Muhammed Mustafa Özdemir’den Ramazanda spor yapacaklara tavsiye

featured
service

Fitness ve spor konusunda Muhammed Mustafa Özdemir Ramazan ayında spor yapacaklar için tavsiyelerde bulundu.

BURSA (İGFA)- Hem zinde kalmak hem de psikolojik açıdan kendimizi iyi hissetmek ve rahatlatmak  için son zamanlarda spor yapmamın önemi arttı. Oruç tutmanın egzersiz yapmaya engel olmadığını fakat oruç tutarken fitness konusunda şunu hatırlatma gereği duyduğunu belirten Muhammed Mustafa Özdemir  Ramazan döneminde kas geliştirmeye odaklanmak yerine kas korumak için antreman ve beslenme programlarınızı kendinize göre hazırlayabilirsiniz.

Müslümanlar için Ramazan ayı geldi çattı. Bu ayın hayatımızda önemli etkilerinin olmasının yanı sıra; vücudumuzun biyolojik saatine, metabolizmamıza, uyku düzenimize, beslenme ve spor alışkanlığımıza da etkileri söz konusu olabilmektedir. Ramazan’ın ilk günlerinden son günlerine doğru kademeli olarak sporu arttırmamız gerektiğini belirten Muhammed Mustafa Özdemir, bu ayda egzersiz yapacaklara tavsiyelerde bulundu.

Oruç tutulurken eğer eşlik eden bir sağlık problemi yoksa fiziksel aktivite ve egzersiz yapmakta sakınca yoktur. Hatta vücudun fiziksel aktiviteden dolayı kaybettiği su ve mineral oruç tutulmayan dönem ile büyük farklılıklar sergilememektedir. Ancak buradaki kilit nokta, oruç tutulmayan dönemde kaybedilen sıvı ve mineral desteğinin anında yerine konulabilmesi ile kişinin antrenmana daha verimli devam edebilmesidir. İşte bu açıdan düşündüğümüzde ‘sporun ne zaman yapılacağı ve saati önem taşıyor.

İFTAR ÖNCESİ VEYA İTFARI TAKİP EDEN SAATLERDE SPOR YAPMAK DAHA İYİDİR 

Antrenman sonrası vücudun kaybettiklerinin yerine konulması bir sonraki antrenman için oldukça önemlidir. Fiziksel aktiviteyi takiben hızlı bir toparlanma için boşalan karbonhidrat (şeker) depolarının doldurulması, sıvı-mineral kayıplarının yerine konulması, hücre yenilenmesi (özellikle kas) için protein gereksinimin hemen karşılanması gerekmektedir. Önerilebilecek en uygun antrenman dönemi; iftar öncesi veya iftarı takip eden saatlerdir (1-2 saat sonra). Bu süreçlerde yapılacak hafif egzersizler ve yürüyüşler oldukça idealdir.

İFTAR SONRASI SPOR YAPACAKLAR İÇİN ÖNERİ 

Eğer iftar yemeğinin ardından aktivite yapılacak ise iftarda fazla yağlı, sindirimi zor besinler tercih edilmemeli ve spor için yemeğin sindirilmesi için üstünden 1-2 saat geçmesi beklenilmelidir. Aktiviteyi takiben de tekrar hafif şeyler yenilebilir. İftar öğününün ara öğün ile bölünmesi, hem iftarı takiben yapılan egzersizde oluşabilecek olumsuzlukları engeller hem de metabolizma ve sindirim sistemi açısından daha ideal olur dedi.

Muhammed Mustafa Özdemir’den Ramazanda spor yapacaklara tavsiye