“Cumhuriyeti Yeniden Ayağa Kaldıracağız”

featured
service

Türkiye Komünist Partisi’nin “Cumhuriyet İçin, Sosyalizm İçin Yürüyelim” çağrısına kulak veren binlerce kişi bu akşam üç büyük ilde bir araya geldi. İstanbul, Ankara ve İzmir’de saat 19.00’da toplanan yurttaşlar “Cumhuriyeti Yeniden Ayağa Kaldıracağız” iddiasıyla yürüdü.

Bu kez yıkılmayacak olanı kurmak için ayağa kalkacağız! 

İstanbul’da Cevahir AVM önünden Harbiye Askeri Müzesi’ne gerçekleşen yürüyüşte kitleye seslenen TKP PM üyesi Gizem Batı Ayaz “Evet 100 yıl önce yaptık, yoksul halk ayağa kalktı ve kaderini eline aldı, imkansız denileni yaptı, saraya, emperyalizme karşı bu topraklarda yeni bir tarih yazdı, Cumhuriyet’i kurdu! Umutsuzluğa yer yok bu topraklarda! Şimdi yeni bir kuruluşa emekçilerin kurtuluşuna ihtiyacımız var! 100 yıl önce yaptık yine yaparız! Bu kez yıkılmayacak olanı kurmak için ayağa kalkacağız!” diyerek yeni bir Cumhuriyet çağrısında bulundu. Yürüyüşte konuşma yapan TKP PM üyesi Ahmet Dinçel Türkiye’de düzen değişikliğini erteleyerek günü kurtarmanın imkansız olduğunu belirterek devrim ve sosyalizm fikrini güncel tutarak, yaygınlaştırarak, örgütleyerek kurtuluşun yakınlaştırılacağını vurguladı.Tiyatro oyuncusu Metin Coşgun, büyük şair Nâzım Hikmet’in Kablettarih şiiri ile yürüyüşe destek verdi.

"Cumhuriyeti Yeniden Ayağa Kaldıracağız" 1

Meydan okuyoruz bu karanlık düzeninize

Ankara’da Yüksel İnsan Hakları Anıtı’ndan Sakarya Caddesi’ne gerçekleşen yürüyüşte TKP MK üyesi Ali Ufuk Arikan konuşma yaptı. Cumhuriyet’in tasfiyesinde AKP kadar CHP’nin de payı olduğunu vurgulayan Arikan “Meydan okuyoruz bu karanlık düzeninize, bu sömürü düzenine. Elbirliğiyle tasfiye edip üzerinde tepindiğiniz Cumhuriyet fikrini bir kez daha ayağa kaldıracağız, söz veriyoruz ayağa kaldıracağız. O fikir emekçilerin elinde yükselecek söz veriyoruz. Daha geçtiğimiz günlerde bir KYK yurdunda kaybettiğimiz kardeşimizin anısına söz veriyoruz. İnsan hayatını hiçe sayan, gençleri, çocukları, emekçilerin yaşam hakkını bile ortadan kaldıran bu düzeni, bu patron düzenini yerinden edeceğiz.” diyerek Zeren Ertaş’ı andı.

"Cumhuriyeti Yeniden Ayağa Kaldıracağız" 2

Bu ülkeyi holdinglerin ve tarikatların elinden alacağız

İzmir’de Alsancak Penguen Kitabevi önünden Gündoğdu Meydanı’na gerçekleşen yürüyüşte konuşma yapan TKP MK üyesi Savaş Sarı bugün Cumhuriyet’i kutlama yarışına giren holdinglerin Cumhuriyet’e ait bütün değerlerin bitirilmesindeki baş sorumlulardan olduğunu vurgulayarak “Bu ikiyüzlülüğe, bu çirkinliğe Cumhuriyet’i yeniden ayağa kaldırarak cevap vereceğiz” dedi. Bugün ülkemizde laik eğitimden bahsedilemediğini belirten Savaş Sarı “Sermaye düzeninin tarikatlarla el ele çocuklarımızı bilimsellikten uzak gerici bir eğitime teslim etmesinin, ÇEDES projelerinin, devlet yurtlarında yemeklerden zehirlenen, asansörde ölen gençlerimizin hesabını mutlaka soracağız.” dedi.

Coşkuyla yürüyen binlerce kişi “Kahrolsun Saltanat Yaşasın Cumhuriyet”, “Gençler Yaşasın, Yaşasın Cumhuriyet”, “Şeriata, Faşizme, Karanlığa Geçit Yok” ve “Laiklik İçin Ayağa Kalk” sloganları attı.

“Cumhuriyeti Yeniden Ayağa Kaldıracağız”