Niğde Kalesi Bölgesi Koruma Projesi başladı

featured
service

Niğde Kalesi Bölgesi Koruma ve Yenileme Projesi resmen başladı. Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir; Niğde’nin dönüşümünde olumlu etki sağlayacak proje hakkında bilgiler verdi. Belediye yıkım ekiplerinin çalışmalarına start veren Başkan Özdemir; “Niğde’nin belki de yüzyıllar sonra bile konuşulacak dönüşümüne ilk adımı attık” şeklinde konuştu.

Murat Karakaya (NİĞDE İGFA)- Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir, projenin zorluğundan bahsederken, gerekli hassasiyetin de gösterildiğini belirtti. “Geçtiğimiz Cuma günü ilk çalışmalarımızı yapmıştık. Niğde’nin seyrini değiştirecek projeye start vermiş olduk ama biliyorsunuz ki zor bir proje. Şu anda yenileme projesinin bulunduğu alan aslında 3 Derecede Arkeolojik SİT alanı. Kentsel Koruma Alanları da var. Tabi biz yetkimiz ölçüsünde yenilemeler yapacağız” dedi. 

YIKIM BAŞLADI TEMELİ BAHAR AYLARINDA ATILACAK

Niğde Kalesi giriş kapısında basın açıklaması yapan Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir; “Niğde’nin çehresini değiştirecek projede yıkım işine başladık ama temel atma işine de ilkbahar aylarında tanık olacağız. Geçtiğimiz haftalarda Kültür ve Turizm Bakanımız gelmişti. Alan ve proje hakkında bilgi verdik. Resmi gazetede de yayınlandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve TOKİ ile birlikte gerçekleştiriyoruz. Ankara’dan böyle güçlü bir destek çıkmasaydı bu projenin gerçekleşmesi çok zordu” dedi. 

KENTSEL DÖNÜŞÜM DEĞİL KORUMA VE YENİLEME PROJESİ

Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir,  “Projenin detaylarını daha sonra kamuoyuyla da paylaşacağız. Bundan sonra daha hızlanacağız. Ama şunu yineleyelim bu bir ‘Kentsel Dönüşüm’ değil ‘Koruma ve Yenileme Projesi’ ifadelerini kullandı. 

Niğde Kalesi Koruma ve Yenileme Projesi hakkında; Acele Kamulaştırma Kararı almak istememelerine rağmen projenin gecikmesine nedeniyle böyle bir karar aldıklarına değinen Başkanı Özdemir, ticari dükkanlarda da anlaşma sağlanamaz ise Acele Kamulaştırma Kararı alacaklarını belirtti.

ZARAR VERMİYORUZ

“2022 yılı ilkbaharda ilk temeli atmayı umuyoruz. Bu konuda kesin olarak bir tarih vermek çok zor. Çünkü alan çok zor bir alan yerin altından ne çıkacağını bilmeden çalışıyoruz. Mümkün olduğu kadar yer altına inmiyoruz. Çalışma yapan ekiplerimiz korunması gereken yapılara zarar vermemek ve yerin altından ne çıkacağını bilmediği için hassasiyetle çalışmalarını yürütüyor” dedi. 

 

 

Niğde Kalesi Bölgesi Koruma Projesi başladı