Ağrısız bir yaşam için fizyoterapi ve egzersiz

featured
service

İlçe sakinlerini bilinçlendirmek ve kişisel gelişimine katkı sağlamak amacıyla etkinlikler düzenleyen Yenimahalle Belediyesi, Özel Bilgi Hastanesi işbirliğinde “Sağlıklı yaş alma ve egzersizin önemi” başlıklı seminer düzenledi.

YENİMEK Ergazi Kurs Merkezi’nde gerçekleştirilen sağlık seminerinde kursiyerler, ağrısız bir yaşam için fizyoterapinin ve egzersiz yapmanın vücuda sağladığı faydaları uygulamalı şekilde öğrenme fırsatını yakaladı. Fizyoterapist Özge Özdemir Çatak ve Dilay Kılınçoğlu’nun sunumuyla gerçekleştirilen sağlık seminerinde kursiyerlere seminere özel olarak hazırlanan bilgilendirme broşürü dağıtılarak, uygulamalı egzersiz hareketleri de yaptırıldı.

Sağlıklı yaş almanın yolu düzenli egzersizden geçiyor

İnsan vücudunda yaş aldıkça hareketsizliğe bağlı olarak birçok rahatsızlık ve farklı bölgelerde sürekli hale gelen ağrılar oluştuğunun altını çizen Fizyoterapist Özge Özdemir Çatak, “Sağlık, sadece bireyin vücudunda hastalık ve sakatlık değil, kişinin bedenen, ruhen ve sosyal yönden tam bir iyilik halinde olmasını ifade etmektedir. İnsan vücudu yaş aldıkça kas gücü azalır, kemiklerin kırılmaya yatkınlığı artar, duruş bozulur, denge ve yürümede güçlük yaşanır ve çabuk yorgunluk ortaya çıkar. Diyabet, kemik erimesi, yüksek tansiyon, kalp hastalıkları gibi sık karşılaşılan kronik hastalıklar 40 yaş ve sonrasında daha sık görülmeye başlar. Yapılan araştırmalar fiziksel aktivite düzeyi ile sağlık arasında oldukça güçlü bir ilişkinin bunduğunu ortaya çıkarmıştır. Yaşlılık döneminde fonksiyonlarda azalma meydana geldiği için yaşam boyu düzenli fiziksel aktivite ve egzersiz alışkanlığı sağlıklı yaşlanmanın temelini oluşturur” dedi.

Neden egzersiz yapmalıyız?

Neden egzersiz yapmamız gerektiğini dedetaylı şekilde açıklayan Çatak, “Egzersiz yapmak, kas kuvvetinin ve esnekliğini artırır, fiziksel olarak formda ve kuvvetli olmamızı sağlar, kemik kaybımızı azaltarak kemik mineral miktarını artırır. Bunun yanında egzersiz hareketleri, dengenin artmasına ve yaş aldıkça artan düşme riskinin azaltılmasına olanak sağlar. Ayrıca tansiyon ve şeker gibi kronik hastalıklarımızın üstesinden gelmenin en önemli yolu yine egzersiz yapmaktan geçiyor. Özellikle hareket kabiliyeti azalmış bireyler dengelerini artırmak ve düşmelerden korunmak için haftada en az 3 gün egzersiz veya fiziksel aktivite yapmalıdır” şeklinde konuştu.

Ağrısız bir yaşam için fizyoterapi ve egzersiz