Uzay heyecanı sardı… 2 günde 31 bin başvuru geldi

featured
service

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 48 saat bile olmadan tam 4 milyon vatandaşın ziyaret ettiğini ve başvuru yapmak üzere sisteme kaydını yaptıran vatandaş sayısının 31 bin olduğunu açıkladı.

ANKARA (İGFA) – Yaratıcı ekonomi aktörlerinin yer aldığı web tabanlı ağ ve ilişkiler haritası olan İstanbul Yaratıcılık Ağı (İstanbul Creativity Network) hizmete girdi.

Bakan Varank, İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) koordinasyonunda yürütülen projenin tanıtımını yaptı. Türkiye’nin yatırımcılar için güvenli bir liman olarak ön plana çıkmayı başardığını belirten Varank, 2020’de pandemiye rağmen yatırım çekebilen ender ülkelerden bir tanesi olduklarını söyledi.  

Bugüne kadar tüm Türkiye’de 24 binden fazla projeye yaklaşık 15 milyar lira destek sağladıklarını bildiren Bakan Varank, “Tabii burada İstanbul’a önemi ve ağırlığı sebebiyle özel bir parantez açmamız gerekiyor. İstanbul’un global ağırlığına uygun şekilde küresel ekonomide söz sahibi olmasını sağlamak için Türkiye’nin kalkınmasında önemli yeri olan, ülkemizin göz bebeği olan İstanbul’da kalkınma dinamiklerine paralel olarak farklı uygulamalar yapıyoruz.” dedi.

BÖLGESEL GİRİŞİM SERMAYESİ MALİ DESTEK PROGRAMI

Bölgesel Girişim Sermayesi Mali Destek Programı’na değinen Varank, “250 milyon liranın üzerinde bir destek sağlamaya karar verdik. 2022 yılında bu rakamı 400 milyon liraya çıkarıyoruz. Böylece yenilikçi, teknoloji tabanlı start-up’lar İstanbul’da çok daha kolay bir şekilde finansmana erişmiş olacaklar. Ben geçen gün bu fonların temsilcileriyle, yatırımcılarıyla bir toplantı gerçekleştirdim. Sadece Türkiye’deki fonların değil, uluslararası yatırımcıların da İstanbul’a olan ilgisi beni ziyadesiyle memnun etti.” dedi.

31 BİN KİŞİ KAYIT YAPTIRDI

Milli uzay programının en önemli aşamasını oluşturan Türk Uzay Yolcusu ve Bilim Misyonu Projesi’nin resmi olarak pazartesi günü başladığını hatırlatan Bakan Varank, “Seçilecek bir Türk vatandaşını 2023 yılında bilimsel faaliyetler yürütmek üzere 10 günlüğüne uluslararası uzay istasyonuna göndereceğiz. Böylece Türkiye, uzaya vatandaşını gönderen sayılı ülkeler arasında yerini almış olacak. Gidecek vatandaşımızın seçimi için 23 Haziran 2022 saat 20.23’e kadar https://uzaya.gov.tr/ internet adresinden başvuruları kabul etmeye başladık.” dedi.

Uzay heyecanı sardı... 2 günde 31 bin başvuru geldi 1

UZAY YOLCULUĞU İÇİN ÇAĞRI

Varank, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın projeyi duyurduktan sonra oluşan heyecandan ve ilgiden çok memnun olduğunu ifade ederek, “Son rakamlar geldi. Daha 48 saat bile olmadan, yani 2 günü bile tamamlamadan bu siteyi tam 4 milyon vatandaşımız ziyaret etmiş. Burada başvuru yapmak üzere sisteme kaydını yaptıran vatandaş sayımız 31 bin oldu. ‘Ben uzaya gitmek için şartları taşıyorum’ diyerek kaydını tamamlayan vatandaş sayımızda şu anda 225 oldu. Dolayısıyla ben bu ilginin artarak devam edeceğine inanıyorum. Buradan hem salondaki arkadaşlarımıza hem de tüm Türkiye’ye tekrar bir çağrıda bulunuyorum; şartları sağlayan herkesi uzay yolculuğu için başvurmaya davet ediyorum” diye konuştu.

Uzay heyecanı sardı… 2 günde 31 bin başvuru geldi