Vücut kitle indeksi sağlığını tehdit edecek düzeyde yükseldiğinde kilo kaybı için kişi farklı seçenekleri araştırabilir. Mide balonu da bu kilo verme seçeneklerinden biridir. Mide balonu uygulaması ile kişinin tükettiği yiyecek miktarı sınırlanabilmektedir. Böylece kişi kendini hızlıca doymuş hisseder ve zamanla fazla kilolarını kaybeder.
Mide balonu endoskopi yöntemi ile yapılmaktadır. Genel anestezi gerektirmeyen cerrahi dışı bir uygulamalıdır. Obez ve obezite ile fazla kilolarından egzersiz ve diyet yardımı ile kurtulamayan hastalara uygulanmaktadır. Uygulama yaklaşık olarak 20 dakikada tamamlanmaktadır. 16 hafta boyunca midede kalan balon bu süre sonunda kapakçığının açılmasıyla kendi kendine söner ve doğal yollarla vücuttan atılır.
Balon midedeki boşluğu azaltmaktadır. Bu sebeple gıdaları tutma kapasitesi azalır ve sonuçta Buda kilo kaybına neden olur. Mide hacminde yer kaplayan mide balonu boşluğun neredeyse yarısını kaplar. Yiyeceğin sindirim sürecini önemli ölçüde yavaşlatmaktadır. Kilo verme konusunda geçici bir yöntemdir. Hastaların kilo verme çabalarını kolaylaştırmak için uygulanmaktadır. Midede 16 hafta bekleyen mide balonu süresince hasta porsiyon kontrolü, diyet ve egzersiz gibi sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıklarını konforlu bir şekilde kazanmaya çabalar. Bu sağlıklı yaşam tarzı davranışını sürdüren hastalar daha fazla kilo vermede ve sonuçlarını korumada başarılıdırlar. Mide balonu uygulamasının artılarına ve eksilerine bakıldığında artıların daha fazla olduğu görülmektedir.
Mide balonu zararları konusu da sıklıkla merak edilmektedir. Mide balonu işleminin eksilerine bakıldığında tüp mide ameliyatına kıyasla genellikle ortalama kilo kaybının daha düşük olması verilebilmektedir. Bununla birlikte tüp mide ameliyatındaki gibi herhangi bir kesi ya da cerrahi uygulama bulunmamaktadır. Her iki uygulamadan sonra hastanın düşük kalorili sağlıklı bir diyet ve egzersiz planına kendini adaması ve uyması gerekmektedir. Bu adımlar önemli kilo kaybı sonuçları elde etmede anahtardır. Hastalar normal olarak mide balonu takıldıktan sonraki ilk 3 – 6 ay içinde önemli miktarda kilo kaybederler. Kilo kaybı daha sonra genellikle yavaşlar ve yeniden etkinleştirmek için diyet değişiklikleri veya fiziksel egzersizde artış gerektirebilir.
Mide balonu çıktıktan sonra diyet ve egzersiz sürecine aynı şekilde uyulmazsa hasta tekrar kilo almaya başlayabilir. Mide bulantısı ve kusma gibi yan etkiler genellikle geçici ve birkaç gün süren etkilerdir. Beslenme ve egzersiz planı doktor kontrolünde yürütülmektedir.
Bariatrik cerrahi, hastanın midesinde veya sindirim sisteminde kalıcı değişiklikler yapar, ancak mide balonu yalnızca geçici olarak kullanılır. Mide balonu uygulamaları, bireylere tek başına diyet ve egzersiz uygulamalarından üç kat daha fazla kilo verme avantajı sunmaktadır. Mide balonu ameliyatı olan çoğu hasta, programlarının ilk üç ayında önemli miktarda kilo kaybetmektedir.
Mide balonu fiyatları uygulama yerine göre değişmekle beraber en uygun fiyatı almak için operasyonun yapılacağı klinik ya da hastaneden fiyat almak gerekmektedir.