Ömer Fethi Gürer: Akademisyenler yurtdışına yöneliyor

featured
service

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, üniversitelerin araştırma faaliyetlerini yürüten araştırma görevlilerinin, sorunlarını ve 33/a ve 50/d statüsünde çalışanlar arasındaki farklılıkları Meclis gündemine getirdi.

Murat Karakaya (NİĞDE İGFA)- CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesini yanıtlayan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, araştırma görevlilerinin istihdam sorunu nedeniyle yurt dışı olanaklarına yönelmelerinin önüne geçilmesi ve 2547 sayılı Kanunun 33/a ile 50/d statüsünde bulunanların farklılıkların ortadan kaldırılması için bir çalışma bulunmadığını açıkladı.

Bakan Özer, eğitimlerini bitiren araştırına görevlilerinin statülerine bakılmaksızın üniversitelerin açtıkları kadro ilanlarına müracaat ederek doktor öğretim üyesi veya öğretim görevlisi kadrolarına atanabildiklerine vurgu yaptı. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, “2547 sayılı Kanun’un 50/d maddesi uyarınca lisansüstü eğitim yapan araştırma görevlilerinin 33/a kapsamında atanmaları yönünde herhangi bir çalışma bulunmamaktadır” açıklaması yaptı.

33/A’DA 10 BİN 771, 50/D’DE 35 BİN 750 ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ VAR

Ülkemizde, 2547 sayılı Kanun”un 33/a maddesi uyarınca 10bin 771 , 50/d maddesi uyarınca atanarak görev yapan araştırma görevlisi sayısının ise 35 bin 750 olduğunu bildiren Bakan Özer, “Anılan Kanıın’un 50/d statüsünde istihdam edilen ve doktorasını tamamladıktan sonra kadro ile ilişiği kesilen araştırma görevlilerinden Türkiye’de kalanlar ile yurt dışı imkanlarından faydalananlara ait bîr bilgi bulunmamakladır” ifadelerini kullandı.

Önerge sahibi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise istihdam sorunun giderek arttığına da dikkat çekerek, “Sayın Bakanın soru önergemize verdiği yanıttan da anlaşıldığı üzere, istihdam sorunu nedeniyle araştırma görevlilerinin yurtdışına yöneliyor olmaları Milli Eğitim Bakanlığını fazlaca ilgilendirmiyor gibi görünüyor” şeklinde konuştu.

 

Ömer Fethi Gürer: Akademisyenler yurtdışına yöneliyor