Temel gıda ihracatına hassas ayar şart!

featured
service

Bursa Yemek Sanayicileri Derneği (BUYSAD) Başkanı Coşkun Dönmez, temel gıda ihracatı durdurulması yönünde çağrıda bulundu.

BURSA (İGFA) –Bursa Yemek Sanayicileri Derneği (BUYSAD) Başkanı Coşkun Dönmez,  temel gıda maddelerinde yaşanan arz sıkıntısı nedeniyle bu ürünlere olan talebin tüm dünyada arttığına dikkati çekti.  Türkiye’de buna ilave olarak dövizde yaşanan yükselme ile birlikte temel gıda maddelerinde ihracatın arttığını ifade eden Dönmez, acil olarak temel gıda ihracatının durdurulmasını istedi.

2021 yılının ilk 8 ayında gıda ihracatının önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 18,8 artarak 13,8 milyar dolara çıktığını söyleyen Başkan Dönmez, “İhracatın artması güzel bir şey. Fakat ihraç edilen ürünler arasında un, beyaz et, makarna, sebze ve meyve de var. Tüm dünyada gıda krizi yaşanan bu süreçte hükümetten beklentimiz temel gıda maddeleri ihracatına kısıtlama getirmesidir. Akis halde gerek hazır yemek sektörü olarak gerekse de tüketiciler bu durumdan oldukça olumsuz etkilenecek” dedi.

2022’de 4 KAP YEMEK 20 LİRA BANDINDA OLACAK

Hükümet tarafından açıklanan yeni tedbirler paketi sonrasında aşırı yükselen dövizin gerilemesinin sevindirici olduğunu ifade eden Coşkun Dönmez, bu durumun kalıcı olması için herkesin elini taşın altına koymasını da istedi.

Başkan Dönmez kamuoyunda mevcut fiyatların aşağı inmesi yönünde bir beklenti oluştuğunu da belirterek, “Kendi sektörümüz için şunu söyleyebilirim. Biz fiyatlarımızı doların 12-13 TL olduğu döneme göre belirlemiştik. 18 TL’lik fiyat ayarlaması yapmamıştık.  Buna göre mevcut durum için 4 kap yemek fiyatımız ekstralar hariç 20 TL bandındadır. Piyasada bu olumlu hava devam ettiği sürece açıkladığımız fiyatlar geçerli olmaya devam edecek” diye konuştu. Dönmez, bu hassas dengelerin iyi ayarlanması gerektiğini kaydetti.

Temel gıda ihracatına hassas ayar şart!