Manisa Büyükşehir Belediyesi Eğitim Merkezleri (MABEM) öğrencileri, akademik başarılarıyla adından sıkça söz ettiren İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nü (İYTE) ziyaret ederek, Rektör Prof. Dr. Yusuf Baran ile bir araya geldi. Urla’daki kampüste gerçekleşen ziyarette, öğrenciler üniversitenin vizyonu ve akademik çalışmaları hakkında detaylı bilgi alma fırsatı buldu.
Öğrencilerle buluşan İYTE Rektörü Prof. Dr. Yusuf Baran, üniversitenin hem ulusal hem de küresel arenadaki başarılarına dikkat çekti:
“Burası elde ettiği ciddi ulusal ve küresel başarılarla, hayallerle hedeflerini gerçekleştiren bir üniversite. İYTE’nin YKS derecelerine bakarsanız son 6 yıldır bütün bölümlerinin anlamlı derecede yükseldiğini görürsünüz. 2024 yılında dünya yüksek öğretiminin Oscar Ödülü’nü, en büyük ödülünü, liderlik ödülünü alan bir üniversitedesiniz. Bu bile arkada Ağrı Dağı kadar emeğin ve başarının olduğunu gösteren bir veri. Yine geçen sene Birleşmiş Milletler’in kurduğu Dünya Bilimler Akademisi’nin 4 yılda bir tüm dünyadan 5 kişiye verdiği ‘Bilim Diplomasisi Ödülü’nü aldık. Son 6 yılın 5’inde öğretim üyesi başına bilimsel yanında devlet üniversiteleri içinde Türkiye birincisiyiz.”
Prof. Dr. Baran, İYTE’nin öğretim üyesi kalitesine de vurgu yaparak, Avrupa Birliği tarafından verilen “Araştırmacı İnsan Kaynağı Mükemmeliyet Ödülü”nü aldıklarını ve ODTÜ ile birlikte bu ödüle sahip iki üniversiteden biri olduklarını ifade etti.
“Üniversitelerin Rolü Değişiyor”
Değişen dünyada üniversitelerin sadece eğitim kurumu olarak değil, aynı zamanda ekonomik büyümeye katkı sağlayan merkezler olarak konumlandığını belirten Prof. Dr. Baran, İYTE’nin bu alandaki çalışmalarına değindi, “Düşünsenize ben genetik bilimciyim, 500’den fazla bilimsel eserim var, kanser alanında çalışıyorum, aynı zamanda İYTE’nin CEO’suyum. Bu üniversite 2024’e 137 milyon dolar ihracat, 7,5 milyar dolar ciro yaptı. Bir yılda. Aynı şey hocalarımız için de geçerli. İYTE’deki hocalarımızın, asistanlarımızın, öğrencilerimizin teknoparkta şirketleri var. Dünya değişiyor gençler.”
İYTE’nin akademik başarılarının yanı sıra, girişimcilik ve teknoloji alanında da önemli adımlar attığını vurgulayan Baran, öğrencilerin girişimcilik ekosistemine dahil olması için büyük bir fırsat sunduklarını belirtti.
Öğrencilerin Kurduğu Milyon Dolarlık Şirketler
Rektör Baran, İYTE öğrencilerinin girişimcilik alanında gösterdiği başarıları da paylaştı:
“Matematik ikinci sınıfta okuyan bir öğrencimizin teknoparkta kurduğu bir start-up, 3 milyon dolar bir değerlemeyle satıldı. Bilgisayar 4. sınıf bir öğrencimizin 5 milyon dolar değerlemeyle şirketi satıldı. Elektronik öğrencimiz bir şirket kurdu, 20 öğrencimizi işe aldı ve onlara maaş ödedi. Bu şekilde öğrencilerimiz de hocalarımız da sadece eğitim, araştırma, topluma katkı değil ülkemizin ekonomik kalkınmasına da katkı sunuyoruz.”
İYTE’nin iki teknoparkı ve üç teknoloji geliştirme bölgesi ile Türkiye’de öncü konumda olduğunu belirten Baran, 2026 yılı hedeflerini 10 bin istihdam ve 1 milyar dolar ihracat olarak açıkladı.
“Sizin İçin Sonsuz Yollar Açıyoruz”
Öğrencilere büyük hedefler koymaları gerektiğini söyleyen Baran, Einstein’ın “Oyunun kurallarını öğren, sonra herkesten iyi oynamayı” sözünü hatırlatarak, “Bizlerin rolü, benim rektör olarak rolüm; sizin hayallerinize ulaşmanız için size yollar ve köprüler inşa etmek. Biz size yol açarız. Ama sonsuz yollar. Eğer siz İYTE’ye geldiğinizde oyunun kurallarını, bizim size öğrettiğimiz şekilde oynarsanız, dünyanın bütün kapıları size açıktır. Buna emin olabilirsiniz” ifadelerini kullandı.