Akyurt Sanayici ve İş İnsanları Derneği Başkanı Murat Karakaş sorularımızı yanıtladı. Sanayicinin Akyurt’u neden tercih ettiğini anlatan Karakaş, ilçedeki kurumlar ile sanayicilerin uyum içerisinde çalıştığına dikkat çekti. Karakaş, “Bu bölgedeki sanayiciler mutlu insanlar, çünkü iş var, huzur var burada. İş ve huzur Akyurt’ta” diye konuştu.
AKSİAD Başkanı Murat Karakaş ile AKSİAD’ın çalışmaları üzerine bir söyleşi gerçekleştirdik. İlçede 325 fabrikanın bulunduğunu ve 181 ülkeye ihracat yapıldığını söyleyen Karakaş, TEKNOKENT ve ulaşım sorununun çözümü için metro ihtiyacı bulunduğunu söyledi. Pursaklar’daki mitingde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Kuyubaşı-Esenboğa Havalimanı-Yıldırım Beyazıt Üniversitesi metro hattı projesinin yatırım programına alındığını ve ihalesine çıkılacağı açıklamasında bulundu.
Akyurt’tu tanıtmak adına da çalışmalar sürdürdüklerini ifade eden Karakaş, yasal süreci devam eden dernek binası ve cami projesi hakkında da bilgi verdi. Karakaş, “Dernek binamızın gösterişli bir alan olmasını istiyoruz. Çünkü Akyurt’a yakışmasını istiyoruz. Yetkilileri de buraya davet etmemiz, misafir etmemiz, Akyurt’u tanıtmamız gerekiyor. Tanıtım için de bir mekan şart. Önümüzdeki yılın ikinci çeyreğinde bitirmek gibi bir hedefimiz var” dedi.
AKSİAD Başkanı Murat Karakaş ile yaptığımız söyleşimiz şu şekilde;
Kısaca kendinizi tanıtabilir misiniz?
1974 Ankara doğumluyum, aslen Kastamonulu’yum. 3 çocuk babasıyım, çocuklarımın birisi mimar, bir tanesi avukat, bir tanesi de Bilkent’te okuyor. Viola firmasını 1998 yılında kurdum, o günden bugüne kadar ofis mobilyası üretiyoruz. Türkiye içinde 70’i aşkın bayimiz var, 21 ülkeye ihracatımız var. 5 ülkede de kendi mağazalarımız bulunuyor.
AKSİAD’ın kuruluş amacı nedir?
Akyurt Sanayici ve İş İnsanları Derneği 2002 yılında kuruldu ve o günden bu güne sağolsun, başkanlarımız o günkü şartlarda görevlerini layıkıyla yerine getirdiler. AKSİAD’da bundan önceki dönemde başkan vekilliği yapıyordum. 18 Ocak’taki genel kurulla tek aday olarak, dostlarımız sağolsun göreve layık gördü. 17 kişilik bir yönetim kadromuz var. Akyurt bölgesi gerçekten değerli bir bölge, sanayi olarak her sektörden üretim yapan fabrikalarımız var. Ama sesimizi duyurmak için güçlü bir derneğe de ihtiyacımız var. Bölgede ilk önce fabrika, işletme sahiplerine yönelik bir anket düzenleyerek ihtiyaçlarını, eksiklerini tespit ederek dosyamızı hazırlamaya başladık. Bu dosya tamamlandıktan sonra kimin neye ihtiyacı olduğuna yönelik içerikle gerekli mercilere iletileceğiz. Akyurt’tan 181 ülkeye ihracat var. Bölgedeki fabrikalar kendi aralarındaki imalatları bilmiyorlar. Performans olarak yüksek kalitede çalışıyorlar ve birbirlerinden haberleri yok, birbirlerinden haberdar etmemiz gerekiyor.
Sanayici neden Akyurt’u tercih ediyor?
Fabrikaların bu bölgede olmasının sebeplerinden bir tanesi yatırım için arazi fiyatlarının uygun olmasıydı. Belediye ve kaymakamlık tarafından da son derece destekler sağlanıyordu. Bakir ve çok fazla gündemde olmayan bir bölgeydi. Dünyanın her tarafına ihracat yapan Ülker, Man, Emek Elektrik, Aselsan gibi devasa firmalarımız var. Arazi uygun olduğu için bir anda üst segmentte bir talep oldu ve şu anda 70’in üzerinde fabrika inşaatı devam ediyor. Günden güne büyüyor, bu büyüme neticesinde organize olmamız gerekiyor. Akyurt bir organize sanayi değil. Ama biliyorum ki, ülkemizdeki yüzde 50’nin üzerindeki organize sanayiden daha büyüğüz. Bugün Sincan Organize Sanayi kadar metrekaremiz var.
İlçedeki fabrika sayısı nedir?
Şu anda derneğimize kayıtlı olan 175 tane fabrikamız var. Ama 325 tane fabrika var burada, bir işletmenin iki, üç fabrikası da var bu bölgede. Örneğin bizim iki fabrikamız var. Bu bölgedeki sanayiciler mutlu insanlar, çünkü iş var, huzur var burada. İş ve huzur Akyurt’ta.
Yerel yönetimden beklentileriniz neler?
Yerel yönetim ihtiyaçlarımızı fazlasıyla çözüyor. Ne yapabilecekleri ile ilgili her türlü desteği alıyoruz. Buna yönelik hiçbir sorunumuz yok. Belediye’den, ASKİ’den, Kaymakamlık’tan gereken tüm yardımları alıyoruz, bu anlamda eksiğimiz yok. Avrupa’da havalimanına metro gitmeyen hiçbir başkent yok, tek Ankara var. Ankara’da birçok sanayi bölgesi ve binlerce üretici var. Ama yurtdışı uçuşlara kapalı ve müşterilerimizi direkt buraya getiremiyoruz. İstanbul’a inip sonra buraya geliyorlar. Ankara merkeze 20 kilometreyiz. Metro ve TOKİ çalışması olmayınca personel getirmekte zorlanıyoruz. Ama yatırımcının en büyük korkusu personel bulamama korkusu, bunun çözüme kavuşması gerekiyor.
Akyurt sanayicisi Fuar Alanını istiyor mu, Akyurt’a ve sanayiciye ne kazandırır?
Fuar alanı Akyurt’un değil Ankara’nın, olaya böyle bakmak gerekiyor. Ankara bugüne kadar memur şehri olarak değerlendirildi. Ankara aslında üretim şehri de olmalı. Üretim şehrinde 7 gün 24 saat, 365 gün hizmet veren bir fuar alanı olması gerekiyor. Ankara’da bir fuar alanı ihtiyacımız var mı? Bence bu soruya cevap aramamız gerekiyor. Varsa en güzel yer havalimanı olması nedeniyle Akyurt’tur. Sadece Ankara’nın değil İç Anadolu’nun buna ihtiyacı var.
Akyurt’ta sizce TEKNOKENT ihtiyacı var mı sizce? Bu konuda üniversitelerle herhangi bir görüşmeniz oldu mu?
Tabiki var. Çünkü Akyurt bölgesinde sadece metal üzerine çalışmıyoruz. Tüm sektörlerden fabrikalar var. Buraya ihtiyacımız var aslında. Meslek Yüksek Okulu yapma gibi kaymakamlığın başlattığı bir proje var. Personel sorununu çözmekle birlikte, burayı bir de tasarım atölyelerine çevirmemiz gerekiyor. Bir TEKNOKENT yapmamız gerekiyor. Üniversitelerle görüşmemiz oldu, kendi tüzüklerini kendileri hazırlamak istiyorlar. İhtiyaçlar doğrultusunda işçi arayan fabrika sahipleri var, iş arayan bir yeni nesil var. Bizim isteklerimiz neler, onların istekleri neler, tarafların birbirlerini dinlemesi lazım. İki kutbu yan yana getiremezsek başarı sağlanamaz. Bizi yan yana getirecekler, bizim üniversitelerin mütevelli heyetinde olmamız lazım. Masa başında raporlar hazırlanmaz, sahada raporlar hazırlanır. TEKNOKENT’i de Akyurt’a kazandırmalıyız.
Beyaz yakalı sayısı Akyurt’ta çok az, yerleşim alanı olarak neden ilçeyi tercih etmiyorlar?
Akyurt’ta bir alışveriş merkezi yok, sosyal aktivitelerden uzak, sadece çalışma endeksli bir bölge. Beyaz yakalılar dediğimiz idareci müdürler, bölüm şefinden, genel müdürüne kadar olan kadrodan bahsediyorum. Onlar neden Akyurt’a gelsinler? Kendi özel araçları olması lazım, çünkü toplu ulaşımla gelemeyecekler. Ya da şirket onlara araç tahsis edilecek, öyle gelecekler. Bir, bir buçuk saat yolda geçirecekler ve burada da iş yapacaklar. Ankara merkezde çalışanların yüzde 70’inin yolu Akyurt’tan geçmiştir, burada öğreniyorlar, profesyonel oluyorlar. Sonra belli başlı bölgelere gidiyorlar çünkü onları buraya bağlayacak bir coğrafi durum söz konusu değil. Sincan’da ev kiraları 4-5 bin lira, Akyurt’ta daire sayısı az olduğu için 7-8 bin lira, kiracı olmakta zorlaşıyor.
Akyurt’taki fabrikalarda, Akyurt dışından gelen çalışan sayısı hakkında bilgi verir misiniz?
Akyurt ve Çubuk’tan 10-12 bin civarı personel çalışıyor. Pursaklar’ı sınır olarak görürsek Akyurt’a 30 bin kişi çalışmaya geliyor. 30 bin kişiyi biz merkezden taşıyoruz, günde bin tane servis aracı personel taşıyor. Bin araçlık bir konvoy her gün 70 km.’lik yol yapıyor, bunun akaryakıtını, trafiğini, harcanan zamanı göz önüne aldığımızda hepsi memleketimiz için kayıp.
Dernek binası ile birlikte inşaa edeceğiniz cami projesi hakkında bilgi verir misiniz?
Şu anda yasal süreçleri devam ediyor. İkisi birden kompleks bir alanda yer alacak. Dernek binamızın gösterişli bir alan olmasını istiyoruz. Çünkü Akyurt’a yakışmasını istiyoruz. Çözümlerin o binadan olmasını istiyorum. İş insanları olarak sıkıntılarımızı ilk ağızdan anlatmamız gerekiyor ve yetkilileri de buraya davet etmemiz, misafir etmemiz, Akyurt’u tanıtmamız gerekiyor. Tanıtım için de bir mekan şart. Önümüzdeki yılın ikinci çeyreğinde bitirmek gibi bir hedefimiz var.
Dernek olarak sosyal sorumluluk projelerinizle birlikte diğer çalışmalarınıza yönelik bilgi verebilir misiniz?
Göreve geldiğimizin 20. gününde 11 şehrimizi kapsayan yüzyılın felaketi yaşandı. Aynı günün sabahı kaymakamlık ve belediyemizin önderliğinde 09:00’da kriz masası kurduk. İlk tırı deprem bölgesine 11’de çıkarttık. Gelen tüm ihtiyaç listesini organize edip 20’nin üzerinde yardım tırı gönderdik. Fabrika sahibi arkadaşlarımız maddi ve manevi yardımda bulunarak sorumluluklarını fazlasıyla yerine getirdi. Akabinde depremzedeler bölgemize geldi, gelen vatandaşlarımız için de yardım paketleri hazırladık, derneğimizin de misafirleri oldu ve onları ağırladık. Deprem bölgesine konteynerlar gönderdik, kumanya gönderdik. Şu anda da deprem bölgesinden gelen vatandaşlarımızı iş sahibi yapma konusunda da çaba sarf ediyoruz. Yapılan tüm çalışmaları ve listeleri detaylı açıklamak istemiyorum, inşallah böyle bir sınavı bir daha yaşamayız. Akyurt’taki sel felaketinde de mağdur olan vatandaşlarımızın mobilya ihtiyaçlarını, çatalı kaşığına kadar çözdük. Hatay’da da bir anaokulu kurduk.
GÜNDEM
18 gün önceEKONOMİ
27 gün önceEKONOMİ
27 gün önceGÜNDEM
24 Eylül 2023GÜNDEM
24 Eylül 2023GÜNDEM
24 Eylül 2023GÜNDEM
24 Eylül 2023Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.