Meclis’te ulaşım tartışması… Kim haklı?

featured
service

Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nin bugünkü oturumunda ulaşım esnafının kontak kapatma kararı tartışma konusu oldu. Mamak Belediye Başkanı Murat Köse ve Akyurt Belediye Başkanı Hilal Ayık, Başkan Yavaş’ın açıklamalarına atıfta bulunarak AK Parti ve MHP grubunun yok sayıldığını söyledi.

İYİ Parti Gurup Başkanvekili Adnan Beker ise eleştirilere “Sizin Ankara’dan haberiniz yok. 3 yıldır 50 kere kapınızı çaldılar. Bu esnafın en büyük sıkıntısı Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın verdiği ücretsiz yolcu taşımasıdır, esnafın sırtındaki en büyük yüktür. Esnaf otobüsüne mazot alıyor, bakanlıkta diyor ki, şunları şunları ücretsiz taşıyacaksın. Sormuyor ki, mazot ne kadar, gider ne kadar. Madem esnafın yanındasınız, ücretsiz taşımanın yüzde 15’ini bakanlığa karşılattırın, geri kalanını Büyükşehir taşıyacak, hodri meydan var mısınız?” sözleri ile yanıt verdi.

Ankara Büyükşehir Belediye meclisinin bugün gerçekleşen oturumunda ulaşım esnafının almış aldığı ‘kontak kapatma’ kararının sonrasında Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın esnafa önerdiği teklif tartışma konusu oldu.

Meclis'te ulaşım tartışması... Kim haklı? 1

ESNAFIN SORUNU SİYASİ MALZEME HALİNE GETİRİLDİ

Yaşanan gelişmelerin siyasi malzeme haline getirildiğini söyleyen Mamak Belediye Başkanı Murat Köse, “Ulaşım esnafımızın siyasetin malzemesi haline getirilmesi başlı başına olumsuz bir durumdur. Özellikle son günlerde akaryakıt fiyatlarındaki artışlarla esnaflarımızın faaliyetlerini gerçekleştirirken daha da zorlandığını görüyoruz. Ulaşım zammı zaman zaman gündeme geliyor. Dün de İYİ Parti Grup Başkanvekili zam konusunda bize hitap ederek AK Parti Grup Başkanı bu konuda hepimizi toplasın, bunun üzerine çalışma yapalım diye teklifte bulunuyor. Tabi gelir desteği verirken, gelir desteğinin kamuoyundaki medya planlamasını yaparken kendilerinin verdiği yönünde açıklamalar yaparken hiç bizden bahsetmezler. O kararı alırken AK Parti ve MHP gurubunu yok sayarlar. Çünkü gelir desteği veriliyor. Ancak zam konusu konuşulduğunda, ulaşım esnafının zor durumdan çıkarılması için bir takım önlemler konuşulduğunda masada bize yer vermezler. Ulaşım zammı konusu Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin yetkisindedir ki bugün sayın Büyükşehir Belediyesi Başkanı açıklamalarda bulundu, bu konuda UKOME toplanır ve kararını alır. Dolayısıyla burada usulüne uygun olmayan bir şekilde çağrı yapılması tribünlere olan bir sesleniştir aslında. Ama halkımız ve ulaşım esnafı bunu net şekilde görüyor” diye konuştu ve Büyükşehir Belediyesi’nin önlem almakta geciktiğini ifade etti.

Meclis'te ulaşım tartışması... Kim haklı? 2

“HODRİ MEYDAN”

Köse’nin eleştirileri üzerine konuşan İYİ Parti Grup Başkanvekili Adnan BEKER, “Sizin Ankara’dan haberiniz yok. 3 yıldır 50 kere kapınızı çaldılar. Bu esnafın en büyük sıkıntısı Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın verdiği ücretsiz yolcu taşımasıdır, esnafın sırtındaki en büyük yüktür. Esnaf otobüsüne mazot alıyor, bakanlıkta diyor ki, şunları şunları ücretsiz taşıyacaksın. Sormuyor ki, mazot ne kadar, gider ne kadar. Madem esnafın yanındasınız, ücretsiz taşımanın yüzde 15’ini bakanlığa karşılattırın, geri kalanını Büyükşehir taşıyacak, hodri meydan var mısınız?” dedi.

“SİZ İPTAL ETTİRDİNİZ… BU GÜNLER YAŞANMAZDI”

Büyükşehir Belediyesi’nin önlem almakta geciktiğine yönelik eleştirilere de cevap veren Beker, “Esnaf Odası başkanlarımızla toplandık, sizlere geldiler, gurupları gezdiler, bir mutabakat sağladık, ilk kez bu belediyede sağlandı, bu pandemi sürecinde, ama siz ne yaptınız, üç tane oda başkanının getirdiğini, imzaladığını iptal ettirdiniz. Bizatihi siz iptal ettirdiniz Sayın Köse. Siz o komisyonda vardınız, belki o gün iptal edilmeseydi, bugünler yaşanmazdı” şeklinde konuştu.

“KİM ZENGİN OLMUŞSA AÇIKLAYIN”

Mamak Belediye Başkanı Murat Köse’nin daha önce yapmış olduğu eleştirilere de yanıt veren Beker, “3 meclis önce dedin ki, ‘Ben bu mecliste Mansur Yavaş’ın zengin ettiklerini isim isim açıklayacağım.’ Burada meclis üyelerimizin huzurunda söylüyorum. Yukarıda Allah var, faaliyette bunları açıklamazsan, bu kadar insanın vebali üzerine. Bunu burada açıklayacaksın. Etrafından zengin olan varsa, CHP’den, İYİ Parti’den kim zengin olmuşsa açıklayacaksın, ben de senin yanında olacağım. Biz burada beytülmalın bir kuruşuna Allah’a şükür tenezzül etmedik, Allah’ta nasip etmesin. Olsaydı şimdi ortalıkta davul çalınırdı, var mı konuşulan var mı yazılan? Biz açık ihale alanları tanıyoruz, siz de tanıyorsunuz” dedi.

“BU ZAMMI ALINSANIZ DA, İNCİNSENİZ DE BİZ YAPMIYORUZ”

UKOME’nin toplanması ile ilgili de konuşan Beker, “UKOME niye toplansın, iki kez zammı Ankara Valiliği verdi. UKOME esnafa zam için toplanacak. Gelin bir önerge sunalım zamla ilgili, dediniz ki o belediyenin işi, iki liralık zam geliyor, 50 tane twit atıyorsunuz, Mansur Yavaş zam yaptı. Bakın bu zammı alınsanızda incinsenizde biz yapmıyoruz” ifadelerini kullandı.

AKARYAKITA ZAM YAPILAN GÜNLERİ TEK TEK SIRALADI

Biz UKOME’yi 1 Ocak’ta mı, 8 Ocak’ta mı toplasaydık’ diyen Adnan Beker, akaryakıta yapılan zam günlerini sıralayarak, “Ne zaman toplayacaktık biz UKOME’yi bu günlerde hep zam geldi, her gelen zam esnafa yumruk gibi iniyor, biz topladık 1 Şubat’ta, bugün yine toplayacaktık. Biz diyoruz ki bu zamlar olmasa UKOME’yi toplamak zorunda kalmayız. Bakanlığınız ödesin ücretsiz taşıma bedelini biz de zam yapmayalım, Mansur Yavaş’ta yapmasın. Meclisten (TBMM) geçirip esnafa destek vermişsiniz, işte esnaf burada” dedi.

“KAVGA ETMEYECEĞİZ”

Kiralama seçeneğinin masaya yatırıldığını ancak tüm taraflarca kabul edilmediğini de sözlerine ekleyen Beker, “Ulaşım sektörü ile biz kavga etmeyeceğiz, ettiremeyeceksiniz, davul çalıyorlar kızıyorsunuz, eylem yapıyorlar arkalarında duruyorsunuz, ama kavga etmeyeceğiz, vatandaşımızı da esnafımız da koruyacağız” diye konuştu.

“TRAFİĞİ ÇÖZDÜNÜZ ALLAH’A ŞÜKÜR”

Adnan Beker, Mansur Yavaş döneminde yapılan bazı hizmetlere de değindi ve meclise, “Ankara’da yapılması gereken acil bir hizmet söyleyin’ diye sorunca meclisten ‘trafik sorunu’ yanıtı geldi. Beker ise bu yanıta karşılık olarak, “Trafiği çözdünüz Allah’a şükür mazot 24 lira oldu, trafik kalmadı, ortalık bitti araba yok” dedi.

Meclis'te ulaşım tartışması... Kim haklı? 3

AYIK: MUHATAP ALMIYORSUNUZ

Beker’in ardından söz alan Akyurt Belediye Başkanı Hilal Ayık’ta meclisin yok sayıldığını dile getirdi. Ayık, “Esnafa destek meclisin yetkisinde olan bir iş, sırf AK Partili ve MHP’li meclis üyeleri destekler görünecek diye toplantıya çağırmıyorsunuz, muhatap almıyorsunuz, meclise getiriyorsunuz, nasıl olsa AK Parti’de, MHP’de esnafa sonuna kadar destek, bunu geçirir, meclisi yok sayalım, kararı getirelim, ondan sonra meclisten geçer diyorsunuz. Bizim yetkimiz olan işte bizi muhatap almıyorsunuz.

“BİZ İNANDIĞIMIZ İŞİN İÇİNDE OLMAKTAN KAÇINMAYIZ”

Otobüs bilet ücretleri kimin yetkisinde? Bizim yetkimiz olmayan bir iş içinde dün Adnan bey diyor ki Murat bey önerge versin, zam için, bizde hep heraber dört gurup başkanvekili oturalım, karar verelim diyorsunuz. Ya ben buna bir anlam veremiyorum, siz bizim aklımızla alay mı ediyorsunuz? Bizim yetkimizde olan işler için bizi muhatap almıyorsunuz, bizim yetkimizde olmayan işler, vatandaştan tepki çekeceğini düşündüğünüz işler için diyorsunuz ki, AK Parti ve MHP gurubu işin içinde olsun. Biz inandığımız hiçbir işin içinde olmaktan, bugünkü konudan da bağımsız, her ne olursa olsun kaçınmayız” dedi.

YAVAŞ’IN YAYINLADIĞI VİDEOYU ELEŞTİRDİ

Başkan Yavaş’ın dün yayınladığı videoyu eleştiren Ayık, “Bütün Ankara ulaşım sorunu ile çalkalanırken bütün yetki onda olmasına rağmen Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı video yayınlıyor. Çözüm üretmek yerine video yayınlıyor olmayı ben makul bulmuyorum. Bence dün başkan olağanüstü toplamalıydı grup başkanvekillerini, özel halk otobüsü temsilcilerini, kendisi de başkanlık etseydi gayet güzel bir ortamda enine boyuna görüşülürdü” ifadelerini kullandı.

AYIK, AKYURT’UN ULAŞIM SORUNUNA ÇÖZÜM İSTEDİ

Akyurt’ta köylere ulaşım konusunda EGO’nun seferler düzenlemesi gerektiğini belirterek, ilçede yaşanan ulaşım sorunlarına değinen Ayık, “EGO seferleri çekildi. Bazı yerlere EGO gitmiyor, yolcu az, aslında kamu her zaman yarar gözetmez, zarar olacak yerlerde de kamu bunu kaldırabilir, EGO gidebilir. EGO kendi gitmediği gibi özel halk otobüsleri gitsin deniliyor. Siz otobüslere kiralama yapmazsanız özel halk otobüsleri bunun nasıl altından kalkacak? Zaten arkadaşlar zararına çalışıyor, biz köylere çıkın diyemiyoruz, sizin bunlara bir çözüm bulmanız gerekir” şeklinde konuştu.

Et desteğinin afişler ile duyurulmasını eleştiren Hilal Ayık, ‘Ben bunu Başkent’e yakıştıramıyorum” dedi ve dünya genelinde ekonomik sorunlar yaşandığını sözlerine ekledi. “Burada birbirimizi yemenin bir mantığı yok” diyen Ayık, Başkan Yavaş’ın toplantıya katılmamasını da eleştirdi.

Meclis’te ulaşım tartışması… Kim haklı?