özel, “Bu birliktelik önemlidir. Burada toplanabilmek önemlidir. Taksim’e çıkılmasına karşı kaba kuvvet, kanunsuz emir olursa bu onu uygulayanların ayıbı olur. Biz çatışma olsun istemeyiz, ne emekçiler, ne polis yaralansın, gaz sıkılsın, istenmeyen görüntüler ortaya çıksın istemeyiz. O yüzden de Anayasa Mahkemesi kararına rağmen kanunsuz emirleri verenleri bir kez daha bu kararlarını gözden geçirmeye, suç işlememeye, suç işlettirmemeye davet ediyoruz. Onun dışında gün içinde buraya çağrı yapan legal örgütler ve sendikalar ne söylüyorlarsa, ne yapıyorlarsa ona göre davranılacak. Saraçhane’deki bu toplanma ve iradenin kendisi de çok önemli bir kazanımdır. Taksim özgürleşene kadar bu mücadele sürecektir” ifadelerini kullandı.

CHP lideri Özgür Özel: Taksim Meydanı Emekçilerindir
Yorum Yap