Şiddete maruz kalanlara acil destek hattı

featured
service

Nirengi Derneği kurmuş olduğu İstismara Karşı Destek Hattı ile istismara ve şiddete maruz kalan 18 yaş altındaki çocuklara, ergenlere ve bakım verenlerine ücretsiz yasal danışmanlık ve psikososyal destek hizmeti sunuyor.

Nirengi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İdil Türkmen Ayaydınlı hattın kuruluş öyküsünü şu şekilde aktardı: “Ülkemizde şiddet mağduru çocuklar ve bakım verenleri için hem yasal danışmanlık hizmeti hem de eş zamanlı psikososyal destek hizmeti alabilecekleri sistematik bir mekanizma konusunda ciddi bir boşluk bulunmaktadır. Taraf olduğumuz uluslararası sözleşmelerden Çocukların Cinsel Suistimal ve Cinsel İstismara karşı Korunmasına İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi (Lanzarote Sözleşmesi) uyarınca şiddet mağduru çocukların gizlilik ilkesi çerçevesinde ücretsiz destek alabilecekleri telefon hatları kurulmasına işaret edilmiştir. “

İdil Türkmen Ayaydınlı “Mağduriyetin oluşmasını takiben şiddete ve istismara maruz kalan çocuklar ve bakım verenleri yasal koruma hakları için nereye ve nasıl başvuracakları, başvuruyu takiben sürecin nasıl işleyeceği vb. yasal konular hakkında bilgilenmek, bildirimde bulunmak, sonraki süreçleri takip edebilmek için yasal danışmanlığa ihtiyaç duymaktalar.

Aynı şekilde, psikososyal koruma hakları için nereye ve nasıl başvuracakları, başvuruyu takiben psikososyal destek sisteminin nasıl işleyeceği konusunda bilgi almak, psikososyal destek için toplumsal kaynaklara başvurmak konusunda destek ve danışmanlık almak ihtiyacı içindeler. Bu çerçevede kurduğumuz Nirengi Derneği İstismara Karşı Destek Hattı ile hattımıza ulaşan istismara maruz kalan çocuklara, ergenlere ve bakım verenlerine ücretsiz yasal danışmanlık ve psikososyal destek hizmeti sunuyoruz.” dedi.

Şiddete maruz kalanlara acil destek hattı