“Zamlar ithalata bağımlılığı artıracak”

featured
service

DEVA Partisi Sektörel Politikalar Başkanı Birol Aydemir, yılbaşında yapılan zamlara tepki göstererek, sanayinin durma noktasına geldiğini, evde elektriğin ise ateş pahası olduğunu söyledi.

ANKARA (İGFA) – DEVA Partisi Sektörel Politikalar Başkanı Birol Aydemir, yılbaşı öncesi ve sonrasında yapılan zamlara tepki gösterdi. Aydemir, yaptığı basın açıklamasında, Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi’nden bu yana elektrik tarifelerindeki artışın sanayi ve ticarethanelerde yüzde 500’ü aştığına dikkati çekerek, “Tarımsal sulamada yüzde 423’e, mesken tarifesinde ise yüzde 262’ye ulaştı. Doğal gazda Ocak 2018’den bu yana elektrik üretici tarifesindeki artış yüzde 590’a, sanayi tarifesindeki artış yüzde 688’e ve mesken tarifesindeki artış yüzde 144’e vardı. Zamlar, sanayiyi durdurma noktasına getirmekle ve topyekûn bir yoksullaşmaya neden olmakla kalmayacak, ithalata bağımlılığı daha da artıracak. Elektrik evlerde ateş pahası oldu. Evlerde daha çok düşük kaliteli kömür, atık plastik ve orman ürünleri yakılacak. Sağlık ve çevre sorunlarının hızla büyümesi riskiyle karşı karşıyayız” diye konuştu.

Zamları neden Enerji bakanı’nın açıklamadığını soran Birol Aydemir, “Yakın zamana kadar Sayın Enerji Bakanı övünerek zamların faturalara yansıtılmadığını açıklıyordu. Peki zamları neden bakan açıklamadı? Açıklama neden EPDK’ya yaptırıldı? Üstelik EPDK da denetleyici ve düzenleyici bir kurum gibi değil, siyasi bir aktör gibi açıklama yaptı. EPDK’nın açıklamasında siyasi otoritenin dilini gördük” dedi.

 

“Zamlar ithalata bağımlılığı artıracak”