TEK SORUN HOBİ BAHÇELERİ Mİ?

featured
service

Akyurt Belediyesi’nin tarım arazilerinin korunması amacıyla “hobi bahçeleri yapılmasın” ricası üzerine Akyurt Kalkınma Derneği’nden de konu ile ilgili olarak açıklama geldi. 

Akyurt Belediyesi tarafından yapılan açıklamada “son dönemde tarım arazilerinde hobi bahçesi adı altında yapılmaya çalışılan gayri resmi bölme ve akabinde hisse satışı işlemleri tarım arazilerini parçalamakta ve nitelikli tarım yapılmasına mani olmaktadır.” ifadelerine yer verilmişti.Akyurt Kalkınma Derneği Başkanı Onur Kök, ilçede besicilik ve çiftciliğin gerileme nedenlerinden bahsetti. Kök “Tarım arazilerini el birliği ile ranta açmış durumdayız. Akyurt’ta tarımın önünün açılması için ciddi hamlelerin ve ciddi planlamaların yapılması gerekiyor, bunu sağlayabilmek kolay değil, ancak imkansızda değil. Tek sorunumuz hobi bahçeleri değil” dedi.

“ÇÖZÜM SUNULMADI”

“5216 sayılı Büyükşehir Yasası ile birlikte Ankara’da köylüler tarafından dile getirilen endişeler bir bir yaşanmaya başladı. Ardından Ankara’da tüm köylerin “mahalle” adını almasıyla birlikte köylülük bilinci de azaldı.” diyen Kök, Genç nüfus köyleri terk etti, bir mahalle ziyaretimde yaşlı bir adam “köyde sevecek çocuk bile kalmadı” diyerek yaşadıkları durumu özetlemişti. İnsanlarımız tarımdan ve hayvancılıktan ne yazık ki birçok nedenden dolayı uzaklaşmak zorunda kaldı. Besi çiftliklerinin kaldırılması buna örnek olarak gösterilebilir. Besicilerin “Kurban Bayramı’na bir ay var, bize bir ay müsaade gösterin” önerisine bile kulak asılmadan besi çiftlikleri kapatıldı, onlarca insan işinden, ekmeğinden oldu, alternatif gösterilemedi. Tarım ve hayvancılık politikalarındaki eksiklikler, günübirlik çözümlerle gerçekleştirilen uygulamalar besicileri ilçemizden uzaklaştırdı. Artık bu insanları ilçemize çekmek için cazip öneriler ve fikirler sunmak zorundayız. Aslında bugün “tarım arazileri yok oluyor” sebebinin arkasında daha önce alınmış olan kararların da büyük payı var. Çiftçi, besici para kazansaydı, buna imkan sağlanmış olsaydı, köylü tarım arazilerini elinden çıkarmak zorunda kalmazdı. Besiciler ve çiftçiler geçimlerini sağlayabilmek ve başka sektörlerde para kazanabilmek için arazilerini sermaye olarak kullanmaya mecbur bırakıldı.

“TARIM EK İŞ HALİNİ ALDI”

Tarım ise girdilerin fiyatlarının artması, kar oranlarının düşmesiyle birlikte ancak “ek iş” olarak veya aileden gelen geleneğin yaşatılması için yapılabilen bir iş halini aldı. Tarımın iyileştirilmesi için Avrupa’nın en başarılı ülkeleri arasında yer alan Hollanda örneğini incelemek gerekiyor. Hollanda, ABD ve Fransa ile birlikte dünyanın en büyük ilk 3 tarım ihracatçısı konumunda. Bunun adına ister eğitim, ister özveri, isterseniz de planlı bir tarım politikası deyin. Sonuç itibariyle bu başarı şans eseri yakalanmamış. İşin içinde teknoloji de var, kooperatifleşme de; Ar-Ge de var, pazarlama stratejileri de. Ve tabii ki uzun vadeli, sürdürülebilir tarım politikaları…

“TEK SORUNUMUZ HOBİ BAHÇELERİ DEĞİL”

Akyurt’ta Akyurt Kalkınma Derneği olarak önerimiz, Akyurt’ta nelerin üretilebileceği, ne kadar üretilmesi gerektiği konusunda planlı ve programlı bir çalışma yapılması, üreticilerin tek bir ürün üzerinde uzmanlaşması, kooperatifleşme ile beraber birlikte hareket edilmesi, üretim ve pazarlama süreçlerinin hep birlikte el ele organize edilmesi olarak sıralanabilir. Son olarak ilçemizde yaşanan problemi özetleyecek olursak “projeler” furyasının yıllardır devam etmesi, ilçe ekonomisinin emlak ve inşaat sektörü üzerine kurulmuş olması ile birlikte “rant ekonomisi” oluşmaya başladı. “Hobi bahçeleri” açıklaması yapılmışken, aklınıza gelmeyecek kişilerin bile bu işle uğraştığını görebiliriz. Tarım arazilerini el birliği ile ranta açmış durumdayız. Akyurt’ta tarımın önünün açılması için ciddi hamlelerin ve ciddi planlamaların yapılması gerekiyor, bunu sağlayabilmek kolay değil, ancak imkansızda değil. Tek sorunumuz hobi bahçeleri değil” ifadelerini kullandı.
TEK SORUN HOBİ BAHÇELERİ Mİ?

Yorumlar kapalı.