Tabiplerden ‘5 dakika’ isyanı

featured
service

Bursa Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Ömer Levent Soydinç, hastanelerde 20 dakika olması gereken muayene süresinin 5 dakikaya düşürülerek hekimlere günlük 100 hasta dayatıldığını belirtti.

BURSA (İGFA) – Bursa Tabip Odası, Türk Tabipleri Birliği’nin etkinlik takvimi çerçevesinde, ‘Sağlık 5 Dakikaya sığmaz!’ başlıklı bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamayı BTO Genel Sekreteri Dr. Ömer Levent Soydinç yaparken, etkinlikte BTO Yönetim Kurulu üyeleri Dr. Ayşenur Aydoğan Yentürk, Dr. Abdullah Karadağ ile BTO önceki dönem başkanlarından Dr. Güzide Elitez ve Dr. Bülent Aslanhan da yer aldı. Oda üyelerinin de katılarak destek verdiği açıklamaya basın mensupları büyük ilgi gösterdi. Dr. Soydinç’in okuduğu açıklamada, yıllardır sağlıkta dönüşüm programı adı altında yürütülen politikaların hastaneleri ticarethaneye, hastaları ise müşteriye dönüştürdüğü belirtilirken, Sağlık Bakanlığı’nın niteliği değil niceliği önceleyen politikalarında ısrar ettiği hatırlatıldı.

HEKİMLİK DEĞERLERİ YOKSAYILIYOR

Bu anlayışla yönetilen sağlık sisteminin toplumun nitelikli sağlık hizmeti alma hakkını ve hekimlik değerlerini yok saydığını kaydeden Dr. Ömer Levent Soydinç, “Hekimlik yapabilmek için bir hastaya ayrılması gereken muayene süresi en az 20 dakika olarak kabul edilmesine rağmen ülkemizde birçok hastanede bu süre 5 dakikaya düşürülerek hekimlere günlük yaklaşık 100 hasta randevusu dayatılmaktadır. Bu randevular, hekimin isteği ve bilgisi dışında MHRS sistemi üzerinden açılmakta, hekimin hastasına yeterli zaman ayırmasına; halkın nitelikli sağlık hizmeti almasına engel olmaktadır. Hekimlere performans baskısıyla daha çok muayene ve işlem dayatması yapılarak mesleki özerkliğimize müdahale edilmekte, halkın sağlığı tehdit edilmekte, sağlıkta şiddete zemin hazırlanmaktadır” dedi.

5 DAKİKA KESİNLİKLE YETERLİ DEĞİL!

Açıklama şu şekilde : “Hastalıkların tanısını koyabilmek için ilk ve en önemli adım, ayrıntılı bir öykü almaktır. Dayatılan 5 dakikada ne kişinin yakınmasını anlayabilmek ne de yeterli muayenesini yapabilmek mümkün değildir. Tıbbi sekreter olmadan çalışmak zorunda bırakılan hekimler tıbbi kayıtların tutulmasında zorluklar yaşayacak, sonraki süreçte yaşanacak en ufak olumsuz gelişmede hekimi zor duruma sokacaktır. Sağlık Bakanlığı ve hastane idarecileri unutmamalıdır ki malpraktis bireysel değil sistemsel bir sorundur ve bu dayatma ile hastaların sağlığına yansıyacak olumsuzlukların sorumluluğu kendilerindedir.

MESLEK ETİĞİ AÇISINDAN KABUL EDİLEMEZ

Muayene için yeterli zaman tanımamak, hekim hasta ilişkisini birkaç dakikaya sığdırmak; hekimlik meslek etiği ilkelerimiz açısından kabul edilemez ve mesleki özerkliğimize yönelik bilinçli bir saldırıdır. Bu uygulama daha çok istifa, daha çok hekim göçü, daha çok hastalık, daha çok sağlıksızlık, daha çok sağlıkta şiddet getirir. Halk sağlığını ve sağlık çalışanlarının sağlığını tehdit eden bu uygulamalardan hızla vazgeçilmelidir. Topluma çağrımızdır; dün olduğu gibi bugün de nitelikli sağlık hizmeti taleplerimizde ısrarcıyız ve hekimlik yapmak istiyoruz. Hem hekimlerin hem de toplumun sağlık hakkı için bu uygulamalara itirazı birlikte yükseltelim. Hekimler köle, hastalar müşteri değildir. Sağlıklı yaşam hakkımızdan vazgeçmeyelim!”
 

Tabiplerden ‘5 dakika’ isyanı