Reşit Olmayanla Cinsel İlişki Suçu Nedir?

featured
service

Türk Ceza Kanunu’nun 104. Maddesinde düzenlenen reşit olmayanla cinsel ilişki suçu ile, 15 yaşını tamamlamış ancak 18 yaşını doldurmamış kişilerin cinsel bütünlüğü korunmaktadır. Buna göre cebir, tehdit ve hile olmaksızın, on beş yaşını bitirmiş olan çocukla cinsel ilişkide bulunan kişi, şikâyet üzerine, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. 15 yaşını tamamlamış bir çocuk, temyiz kudretine sahip olsa dahi suç oluşmaktadır. Burada 15 yaşını tamamlamış olan çocuğun cinsel ilişkiye girerken rızası vardır; fakat çocuğun vücut bütünlüğünün korunması istendiği için bu suç tipi düzenlenmiştir. Zira eğer, cinsel ilişki kurulan çocuğun özgür iradesi yoksa tehdit, cebir veyahut hile gibi yollarla bu ilişki kurulmuşsa, reşit olmayanla cinsel ilişki suçu değil, “çocukların cinsel istismar suçu” oluşur. Reşit olmayanla cinsel ilişki suçunda, mağdurun gerçek ve tam yaşının tespiti bu suçun gerçekleşip gerçekleşmediği açısından oldukça önem taşır. Zira kişinin 15 yaşını 1 gün ile bile tamamlamamış olması halinde suç çocukların cinsel istismarı suçu olacak ve verilecek hüküm değişecektir. Veya 18 yaşını bir günlük doldurmuş olması halinde reşit olmayanla cinsel ilişki suçu oluşmayacaktır. Reşit olmayanla cinsel ilişki suçunda çocuğun rızasının mevcut olması suçun oluşmasına engel değildir. Bu sebeple reşit olmayanın cinsel ilişki için rızası olsa dahi suç oluşur.

Reşit Olmayanla Cinsel İlişki Suçunun Özellikleri

Reşit olmayanla cinsel ilişki suçu, cebir, tehdit ve hile olmaksızın, on beş yaşını bitirmiş olan çocukla cinsel ilişkide bulunan kişi, şikâyet üzerine cezalandırılır. Görüldüğü üzere suçun oluşması için şikayet gerekmektedir. Mağdur olan kişinin velisinin veya vasisin tek başına şikâyeti yeterli değildir. Bunun yanında mağdur olan kişinin de şikayeti aranır. Şikâyet süresi ise failin veya fiilin öğrenilmesinden itibaren 6 aydır.

Yargıtay 14. Ceza Dairesi – Karar: 2015/10479

Sanığın oluşa uygun şekilde kabul olunan eyleminin TCK’nın 104/1. maddesinde düzenlenen takibi şikâyete bağlı reşit olmayanla cinsel ilişki suçunu oluşturduğu ve suç tarihinde onbeş yaşından büyük olan mağdurenin soruşturma evresinde sanıktan şikâyetçi olmadığını beyan ettiği anlaşıldığından, vaki şikayet yokluğu nedeniyle kamu davasının TCK’nın 73/4 ve 5271 sayılı CMK’nın 223/8. maddeleri gereğince düşmesine karar verilmesi gerekir.

Burada belirtmek gerekir ki evlenme kişiyi ergin kılar. (TMK 11).  Evlenme ile reşit olan kişilerin, evlilik birliği içerisinde rızaya dayalı olmak üzere cinsel ilişkileri suç teşkil etmeyecektir. Ancak 18 yaşını doldurmamış bir çocuğun, “mahkeme kararıyla ergin kılınması” durumunda reşit olması kararı alındığından, bir başkasıyla cinsel ilişki yaşaması halinde, reşit olmayanla cinsel ilişki suçunun mağduru olması mümkündür.

Reşit Olmayanla Cinsel İlişki Suçunun Cezası

  • Cebir, tehdit veyahut hile olmadan, 15 yaşını tamamlamış ancak 18 yaşını doldurmamış çocukla cinsel ilişkiye giren taraf arasında evlenme yasağı varsa şikâyet aranmaksızın 10 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası verilir.

Suçun failinin yaşı açısından herhangi bir yaş sınırı bulunmamaktadır.

  • Suçun mağdur ile arasında evlenme yasağı bulunan kişi tarafından işlenmesi hâlinde, şikâyet aranmaksızın, on yıldan on beş yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.

Evlenmesi yasak olan kişiler TMK 129’da düzenlenmiştir:

  • Üstsoy ile altsoy arasında; kardeşler arasında, amca, dayı, hala, teyze ile yeğenleri arasında,
  • Kayın hısımlığı meydana getirmiş olan evlilik son bulmuş olsa dahi, eşlerden biri ile diğerinin üstsoyu veya altsoyu arasında, evlenme yasak kapsamındadır.
  • Suçun, evlat edineceği çocuğun evlat edinme öncesi bakımını üstlenen veya koruyucu aile ilişkisi çerçevesinde koruma, bakım ve gözetim yükümlülüğü bulunan kişi tarafından işlenmesi hâlinde, şikâyet aranmaksızın ikinci fıkraya göre cezaya hükmolunur.

https://avmehmetgenc.com

Reşit Olmayanla Cinsel İlişki Suçu Nedir?