Bursa’nın Gürsu ilçesi ileri mi gidiyor, geri mi?

featured
service

Bursa’nın Gürsu ilçesinde yaşayan vatandaşlar, armudun başkenti olan ilçelerini yorumladı. Hizmetlerden memnun olanlar Gürsu’nun gelişerek şehir statüsüne geldiğini öne sürerken, hizmetlerden memnun olmayanlar ilçede sosyal faaliyet alanlarının kısıtlı olduğunu, Bursa’nın diğer merkez ilçelere göre geride kaldığını söyledi.

Cansu ÖZDEMİR / Bursada Bugün (BURSA İGFA) – “İlçemde Neler Oluyor” programında bu hafta doğal güzellikleri, verimli toprakları ve gelişen sanayisiyle merkez ilçe haline gelen Gürsu’daydık.

Türkiye’nin armut ihtiyacının yüzde 30’unu karşılayan Deveci armudunun patentini alan Gürsu ile ilgili halk ne düşünüyor, ilçedeki hizmetleri nasıl yorumluyor?

Bursa’nın Gürsu ilçesi; kırsal mahalleleri ve köylerinde yapılan çiftçilikle, gelişen sanayisiyle önemli bir merkez ilçe statüsüne sahip. Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan Gürsu, geçmişi antik döneme kadar uzanan eski bir yerleşim yeri.

Gürsu sahip olduğu coğrafi, sosyal ve ekonomik avantajlarıyla hızla büyümüş ve 2000’li yıllardan sonra nüfus artışı ivme kazanarak bugün 100 bine yaklaşmıştır.

Gürsu Ovası, ülke ekonomisine yılda yaklaşık yarım milyar liralık katma değer sağlamaktadır. İlçe, Türkiye’deki Deveci armudu üretiminin yüzde 30’unu karşılamakta ve ihraç etmektedir. Tekstil gelişiminde önemli bir paya sahip olan Gürsu, göç alan bir ilçe konumuna geldi.

Bursa'nın Gürsu ilçesi ileri mi gidiyor, geri mi? 1

Artan nüfusuyla sorunları da artan ilçe hakkında Gürsu halkı da yapılan hizmetleri değerlendirdi.

Bursa'nın Gürsu ilçesi ileri mi gidiyor, geri mi? 2

İŞTE GÜRSU HALKININ İLÇE HAKKINDAKİ YORUMLARI…

Genel olarak Gürsu’dan memnun olan vatandaşlar, Gürsu Belediye Başkanı Mustafa Işık’ın yaptığı çalışmalardan memnun olduklarını, gençlere yönelik spor faaliyetleri yapıldığını, ilçenin temiz olduğunu ve Gürsu’nun günden güne büyüyerek şehir kapasitesine ulaştığını söyledi.

Bursa'nın Gürsu ilçesi ileri mi gidiyor, geri mi? 3

Gürsu’dan, hizmetlerden memnun olanlar ifadelerinde şu sözlere yer verdi:

”Başkanın gençlere yönelik çalışmaları var. Spor faaliyetleri güzel, parkları güzel, yol genişletme çalışmaları iyi. Gürsu güzel bir ilçe ama birkaç tane eski bina var onların yıkılması gerekiyor. Çok eski ve içinde kimse yaşamadığı için deprem riskine karşı bir tehlike oluşturuyor. O binaları yıkıp yerine ağaç dikebilirler. Sosyal aktivite alanımız yok. Spor faaliyetlerimizi sadece okulda yapabiliyoruz. Köy yolumuz güzel. İlçemiz temiz, bakımlı. Belediyemiz çalışıyor. Belediye Başkanımız da bizimle ilgileniyor. Allah razı olsun. Gürsu’dan çok memnunuz, her şeyimiz var. Şehir gibi olduk artık. Güzel hizmetleri var, günden güne daha da güzelleşiyor. Gençler futsal, karate, basketbol gibi sosyal aktivitelere gidiyorlar. Oldukça memnunuz. 29 senedir burada esnafım. Eskiden bulunduğum cadde işlekti, şimdi 35’lik yol açıldı. Orası açıldığı zaman işlerimiz biraz düştü. Bankalar, esnaf o tarafa gitti. Burası biraz ara sokak gibi kaldı. Eskiden burası merkezdi, şimdi orası merkez. Gürsu çok gelişti. 20 senede dört katı kadar göç aldı ve bu göçü kaldırabildi. Sanayisi, tarımı olduğu için her konuda iş sahası var.”

Bursa'nın Gürsu ilçesi ileri mi gidiyor, geri mi? 4

Gürsu’dan ve yapılan hizmetlerden memnun olmayan vatandaşlar ise ilçenin Bursa’nın diğer merkez ilçelerine göre geride kaldığını, yapılan sosyal faaliyet çalışmalarının yetersiz olduğunu ve hizmette eksiklikler olduğunu söyledi.

Gürsu’da asfalt çalışmaları nedeniyle yolların bozulduğunu belirten vatandaşlar, park ve sosyal faaliyet alanlarının artırılmasına yönelik çalışmaların artırılması gerektiğine dikkati çekti.

Bursa'nın Gürsu ilçesi ileri mi gidiyor, geri mi? 5

İlçede metruk binaların bulunduğunu ve bu binaların tehlike saçtığını söyleyen bir vatandaş da binaların yıkılmasını talep etti.

Bursa'nın Gürsu ilçesi ileri mi gidiyor, geri mi? 6

Gürsu’nun hizmetlerinden memnun olmayanlar ifadelerinde şunları kaydetti:

“Gürsu’dan çok memnun değilim. Çok fazla bina yapılıyor. Onun yerine park yapılsa hem çocuklar daha fazla sosyal aktivite yapar hem de gelecek için daha iyi olur. Gürsu’da yollardan memnun değilim. Eşiyorlar, kazıyorlar, yama yapıp geçiyorlar. Sosyal faaliyet alanı kafelerin dışında yok denebilecek kadar az. Gürsu’dan memnun değiliz, hizmetleri çok yetersiz. Çevre düzenlemesi, trafiğin düzenlenmesi, sosyal aktivite alanları Gürsu için çok yetersiz. Bursa gibi bir şehrin merkez ilçesi için bence çok yetersiz. Gürsu hizmet olarak geri kalmış bir yer. Kültürel, sosyal örf-âdet olarak hiçbir gelişme gösteremedi. Daha çok sosyal aktivite alanının olmasını isteriz. Burada hiçbir şey yok, çok geri kalan bir ilçe. Kestel’le kıyaslandığında Kestel Gürsu’yu geçti. Ben buralıyım ama burada oturmak tercihim değil.”

Bursa'nın Gürsu ilçesi ileri mi gidiyor, geri mi? 7

Bursa’nın Gürsu ilçesi ileri mi gidiyor, geri mi?