Türkiye’nin gururları

featured
service

Geçtiğimiz günlerde İtalya’dan Avrupa Şampiyonu olarak dönen Birkan Dikici, Furkan Özdemir ve Down Sendomlular Futsal Milli Takımı Kaleci Antrenörü İlyas Sarı ile aileleri Bursa’da A Gazete’yi ziyaret etti. Şimdiki hedeflerinin Peru’daki Dünya Şampiyonası olduğunu belirten şampiyonlar, Peru’dan şampiyon olarak döneceklerinin sözünü verdi.

Özlem ATAÇ (A GAZETE/BURSA)
Özel Sporcular Down Sendromlular Futsal Milli Takımı İtalya’da düzenlenen 2021 Down Sendromlular Avrupa Oyunları’nda (Trgames 2021) Portekiz’i 6-0 yenerek Avrupa şampiyonu oldu. Ay-Yıldızlıların golleri Anıl Koçak (2), Resul Orakçı (2), Hami Haldız  ve Birkan Dikici’den geldi. Tüm Türkiye’nin gururu olan takımın 2 oyuncusu takım kaptanı Birkan Dikici ve Furkan Özdemir Bursa’dan katılarak Bursa’nın da gururu oldu. Aileleri ve Down Sendomlular Futsal Milli Takımı Kaleci Antrenörü İlyas Sarı ile A Gazete’yi ziyaret etti.  

KUPAMIZI ALIP DÖNDÜK

Şampiyonluğa giden yolu tek tek anlatan Kaleci Antrenörü İlyas Sarı, “2017 yılında Alanya’da bir seçme yapıldı. Orada yetenekli ve geliştirilebilir yarışmacı konumuna getirilebilir çocuklarımızla yola devam edilmeye başlandı. Farklı illerde birer haftalık kamplar düzenlendi. O dönemden bu döneme kadar geldik. 2020 yılında Antalya’da düzenlenecek downların olimpiyatı olan Trisome Games için hazırlanmaya başladık.Biz o olimpiyata hazırlanırken araya pandemi girdi. Pandemi girince de olimpiyat 2024’e ertelendi. Daha sonra şampiyon olduğumuz İtalya’da düzenlenen Down Sendromlular Avrupa Oyunları’na (Trgames 2021) hazırlandık. Çalışmalarımızı hazirandan itibaren bu şampiyonaya dönük olarak yapmaya başladık. Haziran’da İzmir Bayındır’da temmuzda Kocaeli’nde, Ağustosta da Kayseri Talas  da kamp yaptık. Ardından da İstanbul’da İtalya’ya seyahat öncesi bir 5 günlük bir kampa girdik. Son çıkış kampıydı. Sonra taktik teknik çalışmalarımızı yaptık. Ayın 4’ünde İtalya’ya gittik ve 11’de de kupamızı alarak şampiyon olarak döndük” ifadelerini kullandı.

HERHANGİ BİR BOŞLUK VERMEKSİZİN ÇALIŞTIK

Pandemi yasakları kalkar kalkmaz aralıksız çalıştıklarını söyleyen İlyas hoca, “Biz yasaklar kalkar kalkmaz 4 tane kamp yaptık. Günde çift idman çalıştık sabah akşam 2’şer saatlik antrenmanlarla hazırlandık.Herhangi bir boşluk vermeksizin, işin ciddiyetinde antrenmanlar yapıldı. Temel hareketlerden başlayarak pas alışverişine kondisyonundan kuvvet antrenmanına, teknik taktik çalışmalara varıncaya dek çalıştık.Her kamp üstüne koya koya geldik bu günlere. Hiçbir zaman boş bırakmadılar rakiplerini. Onlara her zaman teknik ekip olarak güvendik. Potansiyellerini biliyorduk. Neleri başarabileceklerini biliyorduk. Hepsini canı gönülden kutluyorum. 25 gol attık, 15 gol yedik. İlk maçımız 6-6, ikinci maçımız 2-1, üçüncü maç 4-1 bitti. Yarı  finalde İtalya’yı 8-6 ve son maçımızda finalde Portekiz’i 6-0 yendik.Yani bir beraberliğimiz 2-1 mağlubiyetimiz ve 3 galibiyetimiz var” dedi.

CUMHURBAŞKANIMIZ HEP DESTEKÇİMİZDİ

Başarının bir de görünmeyen yüzünü anlatan İlyas Hoca, “Çocuklarımızla birlikte günlerce yılmadan çalışan hocalarımız vardı. Bunlar Alanya’dan Teknik Sorumlumuz İbrahim Acar, Kayseri’den antrenörümüz Uğur Arı ve yine Kocaeli’nden antrenörümüz Hüseyin Dağdelen. Hazırlanma sürecinde kamp yaptığımız İzmir Bayındır Kocaeli ve Kayseri Melikgazi belediyelerimiz bize hep destek çıktı. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Gençlik ve Spor Bakanlığı  ve bakanımız Sayın M.Muharrem Kasapoğlu federasyon başkanımız Sayın Birol Aydın hep destekçimizdi. Down Sendromlular Futsal Milli Takımı TFF’nin “Türkiye Futbol Oynuyor” Projesi kapsamında desteklediği bir milli takım. Bu vesileyle TFF Başkanı Sayın Nihat Özdemir’e ve yönetimine, TFF Engelliler Koordinasyon Kurulu Başkanı Sayın Ömer Gürsoy’a da kıymetli katkıları için çok teşekkür ediyoruz . diye konuştu.Yine federasyonumuzun Bursa İl Temsilcisi İsmail İlhan’ın desteklerini hep gördük. 

ŞAMPİYONLUĞUMUZ BİZE KAPI AÇACAK

“Şu anda Bursa, İstanbul, kayseri, Kocaeli, Yalova, Aksaray ve Ankara’dan sporcularımız var” diyen İlyas Hoca, Bursa’da Down Sendromlu özel çocuklarla Altınova Gençlik Spor Kulübü bünyesinde çalışmalar yapma düşüncesi olduğunu dile getirerek şunları söyledi: “Şampiyonluğumuz aslında bize bir kapı açacak. Biz daha fazla downlu kardeşlerimizi nasıl sporun içine çekebiliriz onun mücadelesini veriyoruz.Birçoğu haberdar değil. Bırakın spor yapabilmeyi, ‘milli takım var mıydı’ diye soruyor. Ve şimdi bu başarının ardından evet herkes haberdar. Sizin aracılığınızla da bir kez daha insanları haberdar ediyoruz.Altınova Spor Kulübü olarak bu işin üzerine gideceğiz. Bu vesileyle kulüp başkanımız Fikret Şengül’e de teşekkür etmek istiyorum desteklerinden ötürü. Ayrıca Bu çocuklar sadece milli takımda değil farklı organizasyonlar aracılığıyla da  bir araya gelsinler, futbol oynasınlar yarışsınlar, oradaki gelişimlerini de biz yarışmalar vasıtasıyla takip edelim ve hazırsa milli takımımıza alalım istiyoruz. Herhangi bir yaş kriterimiz yok. Takımımızda 2-3 arkadaşımız 37-40 aralığında. Ama çoğunluğu 20-21-22 yaşlarda genç bir takım.”
 
NE SAVAŞMAKTAN VAZGEÇTİK, NE DE İNANDIKLARIMIZDAN

Şimdi ki hedefin Martta Peru’da yapılacak Dünya Şampiyonasından şampiyon olarak dönmek olduğunu belirten İlyas Hoca, “Takımımıza sonsuz güveniyoruz ve büyük çabalarla çalışmalarımızı gerçekleştiriyoruz. Şampiyon olmaya hiçbir şey engel değil ve biz bunu gösterdik. Federasyon başkanımızın vurguladığı gibi “Biz de Varız! İmkan verildiğinde evlere hapsedilmediğinde bu çocuklar, başarıyorlar!” Bu şampiyonluk da aslında bunun en net kanıtı.Nereden nereye geldiğimizin özeti…Bilmeyenlere bunu duyurmak bizim için önemli. Ne savaşmaktan vazgeçtik ne de inandıklarımızı yapmaktan” ifadelerini kullandı.

ÇOCUKLARIMIZLA GURUR DUYUYORUZ

Furkan Özdemir’in annesi, “İlyas hocamıza teşekkür ederiz. Kar demedik, kış demedik antrenmanlara gittik geldik. Şampiyon oldular çok mutlu olduk, o duyguyu anlatmak mümkün değil. Bir anne olarak duygumu dile getirip anlatamam. Furkan eğitim gördüğü Nilüfer Özel Eğitim Meslek Lisesi’nde görev yapan Ufuk Bulut hocamız tarafından fark edildi. Buradan Ufuk hocamıza da teşekkür ediyorum” dedi. Birkan’ın annesi ise, “Çocuklarımızla birlikte çok çaba harcadık. Bazen üzüldük bazen sevindik. Hocalarıma teşekkür ederim. Onlar olmasaydı çocuklarımız buralara gelemezdi, çünkü çocuklarımız evden dışarı çıkmıyordu” dedi.

ŞAMPİYONLARDAN ŞAMPİYONLUK SÖZÜ

Şampiyon olmanın sevincini yaşayan Birkan Dikici, “Sosyal çevre becerilerimiz çok gelişti. Takım arkadaşlarımızla çok iyi anlaşıyoruz. Maçlar dışında çok eğlendik. Yemekten sonra dans etkinliklerimiz ve yarışmalarımız oluyordu” diyen Şampiyon Birkan Dikici tam bir Bursaspor fanatiği olduğunu söyleyerek, hedeflerinin Peru’dan dünya şampiyonu olarak dönmek olduğunu dile getirdi.  Diğer bir şampiyon Furkan Özdemir ise, “Kazandık ve ülkemize şampiyon olarak döndük. Bu bizim için bir gurur. Ağladık, güldük eğlendik. Şimdi ki hedefimiz Peru’dan dünya şampiyonu olarak dönmek. Ve kendimize çok güveniyoruz kendimize rakip tanımıyoruz” dedi.
 

Türkiye’nin gururları