Ukrayna Savaşı’na Bursa UNESCO tepkisi

featured
service

UNESCO Genel Direktörü Audrey Azoulay tarafından yapılan açıklamaya ilişkin görüşlerini paylaşan BURSA UNESCO DERNEĞİ Başkanı İlker ÖZASLAN, savaşın bir an önce sonlandırılarak, UNESCO değerlerinin savaşlardan zarar görmesinin acilen önüne geçilmesi gerektiğini vurguladı.

BURSA (İGFA) – Konuya ilişkin bir basın açıklaması yapan Bursa UNESCO Derneği Başkanı İlker Özaslan, UNESCO  2. Dünya Savaşı’nın dünyaya verdiği büyük zarar ve acıların tekrar yaşanmaması amacıyla kurulduğuna dikkati çekerek, savaştan duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

Başkan Özaslan, UNESCO Genel Direktörü Audrey Azoulay yaptığı açıklamaya göre, aralarında ülkemizin de olduğu bir grup üye devletin talebi üzerine, UNESCO Yürütme Kurulu, “Ukrayna’daki mevcut durumun UNESCO’nun yetkisinin tüm yönleriyle etkisini ve sonuçlarını incelemek” için 15 Mart’ta özel bir oturum düzenleyeceğini duyurdu.

Savaşın bir an önce sonlandırılması için UNESCO değerleri doğrultusunda tüm barışseverler ortak hareket edilmesi gerektiğine dikkati çeken Özaslan, “Nitekim Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından Ukrayna’ya Karşı Saldırganlık Kararı’nın kabul edilmesinin ardından ve şiddetin yıkıcı yükselişi nedeniyle, UNESCO da Ukrayna’daki gelişmelerden derin endişe duyuyor. Özellikle eğitim, kültür, dünya mirası ve bilgi konularında acil destek eylemlerini uygulamak için harekete geçmiş durumda. BMGK Kararı, BM Şartı’nın olağanüstü önemini ve Ukrayna’nın uluslararası sınırları içinde egemenliğine, bağımsızlığına, birliğine ve toprak bütünlüğüne olan bağlılığına vurgu yapmaktadır. Rusya Federasyonu’nun Ukrayna’ya karşı güç kullanımını derhal durdurmasıdır” diye konuştu.

Ukrayna Savaşı’na Bursa UNESCO tepkisi