Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin iklim değişikliği ve sürdürülebilir enerji kullanımı hedefleri doğrultusunda başlattığı çalışmalar, somut sonuçlar vermeye başladı. TÜBİTAK-MAM iş birliği ile Haziran 2022’de hazırlanmaya başlanan Mersin Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı (SECAP) resmiyet kazandı ve belediyenin web sayfasında yayımlandı.
Belediye Başkanları Sözleşmesi girişimi çerçevesinde hazırlanan SECAP, yerel yönetimlerin iklim değişikliğiyle mücadelede ve sürdürülebilir enerji kullanımında rol almasını amaçlıyor. Çalışmalar kapsamında Mersin’deki sera gazı emisyonlarına dair kapsamlı bir envanter oluşturuldu. 2019-2021 yılları arasında yapılan analizlere göre, şehirdeki emisyonların yüzde 45’i konut ve kamu binalarından, yüzde 24’ü ulaşım sektöründen, yüzde 22’si ise endüstriyel faaliyetlerden kaynaklanıyor.
Kişi başı sera gazı emisyonları açısından Mersin, Türkiye ortalamasını geride bıraktı. Türkiye’de kişi başına düşen emisyon miktarı 6,35 kilogram karbondioksit eşdeğeri iken, bu rakam Mersin’de 9,1 kilogram olarak hesaplandı.
“Bir Dizi Çalışma Gerçekleştirdik”
Mersin Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı’na bağlı İklim Değişikliği ve Yenilenebilir Enerji Şube Müdürlüğü’nde görev yapan Çevre Yüksek Mühendisi Nursel Cansu Kaya, projenin detaylarını paylaştı. Kaya, şunları söyledi:
“İklim değişikliğine etmen olan sera gazı emisyonları envanterinin oluşturması ile ilgili, Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak bir dizi çalışma gerçekleştirdik. Bunlardan biri de Sürdürülebilir Enerji ve İklim Değişikliği Eylem Planı hazırlamaktı. SECAP bünyesinde bir dizi çalışma gerçekleştirdik. Sadece Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak değil, diğer kurumların da katıldığı paydaş toplantıları gerçekleştirildi. Bunun sonucunda ise TÜBİTAK-MAM iş birliği ile 2022 yılında başlayan SECAP hazırlanması projemiz, 2024 yılında resmileşerek web sayfamızda yerini aldı.”
Gelecek Projeksiyonları ve Hedefler
Sera gazı emisyonlarının kaynaklarına dair çarpıcı veriler paylaşan Kaya, Mersin’in mevcut durumu ve geleceğe dair projeksiyonları hakkında da bilgi verdi. Kaya, “Sera gazı emisyonlarının en büyük kaynağından biri olan yüzde 45’lik konut ve kamu binaları olduğunu gördük. Yüzde 24’ünün ulaşım sektöründen, yüzde 22’sinin ise endüstriyel faaliyetlerden gerçekleştiğini gördük. Bunun dışında da Mersin’de kişi başına düşen emisyon miktarımız 9.1 kilogram karbondioksit eşdeğeri olduğunu hesapladık. Türkiye’de bu ortalamamız 6.35 kilogram karbondioksit eş değeri. Buradan kıyasladığımızda, kentimizde yüzde 30’luk bir fazlalık görünüyor. 2055 yılına kadar da mevcuttaki karbondioksit emisyonlarının projeksiyon hesabına göre, sera gazı emisyonlarının hesabını da gerçekleştirdik.” ifadelerini kullandı.
SECAP, yalnızca bir planlama mekanizması değil; aynı zamanda uygulama ve izleme sürecini de kapsıyor.