Kumtor altın madeni Kırgızistan’ın mülkiyetine geçti

featured
service

Kırgızistan’da, Kanada sermayeli Centerra Gold şirketi tarafından işletilen Kumtor altın madeninin kamunun mülkiyetine tamamen ve geri dönülmez şekilde geçtiği duyuruldu.

KIRGIZİSTAN (İGFA) – Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, halka sesleniş konuşmasında, geçen yıl Mayıs ayından itibaren kayyumla yönetilen Orta Asya’nın en büyük altın madenlerinden biri olan Kumtor altın madeninin Kırgızistan’ın mülkiyetine geçtiğini duyurdu.

Cumhurbaşkanı Caparov, Centerra Gold şirketi ile yeni bir uzlaşma anlaşmasının imzalandığını belirterek, Kırgız halkının ulusal hazinesi olan Kumtor altın madeninin tamamen ve geri dönülmez şekilde Kırgızistan‘a geçtiğini açıkladı.

Caparov, böylece 15 Mayıs 2021’den bu yana madenden elde edilen 323 milyon dolardan fazla kârın Kırgızistan’da kaldığını aktardı.

Ayrıca, Centerra’nın Kırgızistan‘a geçen yıl için yaklaşık 11 milyon dolarlık temettü ödeyeceğini de kaydeden Caparov, yine Kumtor Maden Islah Fonu‘nun Londra‘da bir banka hesabında tutulan yaklaşık 53 milyon doların da kamunun kontrolüne gireceğini aktardı.

Kumtor altın madeni Kırgızistan'ın mülkiyetine geçti 1

5 MİLYON DOLAR KÂR BEKLENİYOR

Cumhurbaşkanı Caparov, Centerra Gold şirketi ile varılan anlaşmayı, “halkın ortak zaferi” olarak nitelendirdi.

Tahminlere göre Kumtor altın madeninin 3 milyar dolar değerinde olduğunu belirten Caparov, “Uzmanlar, Kumtor’da önümüzdeki 10 yıl içinde 160-200 ton altın üretiminden 5 milyar dolar kar alınacağını tahmin ediyor.” dedi.

Kırgızistan ekonomisine büyük katkısı olan ve yaklaşık 4 bin işçinin çalıştığı ülkenin kuzeyinde Issık Göl Bölgesi’ndeki Kumtor altın madeni, ülkenin gayrisafi yurt içi hasılasının yüzde 12’sinden fazlasını sağlıyor.

Kumtor altın madeni Kırgızistan'ın mülkiyetine geçti 2

Kumtor altın madeni Kırgızistan’ın mülkiyetine geçti