Samsun Büyükşehir Belediyesi, Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) iş birliğiyle tarım ve turizmi birleştiren projeyi hayata geçirdi. “Samsun Tarımında Yeşil Yoldan Yeşil Bahçelere Projesi” ile bölgenin tarım turizmi potansiyelinin artırılması ve kırsal kalkınmanın sağlanması hedefleniyor.
Yeşil Yol güzergahında bulunan Ondokuzmayıs, Atakum, Asarcık, Ayvacık, Bafra, Çarşamba, Kavak, Lâdik, Salıpazarı ve Vezirköprü ilçelerinde toplam 44 mahalleyi kapsayan proje, geniş bir alanda tarımsal çeşitliliği artırarak yeni üretim modelleri oluşturmayı amaçlıyor.
7 Bin Kuşburnu Fidanı Toprakla Buluştu
Projenin birinci etabında Atakum, Kavak, Lâdik, Ondokuzmayıs ve Vezirköprü ilçelerinde toplam 29 çiftçiye 7 bin adet kuşburnu fidanı dağıtıldı. Bu adım, bölgedeki tarımsal çeşitliliği artırarak alternatif üretim alanlarının oluşturulmasına olanak sağlayacak.
İkinci Etap: Geniş Kapsamlı Üretim Alanları
Projenin ikinci etabında Ondokuzmayıs, Atakum, Asarcık, Ayvacık, Bafra, Çarşamba, Kavak, Lâdik, Salıpazarı ve Vezirköprü ilçelerinde 3’er dekarlık çilek, maviyemiş, kuşburnu, kızılcık, ceviz ve kestane kapama bahçeleri kurulacak. Bunun yanında fasulye, nohut ve patates tarlalarının da yer alacağı alanlarda toplam 2 bin 70 dekarlık bir üretim sahası oluşturulacak. Bu kapsamda 690 çiftçi, sözleşmeli tarım modeliyle üretime dahil edilecek.
“Kendin Topla Kendin Ye” Modeliyle Tarım ve Turizm Buluşuyor
Proje, sürdürülebilir tarım faaliyetleri ile Yeşil Yol çevresinde kurulan bahçeler sayesinde tarım turizmi potansiyelini artırmayı hedefliyor. “Kendin topla kendin ye” modeliyle kurulacak bahçelerde, çiftçiler yüksek verimli ve kaliteli üretim imkanına kavuşacak.