Muğla Büyükşehir Belediyesi, Bodrum Belediyesi ve Livaneli Vakfı’nın iş birliğiyle düzenlenen III. Uluslararası Akdeniz Edebiyat Günleri, 26-27 Temmuz tarihlerinde Ramada Resort Wyndham Bodrum’da yoğun bir katılımla gerçekleşti.
Etkinliğe Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci, Livaneli Vakfı Kurucusu Zülfü Livaneli, sanatçı Sıla Gençoğlu, Teoman Yakupoğlu, Harun Tekin, müzikolog Henning Schmiendt, Paris Konstantinidis, Moskova Belediyesi Kuzey Bölgesi Kültür İdaresi Müdiresi Aleksandra Ilina ve daha birçok ünlü isim katıldı.
Sıla ve Livaneli’den Sürpriz Düet
Etkinliğin ilk günü, INA Sualtı Arkeoloji Enstitüsü’nde düzenlenen açılış kokteyli ile başladı. Kokteylde konuşan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci ve Zülfü Livaneli, etkinliğin üçüncü yılında Bodrum’da bulunmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdiler. Kokteyl sırasında konuklar, Muğla Büyükşehir Belediyesi Orkestrası’nın klasik müzik dinletisinin ardından, Sıla Gençoğlu ve Zülfü Livaneli’nin sürpriz düetiyle unutulmaz anlar yaşadı.
Dolu Dolu İkinci Gün Etkinlikleri
İkinci gün, Ramada Resort Wyndham Bodrum’da sabah saatlerinde başladı ve iki oturum halinde “Edebiyat ve Müzik” konuları ele alındı. Livaneli Vakfı Genel Sekreteri Şule Bucak, açılış konuşmasında edebiyat ve müziğin tarih boyunca süregelen ilişkisini vurguladı ve etkinliğe katkı sağlayan herkese teşekkür etti.
Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci, kentlerinin kültürel mirasını koruma sorumluluğuyla hareket ettiklerini belirterek, “Biz yerel yöneticiler, kentimizin hazinelerini korumak için var gücümüzle çalışmak zorundayız. İçerisinde varlığını hissettirdiğimiz etkinlik ve organizasyonlarda kentimizin kültür ve sanat ayağına yakışır bir tavır almayı ilke edindik” dedi. Konuşmasını Zülfü Livaneli’nin “Güneş topla benim için” şarkısıyla sonlandırdı.
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras ise, “Bugün edebiyat ve müziğin gücünü, kelimelerin gücünü ülkeyi dönüştürmekte de çok önemli bir bağ olarak kullanmak zorunda olduğumuzu hissediyoruz. Sanat çok güçlü, insanı mutlu eden bir şeydir. Ve bizler sanata sahip çıkmak zorundayız. Biz CHP’li belediye başkanları olarak sanata her zaman sahip çıkmaya söz veriyoruz” ifadelerini kullandı.
“Karşılıklı diyaloğun oluşmasında en rahat yoldur.”
Edebiyat ve Müzik temalı söyleşinin ilk oturumunda, Zülfü Livaneli, Aleksandra Ilina ve Henning Schmiedt, edebiyat ve müziğin tarih boyunca süregelen ilişkisine değindiler. Zülfü Livaneli, “Sanat, politikacılara da yardım sağlar. Karşılıklı diyaloğun oluşmasında en rahat yoldur” dedi.
İkinci oturumda ise Sıla Gençoğlu, Teoman ve Paris Konstantinidis, müziğin hayatımızdaki yeri ve edebiyatın müziğe yansımaları üzerine görüşlerini paylaştılar. Teoman, “Edebiyat hala yoğuruyor beni. Müzik yapıyorum ama edebiyat eski yoğunluğunda,” diyerek edebiyatın hayatındaki önemini vurguladı. Sıla Gençoğlu, şarkı yazarlığının kendisini özgürleştirdiğini belirtti ve mesleğine olan sevgisini dile getirdi. Paris Konstantinidis ise Zülfü Livaneli ve Mihail Theodorakis müziklerinin önemine değinerek, Türk-Yunan dostluğuna katkılarını anlattı.
Etkinliğin kapanışında konuşan Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci, organizasyona katkı sağlayan herkese teşekkür ederek, “Edebiyat yolunuz, müzik de dostunuz olsun!” dedi.
Son olarak Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, “Kültür ve sanata gönül veren insanlar iyi ki varlar. Okuyan, müzik dinleyen nesiller yetiştirmek zorundayız,” diyerek etkinliklerin derin anlamına vurgu yaptı.
III. Uluslararası Akdeniz Edebiyat Günleri, geniş bir katılımla çekilen aile fotoğrafıyla sona erdi.