1. Haberler
  2. İzmir
  3. Uzmanından Ramazan Ayı İçin Beslenme Önerileri

Uzmanından Ramazan Ayı İçin Beslenme Önerileri

featured

Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte, sağlıklı bir oruç süreci geçirmek için beslenme düzenine dikkat etmek büyük önem taşıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi Eşrefpaşa Hastanesi Karşıyaka Semt Polikliniği’nde görevli Fonksiyonel Tıp Diyetisyeni Aycem Pehlivan, sahur ve iftar sofralarında nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda önemli önerilerde bulundu.

Sahurda Hafif ve Dengeli Beslenme Önerisi

Sahurda mümkün olduğunca hafif ve protein ağırlıklı beslenmenin faydalı olacağını belirten Pehlivan, “Öncelikli olarak hafif ve protein odaklı bir beslenme sisteminin kurulması gerekiyor. Sahurda haşlanmış yumurta, yulaflı omlet ve yanında lorlu salata veya yoğurt, meyve ya da kuru yemişle hazırlanmış bir smoothie kullanılabilir. Sahur sofrasının olabildiğinde hafif olması gerekiyor” dedi.

Ayrıca, sahur sırasında su tüketiminin zamanlamasının da önemli olduğunu vurgulayan Pehlivan: “Sıvı tüketiminin sahura başlamadan önce yapılması gerekir. 2 bardak suyu içtikten sonra sahur yapmak faydalıdır. Çünkü sahuru yaptıktan sonra uyuyacaksak, sahur sırası ve sonrası içilen su hazımsızlık ve şişliğe neden olabilir. Sahurun sonunda içtiğimiz su gastrit, ülser ya da reflü gibi hastalıklara sebebiyet verebilir. Bu yüzden su tüketimini sahur sofrasına başlamadan gerçekleştirmeli, suyu yavaş ve oturarak içmeliyiz” ifadelerini kullandı.

“Sahurda Ne Kadar Az Yersek, O Kadar Enerjik Hissederiz”

Son yıllarda popüler hale gelen aralıklı oruç yöntemine de değinen Pehlivan, vücudun açlığa dayanıklı olduğunu ve uzun süreli açlığın organları yenilediğini belirtti. Pehlivan, sahurda fazla yemek tüketmenin gereksiz olduğunu vurgulayarak, “Fonksiyonel tıp programları açlığı savunur, açlığın organları yenilediği ve onardığı anlatılır. Bu sebeple sahurda çok fazla yiyecek tüketmemek, karbonhidrattan yana zengin beslenmemek gerekir. Oruçta hem fiziksel hem de ruhsal arınmaya odaklanılır. Organların kendilerini yenilemesi için de uzun süreli açlık gerekir. Sahurda ne kadar az tüketirsek o kadar yağ depoları yakılmaya başlanır ve yakılan bu enerji kişiyi daha dinç ve enerjik tutar” dedi.

İftar Öncesi ve Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

İftar sırasında da dikkatli beslenmenin önemine değinen Pehlivan, orucun iki bardak su içerek açılması gerektiğini belirtti. Pehlivan, “İftar sırasında ve iftardan hemen sonra su tüketmemeliyiz. Bunu yaparsak besinlerle birlikte sıvı karışacak ve ana yemekteki protein sindirilemeyecektir. Böyle bir durumda da şişlik ve hazımsızlık oluşabilir. İki bardak suyun ardından iki hurma yenmeli, ardından baharatsız hafif bir çorba içilmeli. 10 dakika beklendikten sonra protein odaklı bir ana yemek tüketilmeli. İftarın ardından 1,5 saat sonra su tüketmeye yeniden başlamak ve sahura kadar 2,5 litre suyu yudum yudum tüketmek daha faydalı olacaktır” diye konuştu.

Çay ve Kahve Tüketimi Sınırlanmalı

Oruç süresince susuz kalmamak için çay ve kahve tüketiminin azaltılması gerektiğini vurgulayan Pehlivan, “Çay ve kahve, su atımını destekleyen besinlerdir. Oruç sürecinde oldukça susuz kalacağımız için çay ve kahve tüketiminin azaltılması gerekir. İyon dengesini sağlamak için iftardan 2 saat sonra mineralli soda tüketilebilir” dedi.

Ramazan İçin Üç Takviye Gıda Önerisi

Ramazan ayında bağışıklık sistemini desteklemek ve vücudu güçlendirmek için bazı takviye gıdaların tüketilmesi gerektiğini belirten Pehlivan, şu üç takviyeyi önerdi:

  1. Magnezyum
  2. Omega 3
  3. D Vitamini

Pehlivan, bu takviyelerin iftardan 1,5 saat sonra içilecek suyla sırasıyla alınabileceğini ifade etti.

Uzmanından Ramazan Ayı İçin Beslenme Önerileri
Yorum Yap