Türkiye’nin Ulusal Yapay Zeka Stratejisi belli oldu

featured
service
Türkiye'nin Ulusal Yapay Zeka Stratejisi belli oldu 1

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Bilişim Vadisi’nde Türkiye’nin İlk Ulusal Yapay Zeka Stratejisi’ni açıkladı.

ANKARA (İGFA) – Türkiye’nin ilk Ulusal Yapay Zekâ Stratejisini Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç ile birlikte açıklayan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 2025’te yapay zeka alanındaki istihdamın en az 50 bine ulaşmasını hedeflediklerini belirterek, bu nedenle nitelikli insan kaynağının yetişmesi için çok önemli tedbirler aldıklarını kaydetti.

Yapay zeka teknolojileri uygulama alanları gün geçtikçe genişlediğini ifade eden Bakan Varank, “Bu teknolojiler bizlere büyük kolaylıklar sağlıyor. Küresel ekonomi üzerindeki etkisi internet devriminden bile daha büyük etki oluşturacağı öngörülüyor. Çok yakın bir gelecekte yapay zekaya sahip teknolojiler hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olacak” dedi.

Yapay zekanın 2030 yılına kadar 13-16 trilyon dolar kadar katkı yapması beklendiğini kaydeden Varank, “Geçenlerde muhalefet milletvekili soru göndermiş. ‘Yapay zeka ile kaç kişinin işsiz kalmasını öngörüyorsunuz’ demiş. Teknoloji ve endüstri tarihini incelediğimizde kaybolan ve yeni ortaya çıkan işlerin sayısız örnekleri olduğunu görebiliyoruz. Burada bize düşen bu dönüşümün topluma en faydalı şekilde gerçekleşmesini sağlamak ve kimseyi geride bırakmamaktır. Türkiye yapay zeka alanında strateji yayınlayan sayılı ülkeler arasında yer almış oldu. Yakın zamanda küresel inovasyon endeksi sonuçları açıklanacak. Orada da çok ciddi çalışmalar yaptık. İnşallah orada da ülkemizin üst sıralara yükseldiğini görmüş olacağız” diye konuştu.

Tanıtım lansmanında Ali Taha Koç, 2025’e kadar 10 bin lisanslı yapay zeka mezunu vermeyi amaçladıklarını açıkladı. Toplantıda Bakan Varank ve Koç’un dijital ikizleri, sanal asistanlar Bilgi ve Bilge ile konuştu.

Türkiye’nin Ulusal Yapay Zeka Stratejisi belli oldu