Sivas’ta su seviyesi düşünce zorunlu su kesintileri başladı

featured
service

Son yıllarda yaşanan kuraklıkla birlikte 4 Eylül Barajı’ndaki su seviyesinin düşmesi, Sivas’ta zorunlu su kesintilerinin yapılmasına neden oldu.

SİVAS (İGFA)- Sivas Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, barajın dip kısmındaki suyun depolara aktarılması için yürütülen su alma platformu ve isale hattı çalışmalarını yerinde inceleyerek alternatif kaynaklardan su takviyesi için hazırlıkların hummalı bir şekilde devam ettiğini dile getirdi.

Tavra Deresi ile birlikte kentin su ihtiyacını karşılayan 4 Eylül Barajı’nda su seviyesi yüzde 4’e kadar geriledi. Barajdaki su miktarı, son 2 yılda yaşanan kuraklık nedeniyle güvenlik seviyesinin altına indi.

BARAJIN SUYU GÜVENLİK SEVİYESİNİN ALTINDA 

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) 19 Bölge Müdürlüğü ekipleriyle barajda incelemede bulunan Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, kentin su ihtiyacının 4 Eylül Barajı ve Tavra Deresi’nden temin edildiğini belirterek, “Ülkemiz genelinde özellikle son dönemde İç Anadolu’da yaşanan kuraklık nedeniyle barajımız maalesef Sivas’ımıza su veremeyecek hale gelmiş durumda.

Normal şartlarda suyun barajdan verilip Tavra Deresi’nden yer altı kaynaklarıyla takviye edilmesi gerekiyor ancak son 2, 3 yıldır suyu Tavra Deresi’nden veriyorduk ve eksik kalan kısmını da barajdan temin ediyorduk. Şu anda ise barajın ‘güvenlik seviyesi’ dediğimiz en alt kısmındaki suyu kullanmak zorunda kaldık” diye konuştu.

Su sorunu yaşanmaması için 2021 yılının başında Pusat Özen Barajı’ndan 4 Eylül Barajı’na su nakil projesini yatırım programına aldırdıklarını anlatan  Bilgin, “Şu ana kadar Sivas’ın günlük 1200 litre/saniye su ihtiyacının 800 litre/saniyesini Tavra Deresi’nden, 350 litre/saniyesini ise buradan karşılıyorduk ama şu andan itibaren barajdan çok su alınacak gibi görünmüyor.

Biz her ihtimale karşı tedbir için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Hemşehrilerimizden ricam, suyu tasarruflu kullanalım, su limitsiz ve sınırsız değil. Doğal kaynak olduğu için suyu bol zannediyoruz. Önümüzde ciddi bir sorun var. Bu sorunla da sonuçta hep birlikte yüzleşeceğiz. Bunu siyaseten farklı taraflara da çekmemek lazım. Bugün elinizde paranız ve projeniz de olsa bu işi çözmek için belli bir süre gerekiyor.” dedi.

Sivas’ta su seviyesi düşünce zorunlu su kesintileri başladı