‘Teberik Fasulyesi’ne destek kararı

featured
service

Akyurt Belediye Meclisi’nde yapılan görüşmelerde Teberik Fasulyesi’nin ilçe için önemli bir değer olduğu belirtilerek üretiminin ve pazarlanmasının desteklenmesi kararı alındı.

Çiftçiye mazot, fide ve arılı kovan desteği ile ilçede tarımın geliştirilmesine yönelik adımlar atan Akyurt Belediyesi, şimdi de Teberik Fasulyesi’nin üretimini desteklemeye hazırlanıyor.

Kendine has özellikleri ile Teberik Fasulyesi zamanla aranılan bir lezzet haline gelirken, Ankara pazarlarında ve zincir marketlerde de satışa başlanıldı. Teberik Fasulyesi üretiminin zor olması ve pazarda hak ettiği değeri bulamaması nedeniyle Akyurt Belediye Meclisi’nde üretiminin ve pazarlanmasının desteklenmesi kararı alındı.

“ARANILAN BİR ÜRÜN HALİNE GELDİ”

S.S. Akyurt Hamarat Eller Tarımsal Kalkınma Kooperatifi aracılığıyla Teberik Fasulyesi’nin taze ve kurusunun satışının yapıldığı belirtilirken coğrafi işaret çalışmalarına da başlanıldığı ifade edildi. Belediye Meclisi’nde yapılan görüşmelerde, ürünün kılçıksız olması, çabuk pişmesi ve diğer fasulyelere göre lezzetli olmasının bu fasulyeyi aranılan bir ürün haline getirdiği vurgulandı.

ÜRETİCİ DESTEKLENECEK

Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nün hazırlamış olduğu raporda, Teberik’te fasulye bahçelerinin iki dağın arasından geçen Kozludere çayı etrafında kurulduğu, bunun da fasulye bitkisi için optimum bir yetişme alanına olanak sağladığı görüşüne yer verildi. Atalık tohumla üretilen fasulyenin zaman içerisinde üretim yerinin adını aldığı ifade edilirken pazarlama sorunları nedeniyle üretimin azaldığına dikkat çekildi. Yapılan görüşmelerde “Tarım ve Orman Bakanlığından ilgili birimler ve Üniversiteler ile iş birliği yapılarak, teberik fasulyesinin ekolojik, fenolojik, morfolojik özellikleri ve tohum çalışmaları bir an evvel başlatılmalıdır. Diğer yandan üreticinin de desteklenmesi gerekmektedir” ifadelerine yer verildi.

Akyurt Belediye Meclisi’nde, Teberik Fasulyesinin Akyurt için önemli bir değer olduğu, küçük üreticilerin çabaları ile ayakta kaldığı vurgulandı ve fasulye üreticilerinin desteklenip üretimde karşılaştıkları sorunlara çözüm getirilmesi, bunlara yönelik çalışmalar yapılması kararlaştırıldı.

‘Teberik Fasulyesi’ne destek kararı