Akyurt ve Çubuk Yağmur Duasında Buluştu

featured
service
Çubuk Kargın Köyü ile Akyurt Kalaba Mahallesi sakinleri “Hamdi Sultan Geleneksel Cücük Kuzukıran Türbesi Yağmur Duası”nda bir araya geldi.
Çubuk Kargın köy halkı tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen “Hamdi Sultan Geleneksel Cücük Kuzukıran Türbesi Yağmur Duası”na bu yıl Akyurt Kalaba Mahalle halkı da katılım gösterdi.  Kılınan namaz ve yağmur duasının ardından katılanlara yemek ile lokma ikramı yapıldı.
Akyurt ve Çubuk Yağmur Duasında Buluştu 1
Akyurt Yağızoğlu Mahallesi’nde türbesi bulunan Hamdi Sultan Dede’nin Çubuk Kargın Köyü’nün kurucusu olduğunu söyleyen köy muhtarı Haydar Kaya, yağmur duasının yıllardır süren bir gelenek olduğunu ifade etti. Kaya, “Kuzukıran soyu ile Kargın Köy halkı yıllardır Akyurt Cücük Yağızoğlu Mahallesi’nde bulunan Hamdi Sultan Dede türbesine gelerek yağmur duasına çıkıyor. Yine çevre ilçe ve mahallelerden de katılım sağlanıyor. Geçmişten gelen bu geleneği bizlerde yaşatarak birlik, beraberlik ve kaynaşma ortamını sürdürüyoruz. Bu yıl ilk defa Akyurt Kalaba Mahallesi sakinleri de burada bulunarak yanımızda yer aldılar” dedi. Kaya, ayrıca türbenin yıl içerisinde birçok kişi tarafından dilekler için de ziyaret edildiği bilgisini verdi.
Akyurt ve Çubuk Yağmur Duasında Buluştu 2
“KUZUKIRAN” LAKABI NEREDEN GELİYOR?
Hamdi Sultan Dede hakkında da bilgi veren muhtar Kaya, “Hamdi Sultan Dede, Hacı Bektaş-ı Veli’nin öğrencisidir ve islamiyeti yaymak ve öğretmek için görevlendirilmiştir. Kuzukıran lakabını ise menkıbeye göre şu şekilde alır; Bir gün babası Kalender Veli ile birlikte Hacı Bektaş-ı Veli Hamdi Sultan’ı ziyarete gelir. Hacı Bektaş-ı Veli için hemen 300-400 kadar kuzuyu kurban edince, Hacı Bektaş-ı Veli bunun üzerine “Hamdi amma da kuzu kıranmışsın. Bu kadar kuzu kesmene ne gerek var. Bir kuzuyu bizim yememiz için eşin hazırlasın. Ben dua edeyim, siz amin deyin ve diğer kuzular dirilsin” der. Ve Hacı Bektaş-ı Veli’nin kerametiyle kuzular canlanır ve yürümeye başlar, fakat o günden sonra Hamdi Sultan’ın lakabı Kuzukıran olarak kalır.” ifadelerini kullandı.
Akyurt ve Çubuk Yağmur Duasında Buluştu 3
Akyurt ve Çubuk Yağmur Duasında Buluştu