Putin'den flaş Afganistan açıklaması

featured
service
Putin'den flaş Afganistan açıklaması 1

Rusya lideri Putin Afganistan’daki son duruma ilişkin yaptığı değerlendirmede “Taliban militanlarının Afgan kılığında ülkemize gelmesini istemiyoruz” ifadelerini kullandı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Afganistan’daki durumun doğrudan Rusya’nın güvenliğini etkilediğini belirtti. Putin, bazı Batılı ülkelerin, ABD ile Avrupa’ya iltica başvurularının tamamlanmasını bekleyen Afgan sığınmacıların Orta Asya ülkelerine gönderilmesi yönündeki planını eleştirdi.

Putin, ‘Rusya’nın sığınmacı kılığında gelen Afgan militanlar istemediğini’ söyledi. Putin, “Afganistan’daki militanların sığınmacı görünümünde ülkemize girmesini istemiyoruz” dedi.

PUTIN DÜN CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN İLE GÖRÜŞMÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile dün telefon görüşmesi gerçekleştirmişti. İki lider Afganistan’daki son durumu ele almıştı..Afganistan’daki gelişmelere de değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabil Havaalanının güvenliği ve işletilmesi sorumluluğunu, uygun şartların oluşması halinde gelecekte de devam ettirebileceklerini; Türkiye’nin sürdüreceği bu sorumluluğun, başta uluslararası kamuoyu ve Afgan halkı olmak üzere tüm tarafların endişelerinin giderilmesine katkı sunacağını dile getirmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afganistan’da yumuşak bir geçiş olmasını temenni ettiklerini belirterek, Taliban’ın geçmişteki hatalarını tekrarlamamasının, tüm etnik gruplara yönelik kucaklayıcı bir anlayışla hareket etmesinin ve verdiği sözleri hayata geçirmesinin önemli olduğunu vurgulmıştı.

“TALİBAN’LA DİYALOG KANALLARI AÇIK TUTULMALI”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afganistan’da kurulacak yeni hükümetin de Afgan halkının çeşitliliğini yansıtacak şekilde kapsayıcı ve temsil edici olması gerektiğini söylemişti.

Kabil’de Taliban ve Cumhuriyet liderleri arasında barış ve güvenlik konularında görüşmelerin başlamasının ümit verici olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu süreçte Taliban’la diyalog kanallarının açık tutulması, katı koşullara dayalı yaklaşım yerine kademeli bir angajman izlenmesi gerektiğini ifade etmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Taliban’ın verdiği ılımlı mesajları şimdilik müspet karşıladıklarını, ancak Taliban’ın sözlerinin değil eylemlerinin önümüzdeki sürecin şekillenmesini sağlayacağını belirtmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin, Afganistan’da önümüzdeki dönemde kurulacak hükümetle geliştirilecek ilişki hususunda da eşgüdüm içinde olma noktasında mutabık kalınmıştı.

Kaynak: Haber Global 

Putin'den flaş Afganistan açıklaması