Ankara’da yüzyıl öncesinin köy yaşamını yansıtan Altınköy Açık Hava Müzesi, bu yıl 10’uncusu düzenlenen “Geleneksel Hasat Şenliği”ne ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. 31 Temmuz Cuma günü başlayacak olan şenlik, 2 Ağustos tarihine kadar üç gün boyunca devam edecek. Etkinlik kapsamında Anadolu’nun tarım ve köy gelenekleri uygulamalı olarak ziyaretçilere sunulacak.
Şenlik programı, Altındağ Belediye Başkanı Dr. Veysel Tiryaki’nin köy meydanında tırpan bilemesi işlemiyle başlayacak. Katılımcılar, maniler eşliğinde buğday tarlasına geçerek ekin biçme sürecine eşlik edecek. Tarlada biçilen ekinler harman yerine taşınarak atlarla düven sürme ve patoza vurma işlemleri gerçekleştirilecek. Elde edilen buğdaylar, eşeklerle su değirmenine götürülerek öğütülecek ve un haline getirildikten sonra ekmek yapımında kullanılacak. Ziyaretçiler bu sayede buğdayın tarladan sofraya geliş aşamalarını adım adım takip edebilecek.

Köy Gelenekleri Uygulamalı Olarak Aktarılacak
Hasat işlemlerinin yanı sıra şenlik alanında farklı köy geleneklerini yansıtan atölye ve canlandırmalar da yer alacak. Program dahilinde; hızar atölyesinde tomruk biçilmesi, çamaşırhanede maniler eşliğinde çamaşır tokaçlama, buğday ayıklama ve dibekte buğday dövme gibi geçmişe ait günlük yaşam pratikleri sergilenecek.
Altındağ Belediye Başkanı Dr. Veysel Tiryaki, şenliğin amacına ilişkin değerlendirmelerde bulunarak tüm Ankaralıları etkinliğe davet etti. Tiryaki, gençlerin ve çocukların köy hayatını tanımasının önemine vurgu yaparak, “Her yıl düzenlediğimiz Hasat Şenliği, artık herkes tarafından bilinen, her yıl özlemle ve merakla beklenen bir gelenek haline geldi. Bu gelenek sayesinde kültürümüzü, değerlerimizi, Anadolu’nun kültür mirasını gelecek nesillere aktarmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Hayatında hiç köye gitmeyen, köy yaşantısından haberdar olmayan çocuklarımız ve gençlerimiz var. Buğdayın nasıl ekmeğe dönüştüğü, köyde neler yapıldığı, bu etkinlik sayesinde çocuklarımıza, gençlerimize gösterilecek” dedi.
Açıklamasını, “Toprağımızın bereketi daim olsun inşallah…” sözleriyle tamamlayan Tiryaki, Ankaralıları 31 Temmuz-2 Ağustos tarihleri arasında Altınköy Açık Hava Müzesi’nde düzenlenecek etkinliklere katılmaya çağırdı.























